Изненада на първичните избори на демократите в Айова Снимка: © Getty Images

Пийт Бътиджедж поведе с минимална преднина пред останалите демократи на Демократическата партия - фалстарт в Айова , а соченият за фаворит Джо Байдън остана на четвърто място. Така започна петмесечният процес по избор на кандидат на партията за президентските избори в САЩ тази година, който ще се изправи срещу Доналд Тръмп.

38-годишният бивш кмет на Саут Бенд, Индиана, събра 26,8% от гласовете в Айова, а Бърни Сандърс изостана с малко над един процент – 25,2%. Сенаторът на Масачузетс Елизабет Уорън ги следва с 18,4%, а бившият вицепрезидент Байдън спечели 15,4% от гласовете. На пето място е сенаторът от Минесота Ейми Клобучар. Получени са данни от 71% от избирателните райони.

Следващата фаза от изборите е в Ню Хемпшир.

Пийт Бътиджедж може да стане първият президент на САЩ, който открито е обявил, че е гей. Той описа успеха си като важен за „всяко дете от обществото, което се чуди дали принадлежи дори на собственото си семейство“ и направи заключение, че „ако вярваш в себе си и в страната си, тази вяра ще намери голяма подкрепа“.


Изборите в Айова бяха белязани от технически проблеми и хаос, а резултатите не бяха обявени цели 24 часа след гласуването заради грешка в мобилното приложение, използвано за отчитане на гласовете. То първоначално е довело до „несъответсвия“ в резултатите.

Междувременно Бърни Сандърс показа, че е фаворит пред Уорън преди изборите в Ню Хемпшир - щат, който е съседен на домовете на двамата сенатори. Той обяви, че има добро предчувствие за резултатите и според вътрешни данни на своя щаб печели най-голяма подкрепа, непосредствено пред Пийт Бътиджедж.

Резултатите могат да действат като алармиращ сигнал за Байдън, чиято кампания е изградена върху факта, че е фаворит на партията. От щаба му заявиха, че са истински обезпокоени за почтеността на изборния процес в Айова, в който е имало "значителни пропуски".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протест срещу връщането на хартиените бюлетини блокира движението пред парламента

 Демонстрантите блокираха движението пред сградата на Народното събрание, а цялото пространство е изпълнено с хора

19:55 - 01.12.2022

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите

Според доц. Мартин Осиковски дебатът за модерирането на българския Facebook се води грубо

18:30 - 01.12.2022

"Шак" по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA

Реалистичен разказ, в който О`Нийл е оставен да бъде себе си

15:17 - 01.12.2022

Kaufland ще развива магазините си като мултифункционални търговски центрове

Компанията продължава да модернизира магазините си в улеснение на своите клиенти

15:03 - 01.12.2022

ПП и ДБ отново свикват протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Това ще е третият протест срещу хартиената бюлетина в рамките на две седмици

14:56 - 01.12.2022

Актьори от Народния театър подкрепят с подписка началника си

Част от трупата се подписа "за" директора Васил Василев. Валери Йорданов му иска оставката, обръсна косата си и брани Морфов

14:47 - 01.12.2022