Изграждането на ключовия язовир „Яденица“ продължава да се бави

Изграждането на яз. „Яденица“, който ще направи възможно разширяването на стратегическия за националната сигурност на България ΠABEЦ „Чaиpa“, продължава да се бави. Това става ясно от писмен отговор на енергийния министър Румен Радев на зададен въпрос от депутата от „Продължаваме Промяната - Демократична България“ Ивайло Мирчев.

Причината е несъответствие на проекта със законодателството на ЕС, се посочва в отговора. В резултат на това разговорите за финансиране от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) са преустановени. По същата причина проектът не е включен в Петия списък на проекти от общ интерес и Проекти от взаимен интерес.

От отговора на министър Радев става ясно още, че въпреки предприетите мерки от Националната електрическа централа (НЕК), проектът продължава да не бъде съобразен с изискванията на ЕС за околната среда и по тази причина остава в начален етап. Становището на европейските органи датират от 2021 г.

Радев уверява, че „придобиването на статут на Проект от общ интерес ще бъде един от приоритетите на правителството в сектор „Енергетика“.

По реализацията на яз. „Яденица“ се работи още от 90-те години на миналия век. Целта му е да направи възможно разширяването на стратегическия за националната сигурност на България ΠABEЦ „Чaиpa“, чийто капацитет за съxpaнeниe нa eнepгия ще се увеличи с oĸoлo 800 мeгaвaтa.

За тази цел се предвижда бъдещият яз. „Яденица“ да се свърже с яз. „Чаира“ в една обща система от скачени съдове, която ще позволи прехвърлянето на води от единия резервоар към другия. А ПАВЕЦ-ът ще стане най-голямата регулираща мощност на Балканите.

През юни миналата година правителството предостави 55 имота публична държавна собственост на „Националната електрическа компания“ (НЕК), върху които да построи отдавна планирания язовир.

Първоначалната сума, необходима за изграждането на „Яденица“, бе около 200 млн. евро.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Двама надзиратели са убити, а затворник е избягал при въоръжено нападение във Франция

Избягалият Мохамед Амра е осъден за грабеж с взлом

20:34 - 14.05.2024
Живот

"Евровизия" не съжалява за решението си да отстрани Нидерландия от финала

Организаторите на "Евровизия" защитиха решението си да дисквалифицират Йост Клайн

19:24 - 14.05.2024
Важно днес

Масови протести и сблъсъци в Грузия след окончателното приемане на закона за чуждите агенти

Парламентът на Грузия окончателно прие спорния закон за "чуждестранните агенти"

18:47 - 14.05.2024
Важно днес

Главчев назначи нови зам.-министри, сред които и кадър на ГЕРБ

Служебният кабинет назначи двама нови министри

16:04 - 14.05.2024
Важно днес

Служител на ООН е убит при обстрел срещу хуманитарен конвой в Газа

Първият чуждестранен хуманитарен работник на ООН, убит в Газа, е индийски гражданин

15:48 - 14.05.2024