Изборният кодекс ще се гласува окончателно в четвъртък Снимка: © Getty Images

Промените в Изборния кодекс, които връщат хартиените бюлетини, ще влязат за последно гласуване в Народното събрание на 24 ноември.

Призивите на ДБ и ПП за допълнително отлагане на дебата, които на думи бяха подкрепени и от Бойко Борисов, няма да се осъществят на практика.

"Това не е законосъобразно, не може временна комисия да ревизира решения на постоянна комисия, гласувани на второ четене", беше обяснението на Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ.

Тя твърид, че пет от 7-те парламентарни групи са предложили доклада на Правната комисия да влезе за обсъждане още в четвъртък (без да посочва кои са отказалите да ги подкрепят).

Какво от най-оспорваните предложения остава:

  • най-важното - мнозинството държи да върне хартиените бюлетини като равностоен метод за гласуване на машините;
  • членовете на СИК ще трябва да броят и хартиите, и разписките от машините - и ще ги вкарват в общ протокол за резултата от вота;

Какво от тях отпада:

  • няма да се закрива Общественият съвет при ЦИК
  • ГЕРБ вече заявиха, че ще оттеглят своите предложения за отмяна на МИР "Чужбина" и за увеличаване на лимита нужни заявления за откривания на секции зад граница.

Какво ново ще бъде подложено на гласуване:

  • машината ще прави сбор на гласувалите с устройството, като записът ще се сваля на флашка и тя ще се предава в РИК заедно с протокола от ръчното броене;
  • разписката с QR-код, която всеки избирател получава при гласуване на машина, ще се разпечатва на "защитена хартия" и ще се подпечатва от СИК, преди да се пусне в урната;
  • броенето на машинните и обикновените бюлетини ще се прави под видеонаблюдение със запис, пазен на сървър - ако някой оспори резултата в съответната секция, ще може да се прегледа записа;
  • да отпаднат тъмните стаички и да се гласува само зад параван както с хартия, така и с машина;
  • да се създаде специално звено в ЦИК, което да отговаря само за машинното гласуване;
  • кодът от машините да бъде "достатъчно достъпен" при поискване;

Не е прието предложението на ДБ за създаване на отделни преборителни центрове, които да отменят членовете на секционни избирателни комисии при отчитането на резултатите от гласуването.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024