Иван Гешев затрупа депутатите от Правната комисия със 120 тома доклади

Главният прокурор Иван Гешев реши да разпечата 120 тома с доклади, анализи, решения на Конституционния съд и справки за правомощията си, за да ги раздаде на депутатите от Комисията по правни въпроси в 47 Народно събрание.

В четвъртък Гешев отново беше повикан на изслушване, на което не може да откаже да се яви - поне след изричното произнасяне на Конституционния съд в полза на правото на депутатите от комисията да провеждат съвместни обсъждания и да отправят препоръки за подобряване на работата на прокуратурата.

В отговор - пресцентърът на държавното обвинение публикува снимки, от които се вижда как 120 разпечатани и ламинирани папки покриват цяла заседателна маса, в готовност да заминат по предназначение към Народното събрание.

Всеки от народните представители ще получи по 5 тома с материали в рамките на обсъждането в ресорната комисия на парламента, с участието на главния прокурор, на прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи, съобщават от ПРБ.

В комплекта влизат следните документи:

  • Доклади за прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи през 2021 г. и 2020 г.;
  • Анализ на дейността на Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура за периода 2012-2020 г.
  • Материали за дейността на ПРБ, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура за 2019-2021 г.;
  • Експертни предложения от главния прокурор за изменения в Наказателния кодекс, внесени в Народното събрание на 11.05.2020 г. и 06.06.2022 г., част от които са свързани с налагането на наказания на водачи на моторни превозни средства, употребили наркотични вещества и алкохол. Както и писмо на ПРБ от 13.07.2022 г. до Народното събрание относно липсата на институционална реакция във връзка с внесени през 2020 г. и 2022 г. експертни предложения за изменения в Наказателния кодекс, касаещи престъпленията по транспорта;
  • Изложение относно правомощията на главния прокурор;
  • Независим анализ на структурния и функционалния модел на ПРБ, извършен от Службата за подкрепа на структурните реформи на Европейската комисия през 2016 г., който включва препоръки за засилване на независимостта на разследващите органи;
  • Решения на Конституционния съд, свързани с правомощията и независимостта на прокуратурата, в т.ч. на главния прокурор;
  • Сравнително изследване (изготвено от Институт Отворено общество-София), свързано с фигурата на главния прокурор в държавите членки на Европейския съюз, както и с функциите на прокуратурите.

Обемната писмена кореспонденция се появява в контраст с видимото нежелание на главния прокурор да дава обяснения пред депутатите, когато му поставят въпроси за напредъка по конкретни досъдебни производства от обществен интерес - докато медийно се появяват откъслечни и избрани детайли по тях.

Последният подобен случай се разви в Комисията за борба с корупцията по повод прословутата петорна експертиза за снимките на пачки и кюлчета в спалнята на Бойко Борисов.


Гешев обезсмисли изслушването по делото за кюлчетата и реши да поучава депутатите с "книжки"

По пантофи под кандилото


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Бургас посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024
Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024