Рекордната изборна 2024 г.: От Европарламента, през Русия и Тайван, до Белия дом Снимка: © Getty Images

България излиза от поредната си претоварена с избори година - 2023 - но само след пет месеца отново ще бъдем призовани до урните заради редовния вот за Европейски парламент.

Това е само едно от поредица ключови политически събития, които ще бъдат определящи за цяла Европа, а и за света.

Politico нарича 2024 г. най-важната електорална година в историята, защото над 60 държави с повече от 50% от световното население ще проведат президентски, парламентарни или местни избори.

Ето кои са изборите, които всички ще следим през 2024:

  • 9 юни 2024 (в България): Избори за Европейски парламент

Кой ще управлява ЕС през следващите пет години? Гражданите на 27-те държави от съюза ще го решат в няколко поредни дни в началото на юни, а България ще излъчи своите 17 евродепутати (плюс нов еврокомисар от правителството).

Традиционните партии се подготвят за тежка битка с крайната евроскептична десница в страните от целия континент, особено след успеха на Герт Вилдерс в Нидерландия и напредъка на националистите в Австрия.

Към момента партиите, които гравитират около блока "Идентичност и демокрация", колективно се класират на трето място в предварителните социологически проучвания. Това вероятно ще има сериозни последствия за реформата на ЕС и за подкрепата, която досега държавите оказваха на Украйна.

  • 5 ноември 2024 г.: Президентски избори в САЩ

Историята се повтаря 4 години по-късно: Джо Байдън и Доналд Тръмп се готвят за втори сблъсък за Белия дом, след като бившият държавен глава на САЩ отказа да признае загубата си и провокира щурм в Капитолия преди встъпването в длъжност на действащия президент.

Няма думи, които да опишат колко важен ще е изходът от този вот за целия свят - за войната в Украйна, за отношенията с Китай, за бъдещето на НАТО и за позицията на Европа в новата геополитическа ситуация.

Няма и нищо сигурно до ноември 2024: двете партии все още не са провели предварителните си избори, а Върховният съд още не се е произнесъл дали Тръмп има право да участва в тях, след като два щата отказаха да го включат в бюлетината.

И двамата водещи кандидати са доста възрастни хора, не е изключено все пак няма да се появи друг достатъчно силен претендент за власт - но едва ли това ще се случи в сферата на влияние на Републиканците.

След години на икономически проблеми заради пандемията, общественото одобрение на работата на президента е малко над 39 на сто. Но фактът е, че Америка се справи с кризата по-бързо от всички други по света, а Байдън е известен със способността си да излиза победител от привидно невъзможни битки.

  • Ноември-декември 2024: Парламентарни избори във Великобритания

Едва ли Борис Джонсън си е представял какво ще му се случи, когато през декември 2019 спечели властта с голямо мнозинство и пое Brexit в свои ръце - последва пандемия, две войни, сериозна инфлационна криза, верижни вътрешни скандали и шумен провал на два поредни кабинета на Консерваторите в рамките на месеци.

В момента социологическите проучвания показват миниатюрни шансове за запазване на управлението на Риши Сунак на фона на недоволството и умората от преживяното в последните години.

Засега Лейбъристите печелят 43% доверие спрямо 25% за Консерваторите, но нито една от големите партии не предизвиква особен ентусиазъм с програмите си за управление.

Риши Сунак е избран за лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания

  • Русия, Беларус и Украйна

Президентските избори в Русия на 15 март са с предизвестен край - като се има предвид начина, по който Владимир Путин промени конституцията, вкара държавата във война и отстранява всички потенциални опоненти от пътя си. В Кремъл ще следят с много по-голям интерес какво ще се случи в САЩ през ноември, отколкото да се тревожат за собствените си позиции.

Украйна също би трябвало да проведе свои президентски избори в края на март 2024 с изтичането на мандата на Володимир Зеленски. От две години държавата е във военно положение, а по закон - не може да се провеждат национални избори, докато то е в сила. През ноември 2023 големите партии се съгласиха да отложат вота, но неяснотата около изхода от войната поставя под голям натиск политическата власт.

Интересно ще е да се наблюдават парламентарните избори в Беларус през февруари заради вероятността за опозиционни протести по примера на бунтовете срещу Лукашенко през 2020 г.

  • 13 януари 2024: Президентски избори в Тайван

Всички погледи в Азия и Америка са насочени към тези избори заради опасността от избухване на пореден военен конфликт - този път с Китай в главната роля.

Основните претенденти са сегашният вицепрезидент Лай Чинг-те, който би бил продължител на настоящата политика на независимост от Пекин, и Хо Ю-их, който е доста по-склонен на сближаване с Китай.

Китайският президент Си Дзинпин вече използва новогодишното си слово, за да отправи предупреждение за намеренията си към Тайван само няколко дни преди изборите на острова. В речта си Си обяви "обединението" на Китай и Тайван за "историческа неизбежност", като призова "сънародниците" от двете страни на протока да се съберат в "националното обновление".

  • Индия и Пакистан

Парламентарните избори в Индия са най-голямото "упражнение по демокрация", както гласи клишето - с над 900 милиона регистрирани избиратели, които ще определят бъдещето на една от най-важните нови геополитически сили.

Действащият премиер Нарендра Моди се надява да бъде преизбран за трети пореден мандат след вота през април/май 2024.

Съседен Пакистан е разтърсен от сериозна политическа криза след свалянето от власт на бившия министър-председател и бивш играч на крикет Имран Кан. Отстраняването му с вот на недоверие и ареста му по дело за корупция доведе до масови протести, които все още не са утихнали. Следващите парламентарни избори трябва да се проведат през февруари.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024