Изборът на Сарафов бе атакуван както от правосъдния министър, така и от Съюза на съдиите Снимка: © Screenshot

Решението на Прокурорската колегия във ВСС да инсталира Борислав Сарафов на мястото на отстранения главен прокурор Иван Гешев провокира съпротива както в политическите, така и в магистратските среди.

Правосъдният министър Атанас Славов обяви, че ще поиска Пленумът на ВСС да обсъди дали Прокурорската колегия правилно е провела избора за и.д. главен прокурор, и ако процедурата на 16 юни се окаже "съмнителна", той ще я атакува пред Върховния административен съд.

"Считам, че проведеният избор не е достатъчно легитимен. Останаха сериозни съмнения относно процедурата и качествените аспекти на този избор. Ще използвам моите правомощия, за да премахнем тези съмнения", каза той в интервю за bTV в неделя вечер.

Славов разкритикува Прокурорската колегия за това, че не е направила преценка за професионалните и нравствени качества на Сарафов и не е допуснала други кандидати, преди да вземе решението за избора му.

В понеделник сутрин Съюзът на съдиите също декларира възмущението си от "повишението" на директора на НСлС до и.д. главен прокурор.

"По отношение на Борислав Сарафов съществуват обосновано тежки съмнения за интегритета му, предвид изнесените в медиите данни за провежданите от него дружески срещи в несъществуващия вече ресторант „Осемте джуджета“ с лица, обявени за издирване от МВР. Налице са и съмнения в притежаваните от него професионални и нравствени качества за заемане, макар и временно, на тази длъжност, особено в периода от 01.05.2023 г. досега (взрива срещу Гешев, б.р.) - множество заблуждаващи обществото публични изявления, честа и необяснима промяна на позицията по фундаментални професионални въпроси, намеса на личния му живот в професионалната му дейност", се казва в позицията на организацията.

Съюзът на съдиите припомня още, че срещу Сарафов вече са внесени два сигнала за престъпления по новия механизъм за контрол на главния прокурор - един от тях е за имотното състояние на семейството му, а другият е за връзките му с издирвания бивш следовател Петьо Петров - Пепи Еврото.

"Абсолютно неприемливо до степен на абсурдност е и публичното изявление на Борислав Сарафов за „чистка на гешевчетата по места“, с което той успя отново и незабавно да потвърди непригодността си за този пост", казват още те.

Организацията призовава ВСС да проведе извънредно заседание на пленума си и да определи друг временно изпълняващ длъжността главен прокурор, който да е "доказана професионална компетентност и интегритет, който отговаря на изискванията за тази длъжност, след публично обсъждане и излагане на ясни мотиви".

Те посочват, че в закона няма изрично изискване Гешев да бъде сменен от някой от заместниците си, както се случи със Сарафов, и дават примери с други уволнени административни ръководители като Николай Кокинов и Владимира Янева, чиито временни наследници са избирани от средите на ВКП и ВКС.

"Пред погледа на членовете на ВСС се извършиха множество фрапантни нарушения на принципите на правовата държава и върховенството на закона, които не само не предизвикаха адекватна реакция, но дори обратното - бяха безпринципно и арогантно защитавани от мнозинството от членовете на Съвета. Същите тези членове, които изведнъж и отново по необясними за обществото мотиви, прогледнаха за съществуващите от години проблеми в прокуратурата. Ето защо настояваме за пореден път, след избора на временно изпълняващ длъжността „главен прокурор“, незабавно да прекратите изпълнението на функциите си като членове на Висшия съдебен съвет", се казва в декларацията на Съюза на съдиите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Арестуваният кмет на Омуртаг ще обжалва решението на съда да касира избора му

Съдът касира избора за кмет на Омуртаг след сигнал от ДПС

12:39 - 20.05.2024
Кино и сериали

Селена Гомес се разплака, след като филмът "Емилия Перес" получи най-дългите овации в Кан досега

Испаноезичният мюзикъл "Емилия Перес" получи близо 11-минутни овации в Кан

11:50 - 20.05.2024
Политика

Как арабските държави могат да изиграят ключова роля за мир в Газа?

Николай Младенов предлага изход от задънената улица в статия за изданието "National"

10:26 - 20.05.2024