Иван Гешев за "Барселонагейт": Бави се, защото се чака отговор от Кипър

Кипър носи отговорност за забавяне в разследването на случая "Барселонагейт". Това е версията на главния прокурор Иван Гешев, споделена в интервю за БНР.

"Нали разбирате, че няма как българската съдебна власт да носи отговорност кипърската за колко време ще отговори?", попита Гешев в отговор на въпроса защо се бави и на какъв етап е работата но случая. Повече от две години след началото на досъдебното производство, известно като "Барселонагейт", в което е заемесено името на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, то остава без реално развитие. През февруари спецпрокуратурата обяви, че е получила 219 страници с материали по него, като впоследствие разследването бе обявено за завършено на 90%. Според заключенията на испанските власти има данни за предполагаемо международно пране на пари на стойност 5 милиона евро.

"Преводът е готов и то доста отдавна, понеже си направих труда да попитам. То (делото) е на производство в Софийска градска прокуратура след поредната ... някои я наричат реформа, но това е законодателен волунтаризъм и тъжен експеримент", коментира Гешев, който успя да обвърже конкретния случай, за който е попитан, с несъгласието си със закриването на спецпрокуратурата от предходния парламент. "Доколкото ми е известно, се чака отговор на молба за правна помощ от Кипър.", отговори той.

Той засегна и темата "Шенген", като отдаде поредното отлагане на членството ни не на несвършена работа от страна на институциите, а на политически причини. Позова се и на "История славянобългарска":

"България има голям проблем и той е формулиран още от свети Паисий Хилендарски - "О, неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин". Критериите за приемане в Шенген са изпълнени. Въпросите, които се поставят, нямат връзка с приемането ни в Шенген. Става въпрос за политическа целесъобразност. В България правим нещо, останало от времената на Съветския блок - говорим едни срещу други, топим се в Европа, а после очакваме да ни уважават. Преекспонираме проблемите с цел вътрешнополитическа употреба, с цел личностни ползи за определени политици."

"Ако цитирам..." бе често срещана фраза в изказването му по темата. Той повтори още думи на бившия министър на вътрешните работи Михаил Миков, професор Николай Овчаров и Любен Каравелов, изтъквайки че проблемът е в поведението на българските политици, които не защитават националния интерес, макар да отчете прогрес в този аспект.

Гешев видя в съдебната реформа и в идеята да се направи механизъм за контрол на главния прокурор "безпринципност" и стремеж към "овладяване на съдебната власт и концентриране на повече власт в една институция":

"Означава ли, че ако някой журналист не е начело на определено предаване и бъде отстранен, това автоматично ще реши проблемите със свободата на медиите, които поставят нашите европейски партньори? Много смешно и забавно е съдебната реформа да е определена личност.", заяви Гешев. Примерът с медиите явно си го харесва, защото го дава за втори път в рамките на 3 дни. Същата теза лансира и в "Панорама" в петък.

На въпрос - при какви условия не би продължил да бъде главен прокурор, той отговори: "Ако не мога да съм полезен на българското общество, каквато е целта ми от началото на моя мандат. Фокусирането в една конкретна личност едва ли ще реши всички проблеми на държавата. Фокусът върху една личност означава невъзможност за справяне с реалните проблеми и изместване на фокуса. Нямам проблем с оставката, аз ще живея по-добре, ако не съм главен прокурор. Но нека си зададем въпросите - защо, кои я искат, какво е направил българският главен прокурор".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Поколението TikTok харесва класическата музика повече от родителите си. Как стана това?

Новата жертва на хипстър културата или възкресение на истински ценното изкуство. Какво се случва с класиката?

17:30 - 29.01.2023

Директорът на "Св. Иван Рилски" напуска поста си, работещите в болницата готвят протести

Един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата

16:11 - 29.01.2023

Издирват още един млад мъж, изчезнал по време на "Сурва" в Перник

Това е трети случай на изчезване в рамките на седмица

15:51 - 29.01.2023

Той пак е тук: Джокович отново достигна върха в света на тениса

Джокович изравни Рафаел Надал по най-много отличия от Големия шлем в историята на мъжкия Тур

15:22 - 29.01.2023

ПП ще съдят Бойко Борисов заради твърдение относно продажбите на оръжие на Украйна

Задава се още едно дело от "Продължаваме промяната" за Борисов

14:39 - 29.01.2023

Louis Vuitton "нашари" световните забележителности като продължение на кампанията с Яйои Кусама

Активациите с най-продаваната жива художничка продължават

14:15 - 29.01.2023

Фандъкова заплаши „Трейс груп холд“ с глоба от 200 000 лв. заради счупено с чук жълто паве

Тя каза, че ще наложи санкции за увреждане на културна ценност

11:15 - 29.01.2023