Изборът на нов управител на НЗОК се провали след отказа на кандидата от ГЕРБ

Парламентът проведе напълно безплодна процедура за избор на нов управител на Националната здравноосигурителна каса, след като кандидатката на ГЕРБ Иванка Динева изненадващо се оттегли в последния момент.

Единствената останала номинация беше на проф. Жени Стайкова, номинирана от БСП.

За нея обаче гласуваха само 59 души от социалистите, "Възраждане" и Радостин Василев (отцепил се от ПП-ДБ).

Против бяха 13 от ГЕРБ, 3 от ПП-ДБ, и 1 от "Възраждане".

Всички останали гласували бяха "въздържал се" - общо 147 депутати. Единствените участници в дебата по процедурата бяха членове на БСП и ИТН.

Изборът изглеждаше обречен на провал след оттеглянето на Динева. Кандидатурата ѝ предизвика сериозни спорове заради миналото ѝ като ръководител на Столичната регионална здравна каса и работата ѝ като консултант на Александровска болница по време на управлението на Костадин Ангелов.

Радостин Василев директно обвини ГЕРБ и ПП-ДБ в подготовка на "уреден мач", за който не са се разбрали с кандидатурата на Динева.

Василев призова Ангелов да излезе на трибуната и да обясни защо "неговото протеже" (имайки предвид кандидатката на ГЕРБ за шеф на НЗОК) се е оттеглила от процедурата три часа преди гласуването.

Той обвини Иванка Динева за това, че "два пъти е уволнявана дисциплинарно от НЗОК", като второто уволнение е за отказ на информация за Covid-леглата в София към централната система.

"Елате и обяснете защо я оттеглихте, аз ще ви кажа - защото е прокорупционно", каза още той.

Динева не беше единственият кандидат, който влезе в кампания, само за да се откаже. "Възраждане" също номинираха и оттеглиха кандидатурата на д-р Тодор Хинов - анестезиолог, който се оказа, че е бил съдружник във фалирала болница в Севлиево.

Сега те се оказаха готови да подкрепят кандидатката на БСП.

Жени Стайкова е преподавател в Медицинския университет в София, била е шеф на регионалните здравни инспекции в Кърджали. През март 2023 г. тя беше водач на листата на БСП в града.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Европейските посланици пиха мазно кафе с Пеевски

В навечерието на изборите европейските дипломати се срещнаха с елита на ДПС

14:48 - 11.05.2024
Важно днес

Бойко Рашков е завел иск за 50 000 лв. срещу Тошко Йорданов и Станислав Балабанов

Повод са техни изявления, свързани с временната парламентарна комисия „за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях“.

13:04 - 11.05.2024
Важно днес

800 протестиращи се опитаха да щурмуват фабрика на Tesla в Германия

Стотици протестиращи, които се противопоставят на разширяването на завода на Tesla в Грюнхайде, влязоха в сериозни сблъсъци с полицията.

10:57 - 11.05.2024
Важно днес

Как Си Дзинпин прилага стратегията "Разделяй и владей" в Европа

Китайският президент приключи обиколката си в Европа

10:07 - 11.05.2024