Изход от кризата или нова криза? В Косово гласуват на референдум за отстраняване на албански кметове Снимка: © Getty Images

Жителите на населените със сърби общини в Северно Косово гласуват на референдум дали да бъдат отстранени етническите албански кметове, избрани в четири общини преди година.

Тогава заради призиви за бойкот от страна на най-голямата сръбска партия "Сръбска листа" сърбите в тези общини масово отказаха да гласуват. Така в Северна Митровица, Звечан, Лепосавич и Зубин поток бяха избрани кметове - етнически албанци.

Сега "Сръбска листа" отново призова за бойкот на референдума, в който право на глас имат около 46,500 души,

Партията, която координира позициите си с Белград и твърди, че изразява позицията на всички сърби в Косово смята, че в избирателните списъци нарочно е увеличен броя на албанците.

В призива на "Сръбска листа" се включиха и директори на училища и през седмицата Централната избирателна комисия обяви, че в 33 училища няма да може да се гласува, защото техните директори са отказали да осигурят достъп.

Новите кметове на четрите общинис встъпиха в длъжност през май, а оспорването на резултатите прерасна в сблъсъци между косовските сърби и силите на НАТО - KFOR. Над 90 войници от мироопазващите сили около 50 сръбски протестиращи бяха ранени.

Етническите албанци съставляват повече от 90% от населението в Косово, като сърбите са мнозинство само в северния регион, близо до границата със Сърбия.

През 2008 г. Косово обяви независимост, която Сърбия, Русия, Китай и още пет държави членки на ЕС не признават и се противопоставят на членството на страната в международни организация.

Референдумът е смятан за опит за сваляне на напрежението между Прищина и Белград, които се опитват да нормализират отношенията помежду си си с посредничеството на ЕС. Напредък обаче почти няма, а периодично се появяват нови случаи на насилие.

Сърбия иска да бъде създадена асоциация на сръбските общини в северната част на Косово. Прищина настоява Белград първо да признае независимостта на Косово, преди да се проведат каквито и да било дискусии.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024