Гешев обезсмисли изслушването по делото за кюлчетата и реши да поучава депутатите с "книжки" Снимка: © Прокуратура на РБ

Главният прокурор Иван Гешев прекара 2 часа в заседанието на Комисията за борба с корупцията, без да отговори конкретно на нито един от поставените въпроси от депутати по повод разследването на снимките с пачки и кюлчета в резиденцията на бившия премиер Бойко Борисов.

Единственият "нов" елемент по сагата, която отново влезе в обществения дневен ред заради евродепутата от ЕНП Томаш Здеховски, е обяснението на Гешев, че писмото с данни за петорна експертиза по снимките е изпратено не само до Здеховски, а до цялата подкомисия по правата на човека в ЕП, наблюдаваща разследването.

Информацията е изпратена от зам.-главен прокурор с разрешение на наблюдаващия по разследването, докато самият Гешев бил в отпуск.

През цялото изслушване той твърдеше, че изводите за манипулация по снимките не били нови, а са изнасяни в по-ранни прессъобщения на СГП - такива данни обаче се появиха за първи път в публичното пространство именно от изявление на чешкия евродепутат, а не от официален говорител на българското държавно обвинение.

Вместо да отговори на останалите въпроси по същество - Гешев се позоваваше на предварително раздадени обучителни "книжки", в които прокуратурата е решила да обясни на законодателите какви са правомощията и задълженията на главния прокурор. На тази база той отклоняваше всички питания по конкретни досъдебни производства.

Депутатът Атанас Славов го репликира, че не може да се опитва да играе роля на "неутрален административен ръководител на прокуратура в Каспичан", защото реалната му власт не отговаря на тази претенция.

"Ако прокуратурата е решила, че това е дело от висок обществен интерес и е изнесла частична информация, трябва да изнесе и останалата част - защото големият проблем е тази селективност - чадър над едни и внушения за вина спрямо други", каза Славов.

Настояването, че случаят със снимките е от висок обществен интерес, беше направено и от страна на депутата от ПП Костадин Бачийски, който попита дали прокуратурата досега е разбрала кой е авторът на "манипулираните" снимки.

И на този въпрос Гешев отговори, че "не познава в дълбочина това производство" и "не може да отговори на политическия устрем с юридически факти.

"Дела с обществен интерес има много, аз не мисля, че това е най-важното. Може да е сериозно дело, но има още десетки такива, към които да проявявате интерес", заяви главният прокурор.

Бачийски репликира, че е изненадан как така ръководителят на прокуратурата е незаинтересован по сигнал за евентуални корупционни престъпления на човек, управлявал държавата в три мандата.

Отговорът на Гешев: "Формата "заинтересованост" на прокуратурата се нарича досъдебно производство. Българският главен прокурор - поне не ми е известно в действащото законодателство да го пише - че има право и задължение на заинтересованост към конкретни досъдебни производства. Не знам и на какъв принцип".

Не последва ясен отговор и на втората формулировка на същия въпрос, която направи Румен Гечев от БСП.

"В резиденцията има специален режим, там пиле не може да прехвръкне - има камери, записи. Съгласно службата за охрана се записват три имена, ЕГН и "кръвна група" на лицето, което влиза при премиера. Или той/тя/те са влизали вътре и са създали условия за манипулация, или това е станало със съдействието или бездействието на НСО. Вие трябваше отдавна да сте ги задържали, а офицерите да са на военен съд, защото злепоставят премиера", коментира с ирония социалистът.

Тук Иван Гешев прехвърли отговорността върху МВР ("Разкриването на престъпления се извършва от МВР и службите") и Наказателния кодекс, който той нарече "негодно средство" за изискваните "годни резултати".

Гешев така и не обясни дали прокуратурата е възложила на полицията да издири коя е прословутата "Мата Хари", която самият Бойко Борисов призна, че познава.

Напрежението стигна до крайност, след като Гешев отново опита да отклони серия въпроси на "Демократична България" за това на какъв етап е производството по казуса с кюлчетата, претърсвана ли е резиденцията на Борисов и дали следователите са се поинтересували от IP-то на изпращача на снимките, което е валидно и до момента.

Ивайло Мирчев призова Гешев да "не приказва глупости", след като главният прокурор отново препрати депутатите извън прокуратурата. Тук вече Гешев заплаши, че имало опасност да си тръгне от заседанието заради "обидното ниво". Така или иначе то приключи без резултат.

Единственият принос на ГЕРБ по темата беше включването на Тома Биков с въпрос дали прокуратурата проверявала данни от статия в ПИК и Труд с твърдение, че в Министерски съвет се доставяли наркотици.

Дори на този въпрос Гешев предпочете да не отговаря, като го обяви за част от политическа кампания и се учуди от липсата на "професионален диспут", на което Биков реагира с театрално недоволство от цялото изслушване.

ДПС и "Възраждане" не зададоха нито един въпрос на главния прокурор.

Светлин Стоянов от независимите депутати единствен успя да "парира" опитите за подигравки на Гешев с народните представители.

Стоянов попита дали в кръга на разпитаните лица по случая с Борисов има двама бивши служители на охранителната фирма "ИПОН", които по думите му са назначени в Жандармерията и МВР, но са били постоянна част от ескорта на премиера с НСО и са присъствали винаги в резиденцията в "Бояна".

""Юрист ли сте? За да знам как да отговоря", започна репликата си Гешев. "Главният прокурор не разследва, не наблюдава, няма право да ръководи. Към момента това е нарушение на действащото законодателство. Ако мислите, че българският главен прокурор може да знае всичко, което се случва по 200 000 досъдебни производства, това е теоретично невъзможно".

Когато Гешев посъветва депутата да се яви като свидетел в МВР, ако има информация за иввършено престъпление, Стоянов отговори, че я е подал още през 2019 г. На това последва отговор от главния прокурор, че е "сигурен, че колегите са си свършили работата", но така и не стана ясно какво е произтекло от действията им по сигнала.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024