Избирателната активност към 11:00 ч. е по-висока от тази през юни. Най-ниска е във Варна - 5,25% Снимка: © Screenshot

Избирателната активност към 11:00 ч. за цялата страна е 9,55%. Това обявиха на брифинг от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Активността е с 1,21% по-висока от тази на предходния парламентарен вот на 9 юни в същия час. Тогава е била 8,34%.

Тази сутрин най-много гласували има в Монтана - 14,44% от имащите право на глас. Засега най-малко хора са отишли до урната във Варна - само 5,25%. В два района в морската столица - "Одесос" и "Приморски" се провеждат избори 2 в 1, като гласуващите избират и районни кметове.

До момента в ЦИК са постъпили общо 11 сигнала за изборни нарушения, като повече от тях са препратени към Общинските избирателни комисии. Те засягат различни случаи, включително заснимане на вот и недопускане на студент да гласува в секция в Пловдив. Има и два сигнала за агитация в телевизии.

Машинен вот

Въпреки че имаше информация за проблеми с машините на места, по официалните данни на ЦИК само в 35 секции от всички 9353 е преустановено машинното гласуване.

Най-много решения за това има в Хасково, където са спрени 7 машини. В Благоевград и Пловдив-област машинният вот е преустановен в 4 секции.

В повечето случаи става въпрос за трудности при принтирането на бюлетината, проблеми със софтуера или машини, които не разчитат смарт картите.

Поставяне на печати

Говорителят на ЦИК Росица Матева обяви, че постъпват обаждания от избиратели, които твърдят, че членове на СИК не поставят печати на бюлетините. За да е валиден вотът такъв трябва да бъде поставен независимо дали гласоподавателят гласува на хартия или с машина.

  • При машинния вот се поставя един печат. След като избирателят е направил своя избор, член на СИК трябва да постави печат на гърба на сгънатата разписка от машината.
  • При гласуване с хартиена бюлетина се поставят два печата. Първи при откъсване на бюлетината от общия кочан и втори, след като гласоподавателят е направил своя избор.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Първи данни за избирателната активност на изборите към 10:00 ч.

Вижте каква е активността тази сутрин

10:17 - 27.10.2024
Важно днес

Варна гласува за депутати и районни кметове. ПП-ДБ и ГЕРБ са на балотаж

Варненци ще гласуват в една секция и за двата вота

09:28 - 27.10.2024
Важно днес

Партиен клуб е подпален в Кубрат

09:04 - 27.10.2024