Иван Костов: Различават ли добро от зло "възхитените" от Путин? Различават ли агресор от жертва? Снимка: © БНР

Бившият премиер Иван Костов изрази остри критики към колебливите позиции на президента Румен Радев, министъра на отбраната Стефан Янев и ръководството на БСП по отношение на войната в Украйна и призова "възхитените от Путин" българи да си отговорят на въпроса "различават ли добро от зло, различават ли агресор от жертва?".

Костов определи като "подход на терорист" поведението на Владимир Путин спрямо европейските държави, към които той "посяха и сее страхове".

"Президентът Румен Радев казва, че към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България - към момента няма, а към следващия момент може ли да има? А има ли косвена заплаха за нашата сигурност? Какви са тези недомлъвки? Трябва да се каже цялата истина на българското общество, а не да се жали неговото путинофилство или путиномания", каза той.

Геополитическият избор, който българското гражданско общество направи през 1997 г., е същият избор, който Украйна направи през 2014 г., посочи Иван Костов.

"Заради това сега срещу нея се води война. Заради този избор. В половината от речта си Путин повтори дословно руската пропаганда срещу нас от последния четвърт век. Тя се свежда до следното: бедни, жалки сте, корумпирани сте и ви управлява олигархия, защото направихте погрешен избор. 25 години това бълва руската пропагандна машина срещу нас.

Но през 2021 г. бедна България - бедна на ресурси България - изпревари богатата Руска федерация по БВП на човек в евро. Тази година разликата ще се увеличи още по-значително. Значи изборът в крайна сметка е бил правилен", каза Иван Костов в интервю за "Седмицата" на Дарик.

Той изрази недоумение защо Корнелия Нинова в качеството си на вицепремиер и икономически министър е правила публични опровержения на твърденията, че Украйна използва българско оръжие за отблъскване на руската атака.

"Ние с какво им помагаме? С какво им помагат политиците, които казват да се върви към преговори и да се търси дипломация? Как се преговаря с измамник? Нали Путин говореше, че няма да влезе? Нали всички в глас говореха, че няма да нападнат Украйна?", попита той.

"Какво означава денацификация? Утре идват възхитените от Путин и казват - Вие сте нацисти, ще ви отстраним. Ето това означава. Кой е той да съди хората за идеите им? Кои са тези, които си позволяват да делят хората по идейните им убеждения? Ние търпим тук всякакви - ние имаме и в парламента такава партия и ги търпим, а той не ги търпи и ги "денацифицира", коментира той.

Иван Костов прогнозира, че ако агресията на Путин в Украйна не бъде възпряна и Русия покори страната, следващите й цели ще бъдат Молдова - където вече има руски войски в Приднестровието - и Прибалтийските републики.

Костов описа като "голямо разочарование" социологическите изследвания, които твърдят, че 60% от българите били на страната на Путин.

Разочароваща е и бездействието на политическите елити на западноевропейските държави и Великобритания, част от които са в бордове на руски държавни компании. Костов като даде за пример и факта, че най-големите антивоенни протести не са се провели в столиците на европейските държави, а в Москва и Санкт Петербург - независимо от заплахата за арести и репресии.

"Не на войната": Хиляди руснаци излязоха на протести срещу Путин

"Западът не прави това, което се очаква от него. Дълбоко съчувствам, разбирам позицията на украинците. Ние не сме на нивото, което те са очаквали. Те са имали идеал за това, към което се стремят от 8 години, препъвайки се, залитайки, както малко дете се учи да ходи - но тези хора се разочароват от идеала си в момента. Виждат, че не е това, което е. Дават ли си сметка европейските политици какво правят с това поведение?", попита той и призова за стратегическа преориентация на европейската икономика след войната в Украйна с извеждане на европейското производство от Русия и прекъсване на зависимостта от техните доставки.

Иван Костов подкрепи инициативата на районния кмет на "Средец" Трайчо Трайков да започне преместване на Паметника на съветската армия от центъра на София в Музея на социалистическото изкуство.

"Това ще е важен знак към руснаците и руския народ - да разбере, че е пресякъл линии, които не бива да пресича и че оттук нататък няма дълги години да има основания да се гордее с каквото и да било", каза още той.

Костов защити и призивите за преразглеждане на обичайните чествания на Трети март като национален празник заради руската военна агресия:

"Независимата Българска екзархия е постигната въпреки противодействието на външните сили, в частност на Русия. Съединението на България е постигнато въпреки противодействието на Русия. Обявяването на нашата независимост пак е направено от нас при съпротивата на Русия. За мен това са големите дати в българската история - това, което ние сами сме постигнали. А не това, което ни напомня, че сме били някаква пешка в шахматната партия на Великите сили, разположена на Балканския полуостров".

На въпроса дали това няма да накара "онези 60% да се съберат около руското знаме", Костов отговори:

"Ако причинената от Путин инфлация и бъркането в джобовете им ги кара да го заобичат още повече, ще кажа, че всички са обладани от Стокхолмски синдром".


Мадлин Олбрайт: Путин прави грешка с исторически последици

"Голямата цел на Путин не е Украйна, а да продължи дотам, докъдето цивилизацията отстъпва"

България блокира въздушното си пространство за руски авиокомпании


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024