Избират новия български патриарх на 30 юни Снимка: © БГ Патриаршия

Новият Сливенски митрополит ще участва в избора на новия български патриарх, се разбира от съобщения на Светия Синод след проведеното във вторник заседание.

В първото се посочва, че изборът за нов Сливенски митрополит се насрочва за 26 май.

На 30 юни избраникът ще гласува и в Патриаршеския изборен събор, който ще излъчи наследника на покойния патриарх Неофит.

Крайният срок за избор на глава на Българската православна църква е 13 юли.

Кой ще избере Сливенския митрополит?

На 19 май Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, която временно пое сливенската епархия, трябва да насрочи т.нар. епархийски избори.

В тях участват общо 42 души - свещеници и обикновени миряни, които имат определящ глас при избора на митрополит от списъка с кандидатите-епископи, предложен от Светия синод.

Техният глас решава кои двама кандидати ще бъдат избрани окончателно от Синода.

Според устава на Българската православна църква в избора на новия патриарх трябва да участват всички митрополити, затова изборът на Сливенски митрополит предшества избора на наследник на покойния патриарх Неофит.

В отделно съобщение от Св. Синод посочват, че изборът на патриарх ще стане на 30 юни. Тогава е свикан Патриаршески избирателен църковен събор.

Подготовката за него ще започне на 2-ри юни, когато ще се проведат избори на делегати за Патриаршеския избирателен събор. В него освен всички митрополити, участват над 100 свещеници, миряни, представители на манастирите и на средните духовни училища.

На 20 юни на заседание на Св. Синод ще бъдат избрани трима епархийски митрополити, които отговарят на изискванията за избор на патриарх.

Основните критерии, които те трябва да изпълняват, са: да са митрополити, да са навършили 50 г., да са управлявали епархия поне 5 г. (т.е. да са ръкоположени преди март 2019 г.), "да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред".

До избора нов на нов патриарх временен наместник ще бъде Врачанският митрополит Григорий. Той ще организира избора и също така ще управлява временно Софийската епархия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024