Изчезналата Колесникова била арестувана на границата между Беларус и Украйна Снимка: © Twitter.com/Belarus Free Theatre

Членът на опозиционния Координационен съвет в Беларус Мария Колесникова е била задържана от властите на украинската граница. Останалите двама представители на съвета, които бяха в неизвестност от вчера – Иван Кравцов и Антон Родненков, са преминали на територията на Украйна.

Това съобщиха граничните власти пред опозиционната местна медия Tut.by, а държавната телевизия „Беларус-1“ информира за ареста в канала си в „Telegram“, като каза, че Кравцов и Родненков успели „да избягат“ в съседната страна, докато „Колесникова била извадена от колата“ в опит за нелегално пресичане на границата.

Украинските власти обаче имат друга версия. Според тях преминаването на Родненков и Кравцов през границата е било "принудително експулсиране", а Колесникова скъсала паспорта си, за да избегне тяхната съдба и да остане в Беларус. Това твърди Антон Герашенко - зам.-министърът на вътрешните работи в Киев.

Нова акция срещу опозиционен лидер в Беларус: Похитители отвели Мария Колесникова

В понеделник тя е била похитена в центъра на Минск от неидентифицирани мъже с маски, които я качили в минибус и я отвели в неясна посока. Другите двама членове на съвета също бяха в неизвестност. Тази сутрин – около 5 ч. местно време, те пристигнали на украинската граница.

След преминаване на първия граничен контрол, автомобилът BMW, с който се движили, се насочил към следващия пункт. По информация на граничните власти – колата ускорила така, че „застрашила живота на един от граничните служители“. След това напуснала територията на Беларус, но Колесникова била „извадена“. „Поне така изглежда на този етап“, каза Антон Бичковски от гранична полиция пред Tut.by.

Така Колесникова била задържана от граничните власти. Все още няма официална информация от силите на реда за ареста ѝ. От украинската страна са съобщили за опозиционната белоруска медия, че Кравцов и Родненков наистина пристигнали в страната.

Беларус изгони опозиционен лидер в среднощна акция

Максим Знак от Координационния съвет нарече случката „странна“, тъй като нито един от тримата му колеги нямал намерение да напуска Беларус. Той сподели, че в съвета са обсъждали какво ще се предприеме, ако им се предложат само две опции – затвор или бягство. Колесникова била категорична, че няма да ходи никъде, съобщи Знак, цитиран от ТАСС.

По време на президентската кампания Мария Колесникова бе част от щаба на Виктор Бабарико, който обаче в крайна сметка не се регистрира като кандидат. Затова тя се присъедини към Светлана Тихановская и подкрепи нейните усилия да свали президента Александър Лукашенко от властта.

Външните министри на Великобритания и Германия - Доминик Рааб и Хайко Маас, поискаха яснота около изчезването на Колесникова, а ЕС призова за освобождаване на всички политически затворници от режима в Минск.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024