Изчезнал дипломат? Отсъствието на китайския външен министър предизвиква спекулации, Пекин мълчи Снимка: © Getty Images

Къде е Кин Ганг? От близо три седмици външният министър на Китай не се e появявал публично, пропускайки важни дипломатически ангажименти. Отсъствието му предизвика все повече спекулации относно местонахождението му и въпроси какво се случва зад кулисите на комунистическото правителство - Пекин обаче отказва да изясни загадката.

Последните ангажименти на министъра са на 25 юни, когато той провежда разговор с дипломати от Русия, Виетнам и Шри Ланка. В следващата седмица той има планирана среща с ръководителя на ЕС по външната политика, но посещението е отменено. Кин Ганг пропусна и насрочени срещи с представители на страните от Югоизточна Азия в Индонезия.

Отсъствието му е необичайно дълго и предизвика множество спекулации в Китай - страна, известна със своята политическа непрозрачност. 57-годишният Кин - доверен помощник на китайския лидер Си Дзинпин, беше повишен във външен министър през декември, след кратък престой като посланик в САЩ.

След встъпването си в длъжност Кин отправи остри упреци към Вашингтон, след като отношенията между двете държави бяха особено напрегнати около въпроси за икономиката, климатичните промени и свалянето на предполагаемия китайски шпионски балон над Съединените щати.

Той обаче изигра и ключова роля в последвалите усилия на двете страни да стабилизират двустранните отношения и да възстановят комуникацията. Само преди месец държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен посети Пекин за разговори.

Но високопоставеният китайски дипломат не е виждан вече близо три седмици, което стана повод за спекулации в социалните мрежи относно неговото здраве и състояние. Внезапните изчезвания на висши китайски служители от обществения живот често се разглеждат като потенциални признаци за проблеми.

Китайското правителство потвърди миналата седмица, че 57-годишният г-н Кин ще пропусне срещата в Джакарта, като се позова на здравословни причини. То обаче отказва да даде каквато и да било друга информация за министъра. В Пекин репортерите питат кога Кин ще се върне на работа, но отговорът на институциите е, че нямат "никаква информация", която да предоставят.

Дискусията за отсъствието на политика изглежда е цензурирана в китайската социална медия Weibo. При търсене на ключови фрази като "къде е Кин Ганг" в платформата не се появяват никакви резултати. Няма и публикации, коментиращи това.

"Като се има предвид статутът и влиянието на Китай в света, наистина е много странно, че външният му министър не се е появявал публично повече от 20 дни", казва Денг Ювен, бивш редактор на вестника на Комунистическата партия, който сега живее в САЩ.

Според него цялата мистериозна ситуация е пример за проблемите на тоталитарните режими: "Те по своята същност са нестабилни, защото всичко се решава еднолично от върховния лидер", обяснява Денг.

Казусът е особено тревожен поради несигурността, която внася в една строго контролирана система, смята Даниел Р. Ръсел, бивш висш американски дипломат, който сега работи в Института за политика "Азиатско общество".

Мистериозните "изчезвания" не са нещо ново за Пекин. Презз 2012 г. лидерът Си Дзинпин не се появи публично в период от две седмици малко преди да поеме властта, като дори пропусна среща с огавашния държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън. Обяснение за дългото му отсъствие не беше дадено.

Някои експерти отчитат, че е доста вероятно Кин просто да се е разболял и все още да се възстановява. Дори и това да е така обаче, случаят е пример за това как комунистическата партия сдържа информация като част от усилията ѝ да демонстрира контрол.

"Тайните са избраният начин на действие, защото за Китайската комунистическа партия информацията е оръжие", посочва Уили У-Лап Лам, старши сътрудник във фондация "Джеймстаун" в САЩ.

Не е изключено обаче отсъствието на външния министър да е свързано с вътрешни проблеми на партията. В миналото високопоставени китайски служители са изчезвали от общественото полезрение по същия начин само за да бъдат видяни месеци по-късно в ареста като обвиняеми в разследване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024
галерия

Роуд шоуто на подкаста "Европеец" събра в София евродепутати, народни представители и инфлуенсъри

На 15 май те участваха в дискусия за българския интерес в Европейския съюз и обсъдиха къде е мястото на България при вземането на решения на европейско ниво.

16:33 - 16.05.2024