Нова акция срещу опозиционен лидер в Беларус: Похитители отвели Мария Колесникова Снимка: © Twitter.com/Belarus Free Theatre

Трима членове на опозиционния Координационен съвет в Беларус са в неизвестност. Това са Мария Колесникова, Антон Родненков и Иван Кравцов, съобщиха Tut.by, правозащитният център „Вясна“ и руската ТАСС.

Тази сутрин Колесникова е била качена в малък бус с надпис „Комуникация“ и е била отведена в неизвестна посока. Не е ясно колко човека са я задържали и накъде са я откарали. Нито един от тримата членове на съвета не отговаря на повиквания по телефона, а полицията проверява сигнал за отвличане. От вътрешното министерство на Беларус обявиха, че нямат информация за задържането на Колесникова, нито за местонахождението на останалите двама членове на Координационния съвет.

Пред Tut.by очевидец на задържането на Мария Колесникова разказа, че то се е случило край Националния художествен музей в Минск около 10:05 ч. на 7 септември. Анастасия, каквото е името на жената, станала свидетел на инцидента, видяла члена на Координационния съвет и поискала да отиде и да я поздрави.

Водни оръдия, бронирани коли и сблъсъци: 633 задържани в Беларус

„После обаче промених решението си - помислих, че вече е твърде изморена. Недалеч от музея видях паркиран черен минибус с надпис „Комуникация“. Вървях напред и чух звука на паднал телефон на асфалта. Мария беше вкарана в минибуса от цивилен с маска, а телефонът ѝ беше на земята. После един от онези хора го вдигна, скочи вътре и си тръгнаха“, каза свидетелят.

Тя добави, че не е посмяла да заснеме случилото се, защото се е намирала в близост до непознати хора с маски и се е страхувала, че може да бъде задържана. Все още телефонът на Колесникова давал свободен сигнал, но никой не отговарял на обажданията, съобщиха от „Вясна“.

Говорителят на Координационния съвет, който е основна опозиция на президента Александър Лукашенко – Антон Родненков, съобщи пред Tut.by, че Колесникова била сама в центъра на Минск „по работа“. Телефонът на самия Родненков е бил изключен малко след това.

По време на президентската кампания Мария Колесникова бе част от щаба на Виктор Бабарико, който обаче в крайна сметка не се регистрира като кандидат. Затова тя се присъедини към Светлана Тихановская и подкрепи нейните усилия да свали Лукашенко от властта.

Попадането ѝ в неизвестност се случва ден след като една от водещите фигури в опозиционното движение на Беларус Олга Ковалкова бе изгонена от страната и изпратена в Полша. Ковалкова (лидер на Беларуската христиандемократическа партия) съобщи, че властите са я поставили пред избор: или да си тръгне, или да остане в затвора за дълъг период от време.

Беларус изгони опозиционен лидер в среднощна акция

Вчера протестите в Беларус срещу Александър Лукашенко отново събраха хиляди по площадите и улиците. Хората искат смяна на властта, след като държавният глава спечели 80% подкрепа на изборите, но опозиция и граждани твърдят, че вотът е манипулиран.

633 участници в протестите в Минск са били арестувани само през вчерашния ден. 363 от тях остават в ареста, докато съдът разгледа нарушенията им.

Как три жени се обединиха, за да сложат край на "последната диктатура в Европа"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024