Иван Костов: Румен Радев узурпира власт, държи се като президент на "Възраждане" Снимка: © БНР

Бившият премиер Иван Костов подложи на много сериозни критики изявленията на президента Румен Радев от Европейския съвет, където той едва ли не забрани на българските военни заводи да произвеждат снаряди за Украйна като част от общата европейска поръчка за боеприпаси за 2 млрд. евро.

Костов напомни, че само преди няколко месеца Народното събрание прие да окаже на военно-техническа помощ за Украйна и го потвърди в две решения, първото от което беше гласувано със 175 гласа "за", или конституционно мнозинство.

"Президентът Румен Радев узурпира власт със своите изказвания по отношение на инициативата на Европейската агенция за отбрана да се предоставят боеприпаси на Украйна", каза Иван Костов в интервю за БНР.

"Той, например, казва, че България ще постави условие боеприпасите, които ще произведем за останалите страни, да не достигат до Украйна. Коя България ще постави тези условия, при положение че парламентът е задължил изпълнителната власт на два пъти да предостави необходимото военно оборудване на Украйна? Той казва, че защитава суверенна позиция на страната, но той няма право, защото не е суверенът на властта"

"(Румен Радев) казва "Ако парламентът отново призове за доставка на оръжия". Парламентът не призовава, той решава. Той задължава правителството. Правителството не може да откаже да изпълни задължение, което му е вменено от парламента".

Костов цитира точките от първото решение на 48 НС (от 3 ноември), в което кабинетът е задължен да организира "подписването на споразумения за предоставяне на необходимото военно оборудване, отчитайки българските възможности". Той подчерта, че не става дума за еднократен акт, а за продължаваща помощ - и в случая с европейското финансиране на поръчката за боеприпаси "българските възможности" не са от определящо значение, защото тази помощ няма да е за сметка на бюджета.

Източник на аудиозаписа: БНР

Той определи Радев като изключение в традицията на президентската институция заради действията му срещу волята на мнозинството от българските избиратели и определи поведението му като "битка за първенство в левицата".

"В българското общество има голямо мнозинство в полза на тази политика - това се е отразило в гласуването с конституционно мнозинство, което за първи път решава да се предостави военно-техническа помощ на Украйна. Той тръгва срещу това мнозинство. Тоест - срещу мнозинството на българските граждани... Той се бори за някакави избиратели, крайно малко хора както личи от гласуването. Той се бори за враждуващи парчета от БСП - опитва се да им помогне, подкрепяйки техните избиратели. Но опитвайки се да влезе в тази междупартийна свада, той отива върху едно много малко избирателно тяло. Това не е българското общество. Това са миноритарни негови общности. Те не могат нито да управляват, нито да определят политическия курс на страната."

"В този смисъл - той се отказва да е президент на целия народ и отива да стане президент на левицата и на "Възраждане", коментира Иван Костов.

Той обърна внимание и на още един аспект от последствията от действията на Румен Радев - потенциалната щета за българската военна индустрия.

"България има една от най-мощните оръжейни индустрии за производство на боеприпаси. Има възможности да произвежда 155-милиметрови снаряди, и това го признава и министърът на отбраната, въпреки че казва "Ние нямаме такива бойни системи, за да използваме тези снаряди". Да, нямаме, но ще ги произведем за Украйна, защото парите идват от Европейската агенция по отбраната, на която България отдавна е член", каза още Костов.

"Какво означава отказът от икономическа гледна точка? Първо, означава, че България няма да закупи евтино въоръжение. Голямата обща поръчка означава, че цената на въоръжението ще е ниска и ще се облагодетелстваме от тази ниска цена, за да възстановим или да създадем запаси от боеприпаси. От друга страна, нанася се тежък удар на българската отбранителна промишленост, защото няма да произведе - а може да произведе - тези 155-милиметрови снаряди. Защо се отнема това от българската икономика? Радев нанася тежък удар върху икономиката, в частност отбранителната ни индустрия. Така не се управлява страна", предупреди той.

На препратката към думите на президента, че Европа не съдействала за мира в Украйна, Костов реагира с възмущение.

"Кой е в сериозно състояние да погледне своите избиратели в очите и да каже "Аз предлагам на Русия мирен договор"? Кой от европейските политици. Тя е агресорът, тя е тази, която трябва да бъде отблъсната. Толкова е проста тази логика, че единствено човек, който е руски агент за влияние - както аз съм определил президента още много отдавна - може да си позволи да поддържа", каза той.

Иван Костов предупреди, че неизпълнението на решенията на Народното събрание води до разпад на всички институции.

"Ако не се изпълняват решенията на суверена на властта в страната - на парламента - какво остава за изпълнение на решенията на другите институции? В лицето на парламентарните партии се казва "Вие може да си мислите едно, може да решавате едно, аз ще направя друго". Това обезсилва и разрушава институциите. Това е много лошо поведение и засяга тежко националната сигурност на страната, защото ние ставаме все по-безпомощни пред кризите и особено пред тази война", каза още той.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще ръководи Синода до избор на нов патриарх

Той ще организира изборите за наследник на патриарх Неофит

12:41 - 19.03.2024
Важно днес

Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ са временно прекъснати

Радев се срещна с турския и американския посланик, докато чака отговор за мандата

11:59 - 19.03.2024
Европейски дневници

Резолюция на ЕП зове през 2024 г. България и Румъния да влязат в Шенген и по суша

Призивът е записан в резолюция на Комисията по петициите

11:11 - 19.03.2024
Важно днес

САЩ добавиха двама души от Северна Македония към "черния списък" за корупция

Кандидат за президент и бивша прокурорка са със забрана да влизат в страната

10:05 - 19.03.2024
Важно днес

Третият човек в йерархията на "Хамас" е убит, твърди Вашингтон

Иса е и един от военните ръководители на кървавото нападение от 7 октомври, при което обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас" уби над 1000 души

09:34 - 19.03.2024
Важно днес

Делян Добрев се пита защо "един Тагарев да ни прати на избори"

Депутатът от ГЕРБ "не е голям оптимист" за бъдещето на управлението

09:31 - 19.03.2024
Важно днес

Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов по 12-годишно дело за подкуп

Аврамов е осъден условно за срок от една година, с три години изпитателен срок.

08:35 - 19.03.2024