Изнудваният от Велико Желев е бивш директор "Строителство" във "Водстрой" Снимка: © Getty Images

Компанията "ВДХ" (новото име на "Водстрой 98"), чийто собственик е арестуваният Велико Желев, публикува позиция, в която хвърля обвинения срещу мъжа, подал сигнала срещу строителния бизнесмен.

От писмото става ясно, че оплакалият се човек е заемал висока мениджърска длъжност във "ВДХ" - директор "Строителство" до февруари 2023 г.

Според медийни публикации, косвено потвърдени и от прокуратурата, жалбоподателят е Благой Андонов. Името му се открива в публични документи по обществени поръчки в качеството му на упълномощен представител на "Водстрой 98" още от 2017 г.

  • В началото на февруари т.г. според "ВДХ" е "постигнато разбирателство между страните напускането на служителя да стане по взаимно съгласие".
  • По неясна причина - поне не е обяснена в позицията на строителната фирма - е направена последваща вътрешнофирмена проверка, при която "са установени длъжностни нарушения, свързани с финансово облагодетелстване на служителя за сметка на работодателя".

Какви са те - отново не е посочено. В по-ранно интервю за "24 часа" адвокатът на Желев Менко Менков (известен като защитник на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по различни разследвания) твърди, че жалбоподателят "вкарал посредник при определен детайл и той бил оскъпен с 5%", без да обяснява повече за случая.

  • Какво казват още от "ВДХ": "От служителя са поискани писмени обяснения, които той е предоставил на 24 февруари 2023 г. На база установените нарушения, ръководството на дружеството е взело решение да бъде променена заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение, от такава по взаимно съгласие, на дисциплинарно уволнение", се казва в писмото на "ВДХ".

Според прокуратурата обаче - на 24 февруари Андонов е бил подложен на натиск да подписва документи с невярно съдържание, за да поеме дълг от 68 000 лв., и са му нанесени леки телесни повреди.

  • Според "ВДХ" - на 27 февруари (три дни по-късно) ръководството на фирмата е внесло сигнал в Софийската градска прокуратура за "установените нарушения" и е представена готовност за съдействие в евентуално разследване.
  • В писмото им не се споменава нито дума за срещата на Велико Желев с Андонов и нанесените "леки телесни повреди" като заплаха да подпише документ за заем в размер на 68 000 лв. - причината, поради която прокуратурата повдигна обвинени срещу Желев за изнудване и го задържа за 72 часа.
  • От "ВДХ" казват само, че са "изключително изненадани от внушенията в медиите за обвинения, свързани с принуда, побой, документи с невярно съдържание и изнудване - понятия, които категорично противоречат на нашите принципи на поведение и морал".

"ВДХ" или "Водстрой 98" стана част от групата на "Хидрострой" на Велико Желев през 2016 г., като до преди това беше свързвана с кръга от бизнес интереси на Делян Пеевски (санкциониран от САЩ по закона "Магнитски" и от Великобритания заради корупция).

Няколко месеца преди сделката, през февруари 2016 г. "Водстрой" беше част от консорциум с "Джи Пи Груп", който спечели спорна обществена поръчка за близо 1 млрд. лв. за лот 1 и 2 на АМ "Хемус". Тогава Бойко Борисов се видя принуден да разпореди прекратяването на търга заради "витаещите съмнения" за връзките между двете дружества с Делян Пеевски и Валентин Златев.

През юни 2016 г. КЗК одобри за около месец сделката за придобиването на "Водстрой" от "Хидрострой" на Велико Желев, а обществените поръчки за големи инфраструктурни проекти си продължиха безпрепятствено.

"ВДХ" прави ремонта на Централна гара в София, площада пред НДК, проектирането и строителството на базата на БФС до резиденция "Бояна" и др.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024