Изненада на първичните избори на демократите в Айова Снимка: © Getty Images

Пийт Бътиджедж поведе с минимална преднина пред останалите демократи на Демократическата партия - фалстарт в Айова , а соченият за фаворит Джо Байдън остана на четвърто място. Така започна петмесечният процес по избор на кандидат на партията за президентските избори в САЩ тази година, който ще се изправи срещу Доналд Тръмп.

38-годишният бивш кмет на Саут Бенд, Индиана, събра 26,8% от гласовете в Айова, а Бърни Сандърс изостана с малко над един процент – 25,2%. Сенаторът на Масачузетс Елизабет Уорън ги следва с 18,4%, а бившият вицепрезидент Байдън спечели 15,4% от гласовете. На пето място е сенаторът от Минесота Ейми Клобучар. Получени са данни от 71% от избирателните райони.

Следващата фаза от изборите е в Ню Хемпшир.

Пийт Бътиджедж може да стане първият президент на САЩ, който открито е обявил, че е гей. Той описа успеха си като важен за „всяко дете от обществото, което се чуди дали принадлежи дори на собственото си семейство“ и направи заключение, че „ако вярваш в себе си и в страната си, тази вяра ще намери голяма подкрепа“.


Изборите в Айова бяха белязани от технически проблеми и хаос, а резултатите не бяха обявени цели 24 часа след гласуването заради грешка в мобилното приложение, използвано за отчитане на гласовете. То първоначално е довело до „несъответсвия“ в резултатите.

Междувременно Бърни Сандърс показа, че е фаворит пред Уорън преди изборите в Ню Хемпшир - щат, който е съседен на домовете на двамата сенатори. Той обяви, че има добро предчувствие за резултатите и според вътрешни данни на своя щаб печели най-голяма подкрепа, непосредствено пред Пийт Бътиджедж.

Резултатите могат да действат като алармиращ сигнал за Байдън, чиято кампания е изградена върху факта, че е фаворит на партията. От щаба му заявиха, че са истински обезпокоени за почтеността на изборния процес в Айова, в който е имало "значителни пропуски".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024