Иван Костов: Tрябва да се гласува, защото сме демократи, когато правим трудни, а не лесни избори Снимка: © ScreenShot

Бившият премиер Иван Костов призова всички хора от демократичната общност да гласуват на изборите в неделя за кмет.

"Ние сме демократи, когато правим трудни избори, а не като правим лесни избори. За мен това, че трябва да отида да гласувам, е категорично. Не можем да избягаме от собствените си отговорности. "Не подкрепям никого" не е вот в този момент, то е замаскиране", каза той пред Нова телевизия дни преди балотажа.

В София вторият тур на кметския вот е между кандидата на "Обединени за София" Васил Терзиев и номинираната от БСП, проруски формации и националисти Ваня Григорова. В страната повечето балотажи в областни градове са между кандитати на ГЕРБ и на "Продължаваме промяната - Демократична България".

Иван Костов коментира и сюжета с отмяната в последния момент на машинното гласуване, предизвикана от ГЕРБ, ДПС и редица институции. По думите му с отмяната на машинния вот на първи тур са посегнали на демокрацията в нейната сърцевина - изборния процес. И това става колективно. За участието на ГЕРБ в това посегателство бившият премиер каза:

"Техни лица създадоха провокацията на ДАНС. Участват в акции, в които не бива да участват. После този ажиотаж на председателския съвет (на Народното събрание, начело на който е Росен Желязков от ГЕРБ - б.р.)

Според Костов ЦИК е нарушила закона и е отнела избирателни права с решението си да няма вот с машини. "ЦИК отмени права. Защо ЦИК ще решава дали ние имаме доверие да гласуваме с машини или не. Ние можем сами да го решим, така казва законът - всеки избира", припомни той.

Според него последвалото решение на Върховния административен съд (ВАС) по казуса е удивително, защото то на практика казва, че "законът действа по един начин на първия и по друг начин на втори тур".

ВАС постанови, че отмяната на машинния вот с решение на ЦИК е била оправдана на 29 октомври, но не би била, ако това се повтори на балотажа на кметския вот тази неделя на 5 ноември.

"Можеше да се реши повтаряне на изборите - такива, каквито са по закон. Компетентността на институциите е толкова ниска, че пречи на политиците да взимат правилни решения", каза още Костов и добави, че "тези, които ще поправят Конституцията, трябва да разберат, че законът опира и до съдилищата".

Иван Костов каза, че в България обществото е разделено, а това води до слабост на институциите. По думите му не се разбира какво е хибридната война, която Русия води срещу западния свят.

"Войната е за сърцата на хората, за промяна на техните възприятия, насочена е срещу базови ценности като демокрацията, пазарната икономика", обясни бившият премиер. Механизмът ѝ на действие е през публични говорители и активни мероприятия.

"Руската пета колона постави свой агент за влияние на страната - в лицето на президента (Румен) Радев. Още на първите президентски избори копира позициите и опорните точки на Кремъл," каза Иван Костов.

Той коментира още, че колкото и нестабилна да изглежда, разпадането на "сглобката" - тоест управлението на ПП-ДБ и ГЕРБ в момента, липсата ѝ връща именно Радев на власт.

"Общественото мнение се обработва, за да се създават убеждения срещу европейското единство и всички наши ценности. Разпадането на сглобката води на власт Радев - всичко ще се върне в много по-голяма сила. Може да ви изглежда воюваща, но тя ни пази", заяви бившият премиер.

Иван Костов очерта рисковете за България и света на фона на войната в Украйна и събитията в Близкия изток. И сам предупреди, че прогнозата му е мрачна.

"Нещата опряха до кокала. Кризата, която се разгръща, прилича много на годините преди Първата световна война - тогава има пълна безпътица сред хората, които се избиват един срещу друг", каза Костов.

За реакцията на българските институции на ескалацията на конфликта, предизвикан от "Хамас".

„Не се ориентират в тази криза, която създаде войната, която започна „Хамас”. Те се взряха само в рисковете от бежанската вълна, която е малко вероятно да се случи. Всъщност, големият риск от това, което се случва, трябва да се вижда на фона на руската хибридна агресия срещу всички западноевропейски страни. Тя причини криза навсякъде, противопоставяйки различни общности вътре в европейските общества. „Хамас” създаде нова линия на разделение. Този път изправяйки големи мюсюлмански общности, каквито има във Франция, Германия срещу другите части на западните общества и срещу правителствата. Това крие риск да се разпалят огнища на насилие, безредици и терористични атаки, но в по-големи мащаби”, каза Костов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Петков разкри връзки на Атанас Русев с Пашата и видя предварителен сценарий в скандала около "Корал"

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024