Кошлуков остава начело на БНТ: Делото се връща в съда заради Сашо Йовков Снимка: © Getty Images

Решението на Административния съд за прегласуване в конкурса за нов генерален директор на БНТ е обжалвано от Сашо Йовков - един от осемте кандидати в процедурата.

Това ще доведе до прехвърлянето му на втора инстанция пред ВАС, което заплашва с дълго забавяне на развръзката от казуса. Това съобщава "Дневник", като цитира свои източници от СЕМ по повод поредната блокада по казуса.

Медията допуска, че Емил Кошлуков може да остане начело на БНТ - отвъд изтеклия му мандат - поне още една година, като се има предвид бавната работа на претоварения с дела ВАС.

  • Кошлуков стана и.д. директор на телевизията през април 2019 г., а през юли 2019 г. беше избран за постоянен 3-годишен мандат. Той вече приключи през юли 2022 г., но заради неразбориите около конкурса на СЕМ през лятото на 2022 г. директорът остава на поста си и до днес.
  • По закон той има право да остане безсрочно - промяна от 2016 г., направена в полза на тогавашния директор Вяра Анкова, допусна директорите и управителните съвети на БНТ и БНР да изпълняват правомощията си до избор на нови от СЕМ, независимо колко време се забави този избор.

Ходът на Йовков с обжалването е поредната тактическа пауза в съдебния процес, която на практика облагодетелства само един човек - Емил Кошлуков.

Сашо Йовков е в зависима позиция спрямо действащия генерален директор, защото работи на консултантски договор в БНТ.

Делото, което беше образувано по жалба на една от кандидатките Ирина Величкова, беше отлагано три пъти и отне цяла година до произнасяне.

Мандатът на Кошлуков изтече още през лятото на 2022 г., а собствената му кандидатура беше подкрепена само от 1 член на СЕМ - въпреки това законът предвижда той да остане начело на БНТ безсрочно, докато не се избере нов директор.

Казусът е показателен както за неспособността на СЕМ да изпълни една от най-важните си задачи спрямо обществената телевизия, така и за допускането на шиканиране на процеса в административния съд до степен, в която резултатът от делото става безсмислен - Емил Кошлуков вече изкара 1/3 от втория мандат, за който формално никой не му е гласувал доверие.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Живот

Рап битката между Дрейк и Кендрик Ламар - обиди, педофилия и тайни деца

Музикалните издания Billboard и Rolling Stone я обявиха за Гражданската война на рапа

10:16 - 06.05.2024
Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024