Изолация на възрастните до разработване на ваксина - призивът на Фон дер Лайен Снимка: © Getty Images

„С оглед на липсата на ваксина, контактът с възрастните трябва да се ограничи колкото се може повече“ – това е призивът на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, който тя отправи в интервю за немското издание Bild.

Тя вярва, че гражданите на ЕС не трябва да предприемат риск в борбата срещу пандемията от Covid-19. Фон дер Лайен смята, че докато не е открита ваксина, изолацията на възрастните хора от останалите трябва да продължи. А тя се "надява" ваксина да може да бъде разработена от европейска лаборатория „до края на настоящата година“.

„Децата и младите хора ще се радват на повече свобода и движение по-скоро в сравнение с по-възрастните хора и тези със заболявания“, каза председателят на ЕК.

„Знам, че е трудно и че изолацията тежи, но е въпрос на живот и смърт. Трябва да останем дисциплинирани и търпеливи“, призова Фон дер Лайен.

„Вече провеждаме разговори с разработчици на ваксини относно количества за глобално производство, за да може бързо да се ваксинираме“, сподели тя.

Хората над 60-годишна възраст се считат за най-застрашени от коронавируса и неговите последствия за организма. Редица държави въведоха ограничения за тази рискова група от населението, като в България те могат да излизат да пазаруват само от 08:30 до 10:30 ч. Това е времето, в което могат да бъдат обслужени, без да се срещат с останалите потоци от хора. През останалото време не им е разрешено да ходят до супермаркетите.

Що се отнася до разработването на ваксина, в края на март Русия обяви, че започва тестове. Новината бе съобщена от РИА Новости, която цитира Руската федерална служба по надзор за защита на правата на потребителите. Те изследват потенциална ваксина в Държавния научен център по вирусология и биотехнологии.

Екип от Оксфордския университет, ръководен от д-р Сара Гилбърт сподели вчера, че изследователите разработват потенциална ваксина. Тестовете би трябвало да започнат през следващите две седмици, като екипът е в преговори с британското правителство. Според учените ваксината може да е готова след месец септември.

Биотехнологичната американска компания Moderna съобщи още преди няколко месеца, че разработва и ваксина, и лекарство срещу коронавируса. Все още обаче няма официални данни дали клиничните тестове ще дадат необходимия резултат.

В световен мащаб се използват още лекарствата ремдесивир и хидроксихлорохин, но и при тях все още не може да се направи заключение дали са ефективни и безопасни за лечение.

Прочетете още:

Ремдесивир и обнадеждаващите знаци


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023

Kaufland България с най-много отличия на Career Show Awards 2023

Компанията получи злато за стратегията си за баланс работа-личен живот и за постиженията на екип „Подбор“

15:04 - 21.09.2023