Изчезнали книжа бавят преместването на Паметника на съветската армия Снимка: © Getty Images

Преместването на Паметника на съветската армия в Музея на социалистическото изкуство все още не може да започне заради липсващи документи.

"С оглед на времето, което се изисква за приключване на процедурата, към днешна дата областната администрация не може да се ангажира с конкретен срок за финализиране на проекта в рамките на тази година", се казва в съобщение на областния управител Вяра Тодева по повод планирания демонтаж на монумента от центъра на София.

От информацията ѝ става ясно, че преди самото местене са нужни "множество допълнителни експертни оценки и анализи", които са поискани от Националната галерия (Музеят на социализма е под нейното управление).

"Необходим е геофизически и геологически анализ на терена и подземната му част, за да се прецени дали монументът може да бъде стабилно поставен. Необходим е и инженерен проект", казват от екипа на Вяра Тодева.

Не бил ясен точният диаметър и точното тегло на част от орнаментите на паметника - данни, които задължително трябва да присъстват в проектната документация за изграждането на "Паметника на Съветската армия".

Оказва се обаче, че тези книжа са неоткриваеми в техническия архив на Направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община.

Местните власти са започнали процедура по възстановяването на документите. Паметникът е поръчан от комунистическото правителство през 1949 г. и е създаден от колектив от архитекти, скулптори и художници. Първата му копка е направена през 1952, а откриването се случва през 1954.

Според заповед на главния архитект на столицата от март 2023 г. би трябвало да се премахнат разместените и компрометирани облицовъчни плочи с надписа от Паметника, както и да се ограничи достъпът до обекта, посочват от областната управа.

"Спазвайки стриктно буквата на закона, както и поетите ангажименти пред жителите на града, областният управител на област София г-жа Вяра Тодева предприема необходимите действия за възстановяване на проектната документация на Паметника, както и за изследване на възможността скулптурните фигури и барелефи от монумента да бъдат експонирани на територията на Националната галерия", се казва в съобщението на областната администрация.

Докато държавата, Столична община и Националната галерия се занимават с предварителните процедури - паметникът беше "окупиран" от няколко палатки, разположени от "Левицата" и Мая Манолова в знак на протест срещу готвеното преместване.

Мая Манолова палатки пред Паметника на съветската армия Мая Манолова пак излезе "на палатки", този път пред паметника на Съветската армия

Паметникът на съветската армия ще бъде преместен, без да се прехвърля на общината


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия - 23-ма мотористи сбъдват една мечта

Членовете на IMRG ще предадат специално послание между двата побратимени града

11:22 - 22.06.2024
Важно днес

Кметът на "Илинден" Емил Бранчевски е отстранен

Всички участия следва да се прекратят с началото на мандата

09:02 - 22.06.2024
Бизнес

"Оземпик" вдигна продажбите на по-малък размери дрехи и вече променя модната индустрия

Загубата на тегло кара все повече американци да обновяват гардероба си

08:59 - 22.06.2024