Димитър Бербатов, който в понеделник беше издигнат официално като кандидат за президент на БФС, атакува за пореден път Борислав Михайлов и ръководството на съюза – този път заради писмо от УЕФА.

Бившият голмайстор на националния отбор обвини БФС, че са превели грешно писмото, изпратено им от президента на европейската централа Александър Чеферин на 20 септември. БФС публикува текста и от сайта им се разбра, че УЕФА подкрепя ръководителите на съюза, но според Бербатов това е опит за заблуда на футболната общественост.

В писмото на Чеферин, цитирано от сайта на БФС, пише: „Сигурен съм, че въз основа на богатия Ви опит, ще се справите с предизвикателствата пред вас и разрешаването им в интерес на българския футбол при пълно зачитане на ценностите и разпоредбите на УЕФА. От съществено значение е предприетите за напред стъпки да работят за високите стандарти на футбола в България и при спазване на принципите на добро управление и всички приложими национални закони“.

„Искам да подчертая, че една от ключовите ценности на УЕФА е защитата на независимостта на националните асоциации в цяла Европа, затова и сме на Ваше разположение за всякаква допълнителна помощ или насоки, които могат да ви бъдат необходими”, завършва писмото.

От футболния съюз го публикуваха със заглавие „Чеферин към Михайлов: Радвам се, че отново работим заедно“.

Бербатов обаче разяснява, че това не е писмо, изразяващо подкрепа, а е част от практиката на УЕФА, когато има очевидни проблеми в някоя от 55-те национални федерации, централата да изпраща телеграма с насоки и предложения как да бъдат решени. 

Бившият нападател набляга на изречението, което в оригинал гласи: „Надявам се, че ще поемете предизвикателствата пред вас с двете си ръце и ще ги разрешите в интерес на българския футбол и в пълен синхрон с ценностите и регулациите на УЕФА. „Това е нещо, което до момента БФС не прави“, твърди Бербатов.

Другото изречение, което той подчертава, е: „Важно е пътят напред да води до високи стандарти в българския футбол, при пълно зачитане на критериите за добро управление и прилагане на законите на страната“. „Тоест, когато българският съд реши, че конгрес трябва да има, БФС е длъжен да се съобрази с това решение, а не да търси всяка възможност да избяга от него“, коментира Бербатов.

В крайна сметка БФС се съобрази с решението на съда да проведе извънредни избори за президент на централата с 4-годишен мандат. Те ще са на 12 октомври и на тях Димитър Бербатов ще има възможност да замени Борислав Михайлов.

Дотук се стигна, след като Михайлов направи няколко опита да блокира свикването на конгрес тази година, включително откривайки „невалидни документи“ на клубовете, организирали подписка.

В понеделник Димитър Бербатов официално беше издигнат за кандидат-президент на БФС. Кандидатурата му е подкрепена от „ЦСКА-София“, „Берое“, „Пирин“, "Места" (Хаджидимово), ОФК "Беласица" (Петрич), ФК "Победа 13", ФК "Ком" (Берковица) и ФК "Локомотив" (Каспичан). Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"