Иван Костов: Ще има огромен дефицит, ако продължи безвъзмездното раздаване на пари Снимка: © НБУ

Бившият министър-председател на България (1997-2001) Иван Костов предрече „огромен дефицит“, ако управляващите продължават да раздават безвъзмездно средства на нуждаещите се покрай Covid-19 пандемията. Той критикува и данъчната система – според него е нужна цялостна ревизия, а не намаляване на ДДС за някои определени сектори.

"Безвъзмездно раздаване на пари на нуждаещите се не е възможно, защото са ограничени ресурсите, с които разполагат управляващите, иначе ще излезем с огромен дефицит. ЕС казва, че брутният вътрешен продукт ще спадне със 7,2%, а това са 8,5 млрд. лв. Правителството няма откъде да извади тези 8,5 млрд. лв., за да компенсира всички спаднали доходи и спадналото потребителско търсене“, каза бившият премиер в интервю за БНР.

„Това са популистки призиви. Дори да извадят парите отнякъде, те не могат да бъдат усвоени, ще тръгнат по други канали, а не по тези, които са нормалните. Като тръгнат по нови канали, корупцията ще бъде още по-масивна", смята Костов.

Той смята, че мерките за икономическото преодоляване на щетите от кризата не само в България, но и в много други страни, са предприети под натиска на обществото. Такава, по думите му, е и промяната на ДДС, с която данъкът върху хотелиерството, ресторантьорството и книгоиздаването ще бъде свален от 20% на 9%.

"Тя разрушава много баланси в данъчната система и подсказва, че този бизнес е в сивия сектор, защото, ако той беше на светло, щеше да е заинтересован да възстановява данъчен кредит. Купуваш и плащаш с 20% ДДС, а след това продаваш с 9% ДДС - това поражда съмнение, че секторът е много далеч от изправност", твърди Иван Костов.

Смята, че в България трябва да бъде върнат данъчният модел с прогресивни ставки и за доходите, и за данъка върху печалбата. Костов мисли, че е неуместно да се променя данъчната система в средата на годината, защото няма да може да се отчете как се е отразила кризата върху бюджетните приходи, което пречи на планирането и на икономическите стратегии за бъдещето.

"Беше добре, че бяха подготвени широка палитра от мерки, включващи кредитни ваканции, отлагане на обслужване, безлихвени кредити и грантове, поемане на част от възнагражденията на работещите. Ясно е, че правителството трябва да изпреварва събитията и то се опитва да го прави. Целият свят е неподготвен за кризата и това се вижда отвсякъде", твърди той.

Както знаете, финансовият министър Владислав Горанов е предложил създаването на ново държавно предприятие – „Държавна петролна компания“, което да "изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти".

Иван Костов определи този ход като „крайно необмислена“ мярка. По думите му, това се прави за компенсация на един неработещ орган, какъвто е Комисията за защита на конкуренцията.

"Като върнем държавата в сектора, какво ще се случи? Не знам как ще погледне на такова нещо Европейската комисия“, каза той.

Сподели, че „държавата трябва да отдели производителя на течни горива от държателя на складовете, а държателят на складовете да го отдели от собствениците на бензиностанциите, за да няма вертикална монополизация на сектора. Тогава ще има нормална конкуренция. Защо не се направи това?", попита бившият премиер.

Иван Костов говори и за противоепидемичните мерки, които управляващи взеха, и каза, че България се справя сравнително добре в кризата, предизвикана от пандемията от Covid-19.

"Единият показател е броят на активните случаи. Когато броят на активните случаи започне да спада и това стане трайна тенденция, това е момент, че сме се справили. Този брой още в България не спада, според съобщенията на Националния оперативен щаб. Вторият показател е броят на клиничните случаи - точно този брой следи премиерът, доколкото знам, заедно с тези, които са на интензивно лечение. Там не може да се открои тенденция към намаляване. От тази гледна точка е трудно да се каже дали сме се справили", направи заключение Иван Костов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022