Изгубени в превода: БФС интерпретира грешно "приятелското" писмо на УЕФА, сигнализира Бербатов

Димитър Бербатов, който в понеделник беше издигнат официално като кандидат за президент на БФС, атакува за пореден път Борислав Михайлов и ръководството на съюза – този път заради писмо от УЕФА.

Бившият голмайстор на националния отбор обвини БФС, че са превели грешно писмото, изпратено им от президента на европейската централа Александър Чеферин на 20 септември. БФС публикува текста и от сайта им се разбра, че УЕФА подкрепя ръководителите на съюза, но според Бербатов това е опит за заблуда на футболната общественост.

В писмото на Чеферин, цитирано от сайта на БФС, пише: „Сигурен съм, че въз основа на богатия Ви опит, ще се справите с предизвикателствата пред вас и разрешаването им в интерес на българския футбол при пълно зачитане на ценностите и разпоредбите на УЕФА. От съществено значение е предприетите за напред стъпки да работят за високите стандарти на футбола в България и при спазване на принципите на добро управление и всички приложими национални закони“.

„Искам да подчертая, че една от ключовите ценности на УЕФА е защитата на независимостта на националните асоциации в цяла Европа, затова и сме на Ваше разположение за всякаква допълнителна помощ или насоки, които могат да ви бъдат необходими”, завършва писмото.

От футболния съюз го публикуваха със заглавие „Чеферин към Михайлов: Радвам се, че отново работим заедно“.

Бербатов обаче разяснява, че това не е писмо, изразяващо подкрепа, а е част от практиката на УЕФА, когато има очевидни проблеми в някоя от 55-те национални федерации, централата да изпраща телеграма с насоки и предложения как да бъдат решени.

Бившият нападател набляга на изречението, което в оригинал гласи: „Надявам се, че ще поемете предизвикателствата пред вас с двете си ръце и ще ги разрешите в интерес на българския футбол и в пълен синхрон с ценностите и регулациите на УЕФА. „Това е нещо, което до момента БФС не прави“, твърди Бербатов.

Другото изречение, което той подчертава, е: „Важно е пътят напред да води до високи стандарти в българския футбол, при пълно зачитане на критериите за добро управление и прилагане на законите на страната“. „Тоест, когато българският съд реши, че конгрес трябва да има, БФС е длъжен да се съобрази с това решение, а не да търси всяка възможност да избяга от него“, коментира Бербатов.

В крайна сметка БФС се съобрази с решението на съда да проведе извънредни избори за президент на централата с 4-годишен мандат. Те ще са на 12 октомври и на тях Димитър Бербатов ще има възможност да замени Борислав Михайлов.

Дотук се стигна, след като Михайлов направи няколко опита да блокира свикването на конгрес тази година, включително откривайки „невалидни документи“ на клубовете, организирали подписка.

В понеделник Димитър Бербатов официално беше издигнат за кандидат-президент на БФС. Кандидатурата му е подкрепена от „ЦСКА-София“, „Берое“, „Пирин“, "Места" (Хаджидимово), ОФК "Беласица" (Петрич), ФК "Победа 13", ФК "Ком" (Берковица) и ФК "Локомотив" (Каспичан).Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023
Важно днес

МОН ще проверява функционалната грамотност с нови входни нива в някои класове

МОН предприема извънредни мерки заради лошите резултати на учениците

14:26 - 04.12.2023
Важно днес

Отвличане и убийство на 14-годишно момиче разтърси Северна Македония

Извършителят е избягал през Сърбия в България

13:03 - 04.12.2023
Важно днес

Белият дом предупреди, че помощта за Украйна е на изчерпване

Републиканците контролират Камарата на представителите с крехко мнозинство, а финансирането на Украйна стана повод за политически спорове.

13:02 - 04.12.2023