Снимка: © Getty Images

„С оглед на липсата на ваксина, контактът с възрастните трябва да се ограничи колкото се може повече“ – това е призивът на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, който тя отправи в интервю за немското издание Bild.

Тя вярва, че гражданите на ЕС не трябва да предприемат риск в борбата срещу пандемията от Covid-19. Фон дер Лайен смята, че докато не е открита ваксина, изолацията на възрастните хора от останалите трябва да продължи. А тя се "надява" ваксина да може да бъде разработена от европейска лаборатория „до края на настоящата година“.

„Децата и младите хора ще се радват на повече свобода и движение по-скоро в сравнение с по-възрастните хора и тези със заболявания“, каза председателят на ЕК.

„Знам, че е трудно и че изолацията тежи, но е въпрос на живот и смърт. Трябва да останем дисциплинирани и търпеливи“, призова Фон дер Лайен.

„Вече провеждаме разговори с разработчици на ваксини относно количества за глобално производство, за да може бързо да се ваксинираме“, сподели тя.

Хората над 60-годишна възраст се считат за най-застрашени от коронавируса и неговите последствия за организма. Редица държави въведоха ограничения за тази рискова група от населението, като в България те могат да излизат да пазаруват само от 08:30 до 10:30 ч. Това е времето, в което могат да бъдат обслужени, без да се срещат с останалите потоци от хора. През останалото време не им е разрешено да ходят до супермаркетите.

Що се отнася до разработването на ваксина, в края на март Русия обяви, че започва тестове. Новината бе съобщена от РИА Новости, която цитира Руската федерална служба по надзор за защита на правата на потребителите. Те изследват потенциална ваксина в Държавния научен център по вирусология и биотехнологии.

Екип от Оксфордския университет, ръководен от д-р Сара Гилбърт сподели вчера, че изследователите разработват потенциална ваксина. Тестовете би трябвало да започнат през следващите две седмици, като екипът е в преговори с британското правителство. Според учените ваксината може да е готова след месец септември.

Биотехнологичната американска компания Moderna съобщи още преди няколко месеца, че разработва и ваксина, и лекарство срещу коронавируса. Все още обаче няма официални данни дали клиничните тестове ще дадат необходимия резултат.

В световен мащаб се използват още лекарствата ремдесивир и хидроксихлорохин, но и при тях все още не може да се направи заключение дали са ефективни и безопасни за лечение.

Прочетете още:

Ремдесивир и обнадеждаващите знаци
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков ще води листа в Пловдив, Асен Василев - в Хасково

Петков кани ДБ и ИГБНИ да разпишат "основни принципи на бъдещо коалиционно управление"

Слави Трифонов атакува социолозите заради регистрирания срив на ИТН

"Ако някой вярва на социолозите, значи вярва на късата си памет"

Кой е Георги Георгиев - новият председател на СОС

Заседанието на СОС след оставката на Елен Герджиков: Искане за смяна на Фандъкова и остри атаки към Борисов

Линда Еванджелиста твърди, че е "обезобразена" след козметична процедура

Страничен ефект е довел до негативни последствия за физическото и психическото й здраве