Из записките на Костадинов: Квотите на новите служебни министри

"Експерти, приемственост и политически балансирано правителство" - това беше обещанието на бъдещия служебен премиер Димитър Главчев преди представянето на имената на избраните от него министри.

Резултатът се оказа по-различен - до степен да накара ПП-ДБ да напуснат консултациите при президента Румен Радев заради "провокацията и наглостта" Калин Стоянов да бъде номиниран да остане в управлението и да отговаря за сигурността на Изборите 2 в 1.

Интересното е, че камерата на bTV улови как председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов е разписал и "квотното разпределение" по партии на предложените от Главчев министри.

В бележника му се вижда следното разписание:

  • Калин Стоянов - ГЕРБ, ДПС
  • ГЕРБ - Виолета Коритарова (МРРБ), Атанас Запрянов (МО), Ивайло Ценов (МВнР), Мария Павлова (Правосъдие), Петко Николов (Икономика), Валентин Мундров (Електронно управление)
  • ДПС - Петър Димитров (МОСВ)
  • ПП - Галин Цоков (МОН, Найден Тодоров (Култура), Кирил Вътев (Земеделие), Георги Гвоздейков (Транспорт)
  • "Президентство" - Росен Карадимов (Иновации)
  • Без записана принадлежност - Людмила Петкова (МФ), Ивайло Иванов (МТСП), Галя Кондева (Здравеопазване), Владимир Малинов (Енергетика)

Вярно ли е разпределението на Костадинов?

Всъщност, Костадинов пропуска факта, че Мария Павлова и Найден Тодоров бяха служебни министри в кабинети на Румен Радев. Павлова е дългогодишен служител на Националната следствена служба и стана част от екипа на Борислав Сарафов веднага след избирането му за и.ф. главен прокурор.

Тодоров няма пряка връзка с ПП, той замени Велислав Минеков в началото на 2022 г., след като Минеков си позволи да атакува близкия до Румен Радев директор на Народния театър Васил Василев заради скандала с Морфов - ДПС.

Росен Карадимов стана член на Надзорния съвет на Българската банка за развитие именно по време на служебно правителство на Радев. Политическата му история има и връзка с управлението на Сергей Станишев, чийто близък съветник беше той.

Галин Цоков е поставен в групата на ПП, но всъщност той не беше сред 11-те министри, които изрично отказаха да участват в проектокабинета на Мария Габриел преди седмици.

Цоков, Калин Стоянов и Кръстьо Кръстев не се присъединиха към пресконференцията на "Промяната" и ДБ, на която Асен Василев обяви Габриел за "най-новото и най-красивото лице на мафията".

Интересно е и защо Владимир Малинов е оставен без принадлежност.

Той управлява "Булгартрансгаз" от февруари 2018 г., избран беше по време на управлението на Теменужка Петкова в Министерството на енергетиката, и беше един от двигателите на изпълнението на прословутия проект за "Турски поток".

Разкритията на BG Elves от последните седмици показаха как Русия е "превзела" формалния строител от Саудитска Арабия при нарушение на законодателството за обществените поръчки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024