Димитър Бербатов, който в понеделник беше издигнат официално като кандидат за президент на БФС, атакува за пореден път Борислав Михайлов и ръководството на съюза – този път заради писмо от УЕФА.

Бившият голмайстор на националния отбор обвини БФС, че са превели грешно писмото, изпратено им от президента на европейската централа Александър Чеферин на 20 септември. БФС публикува текста и от сайта им се разбра, че УЕФА подкрепя ръководителите на съюза, но според Бербатов това е опит за заблуда на футболната общественост.

В писмото на Чеферин, цитирано от сайта на БФС, пише: „Сигурен съм, че въз основа на богатия Ви опит, ще се справите с предизвикателствата пред вас и разрешаването им в интерес на българския футбол при пълно зачитане на ценностите и разпоредбите на УЕФА. От съществено значение е предприетите за напред стъпки да работят за високите стандарти на футбола в България и при спазване на принципите на добро управление и всички приложими национални закони“.

„Искам да подчертая, че една от ключовите ценности на УЕФА е защитата на независимостта на националните асоциации в цяла Европа, затова и сме на Ваше разположение за всякаква допълнителна помощ или насоки, които могат да ви бъдат необходими”, завършва писмото.

От футболния съюз го публикуваха със заглавие „Чеферин към Михайлов: Радвам се, че отново работим заедно“.

Бербатов обаче разяснява, че това не е писмо, изразяващо подкрепа, а е част от практиката на УЕФА, когато има очевидни проблеми в някоя от 55-те национални федерации, централата да изпраща телеграма с насоки и предложения как да бъдат решени. 

Бившият нападател набляга на изречението, което в оригинал гласи: „Надявам се, че ще поемете предизвикателствата пред вас с двете си ръце и ще ги разрешите в интерес на българския футбол и в пълен синхрон с ценностите и регулациите на УЕФА. „Това е нещо, което до момента БФС не прави“, твърди Бербатов.

Другото изречение, което той подчертава, е: „Важно е пътят напред да води до високи стандарти в българския футбол, при пълно зачитане на критериите за добро управление и прилагане на законите на страната“. „Тоест, когато българският съд реши, че конгрес трябва да има, БФС е длъжен да се съобрази с това решение, а не да търси всяка възможност да избяга от него“, коментира Бербатов.

В крайна сметка БФС се съобрази с решението на съда да проведе извънредни избори за президент на централата с 4-годишен мандат. Те ще са на 12 октомври и на тях Димитър Бербатов ще има възможност да замени Борислав Михайлов.

Дотук се стигна, след като Михайлов направи няколко опита да блокира свикването на конгрес тази година, включително откривайки „невалидни документи“ на клубовете, организирали подписка.

В понеделник Димитър Бербатов официално беше издигнат за кандидат-президент на БФС. Кандидатурата му е подкрепена от „ЦСКА-София“, „Берое“, „Пирин“, "Места" (Хаджидимово), ОФК "Беласица" (Петрич), ФК "Победа 13", ФК "Ком" (Берковица) и ФК "Локомотив" (Каспичан). Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията