Софийският градски съд (СГС) отхвърли иска на БФС срещу 189-те футболни клуба, които събраха подписи за свикване на извънреден конгрес за избор на президент и ръководство на централата.

Това беше последен опит на президента Борислав Михайлов да отсрочи конгреса до 18 март 2022 г. и да не уважи подписката, инициирана от конкурента му за поста Димитър Бербатов.

Сага в БФС: Съдът реши за конгрес на 12 октомври, Михайлов не отстъпва от датата 18 март

Определението на съда е под №625 и е от 13 септември. То е в отговор на жалбата на Михайлов, пусната на 10 септември – два дни след като СГС отсъди в полза на Бербатов и принуди БФС да организира изборите още тази есен. Настоящият президент твърдеше, че ответниците – 189 футболни клуба нямат право да искат свикване на конгрес, но според съда, цитиран от в. „Сега“, „БФС не може да атакува правото на отделни негови членове да искат общо събрание“.

Причината е, че БФС е „сдружение, в което са обединени лица за осъществяване на дейност с нестопанска цел, в което, не се спори, че членуват и посочените като ответници – футболни клубове, срещу които е предявен искът“. Така производството се прекратява.

Конгресът ще е от 10:00 часа в зала 1 на НДК на 12 октомври. На него ще бъде избран нов президент на БФС с 4-годишен мандат, както и нов Изпълнителен комитет.

През август БФС опита да атакува Бербатов, като заяви, че са открити нередовни документи на 35 отбора, участващи в подписката. Останалите 156 бяха по-малко от изискуемия лимит от 177, за да се свика извънредният конгрес. СГС обаче отсъди в полза на голмайстор номер едно в историята на националния отбор. В екипа му са още Мартин и Стилиян Петров.


„(Р)еволюцията е тук“: Бербатов, Мартин и Стилиян събраха огромна подкрепа след участието в бТВАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"