Софийският градски съд (СГС) отхвърли иска на БФС срещу 189-те футболни клуба, които събраха подписи за свикване на извънреден конгрес за избор на президент и ръководство на централата.

Това беше последен опит на президента Борислав Михайлов да отсрочи конгреса до 18 март 2022 г. и да не уважи подписката, инициирана от конкурента му за поста Димитър Бербатов.

Сага в БФС: Съдът реши за конгрес на 12 октомври, Михайлов не отстъпва от датата 18 март

Определението на съда е под №625 и е от 13 септември. То е в отговор на жалбата на Михайлов, пусната на 10 септември – два дни след като СГС отсъди в полза на Бербатов и принуди БФС да организира изборите още тази есен. Настоящият президент твърдеше, че ответниците – 189 футболни клуба нямат право да искат свикване на конгрес, но според съда, цитиран от в. „Сега“, „БФС не може да атакува правото на отделни негови членове да искат общо събрание“.

Причината е, че БФС е „сдружение, в което са обединени лица за осъществяване на дейност с нестопанска цел, в което, не се спори, че членуват и посочените като ответници – футболни клубове, срещу които е предявен искът“. Така производството се прекратява.

Конгресът ще е от 10:00 часа в зала 1 на НДК на 12 октомври. На него ще бъде избран нов президент на БФС с 4-годишен мандат, както и нов Изпълнителен комитет.

През август БФС опита да атакува Бербатов, като заяви, че са открити нередовни документи на 35 отбора, участващи в подписката. Останалите 156 бяха по-малко от изискуемия лимит от 177, за да се свика извънредният конгрес. СГС обаче отсъди в полза на голмайстор номер едно в историята на националния отбор. В екипа му са още Мартин и Стилиян Петров.


„(Р)еволюцията е тук“: Бербатов, Мартин и Стилиян събраха огромна подкрепа след участието в бТВАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Съдът отмени отказа на РИК да регистрира листата на "Демократична България" в Стара Загора

Обрат по казуса, който заплашваше ДБ да остане без гласове от 27 МИР

Какво е зеленият Covid-сертификат и как можем да го получим

Документът става задължителен за достъп до кина, ресторанти, молове и фитнеси

Covid-сертификатът става задължителен за ресторанти, кина и още обекти от 21 октомври

Работещите в лечебни заведенния и социални домове също трябва да представят сертификата

Съдиите от ВКС номинираха Галина Захарова за председател на съда

Тя е един от дългогодишните критици на кадровата политика на ВСС

"Че га буде" ли Лозан Панов?

С камера на село, или президентската кампания на върховния съдия

Вече има Viber бот за превенция на домашното насилие в България

"Силна" е разработен от фондация Future Perfect

Съдия Мирослава Тодорова, която критикуваше Борисов и ВСС, осъди България в Страсбург

Основната цел на санкциите срещу нея била да бъде сплашена заради критиките ѝ към ВСС и властта