Изчезналият китайски външен министър е уволнен от поста си след едномесечно отсъствие

Китайският външен министър Кин Ганг, който не се е появявал публично от близо месец, е отстранен от поста си. Решението е взето на специално заседание на висшия политически орган на Китай, като не се уточнва защо.

Отсъствието на Кин беше необичайно дълго и предизвика множество спекулации в Китай. Сега той ще бъде заместен на поста от своя предшественик - Ван И.

57-годишният Кин е смятан за доверен помощник на китайския лидер Си Дзинпин. Той пое ръководството на китайското външно министерство едва през декември.

Пекин все още не коментира местонахождението на вече бившия си външен министър. Заседанието на главния орган на комунистическата страна е било свикано с еднодневно предизвестие, което подхранва спекулациите около мистериозното изчезване на Кин Ганг. Властите не разкриват къде, как и защо е изчезнал, след като в началото твърдяха, че той отсъства временно по здравословни причини.

Дискусията за отсъствието на политика беше цензурирана в китайската социална медия Weibo. При търсене на ключови фрази като "къде е Кин Ганг" в платформата не се появяват никакви резултати. Няма и публикации, коментиращи това.

Кин ще остане член на Държавния съвет - висшия административен орган на Китай, но без конкретен ресор. Не е ясно каква ще бъде бъдещата му роля във външната политика на Китай, ако изобщо има такава.

Външният министър на Китай Кин Ганг Изчезнал дипломат? Отсъствието на китайския външен министър предизвиква спекулации, Пекин мълчи


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024