Изолация на възрастните до разработване на ваксина - призивът на Фон дер Лайен Снимка: © Getty Images

„С оглед на липсата на ваксина, контактът с възрастните трябва да се ограничи колкото се може повече“ – това е призивът на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, който тя отправи в интервю за немското издание Bild.

Тя вярва, че гражданите на ЕС не трябва да предприемат риск в борбата срещу пандемията от Covid-19. Фон дер Лайен смята, че докато не е открита ваксина, изолацията на възрастните хора от останалите трябва да продължи. А тя се "надява" ваксина да може да бъде разработена от европейска лаборатория „до края на настоящата година“.

„Децата и младите хора ще се радват на повече свобода и движение по-скоро в сравнение с по-възрастните хора и тези със заболявания“, каза председателят на ЕК.

„Знам, че е трудно и че изолацията тежи, но е въпрос на живот и смърт. Трябва да останем дисциплинирани и търпеливи“, призова Фон дер Лайен.

„Вече провеждаме разговори с разработчици на ваксини относно количества за глобално производство, за да може бързо да се ваксинираме“, сподели тя.

Хората над 60-годишна възраст се считат за най-застрашени от коронавируса и неговите последствия за организма. Редица държави въведоха ограничения за тази рискова група от населението, като в България те могат да излизат да пазаруват само от 08:30 до 10:30 ч. Това е времето, в което могат да бъдат обслужени, без да се срещат с останалите потоци от хора. През останалото време не им е разрешено да ходят до супермаркетите.

Що се отнася до разработването на ваксина, в края на март Русия обяви, че започва тестове. Новината бе съобщена от РИА Новости, която цитира Руската федерална служба по надзор за защита на правата на потребителите. Те изследват потенциална ваксина в Държавния научен център по вирусология и биотехнологии.

Екип от Оксфордския университет, ръководен от д-р Сара Гилбърт сподели вчера, че изследователите разработват потенциална ваксина. Тестовете би трябвало да започнат през следващите две седмици, като екипът е в преговори с британското правителство. Според учените ваксината може да е готова след месец септември.

Биотехнологичната американска компания Moderna съобщи още преди няколко месеца, че разработва и ваксина, и лекарство срещу коронавируса. Все още обаче няма официални данни дали клиничните тестове ще дадат необходимия резултат.

В световен мащаб се използват още лекарствата ремдесивир и хидроксихлорохин, но и при тях все още не може да се направи заключение дали са ефективни и безопасни за лечение.

Прочетете още:

Ремдесивир и обнадеждаващите знаци


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024