Изпадналата в затруднение криптоборса FTX обяви фалит, създателят ѝ подава оставка

Една от най-големите платформи за търговия с криптоактиви FTX заяви, че е подала молба за започване на процедура по несъстоятелност. Този ход бележи края на една хаотична седмица, която разтърси изцяло криптопазарите и сега може да доведе до един от най-големите сривове в индустрията.

Новината идва дни, след като по-големият конкурент на компанията - Binance, се отказа от сделката за нейното придобива и я остави сама да се бори в набирането на близо 9,4 млрд. долара от инвеститори и конкуренти.

  • 30-годишният основател и главен изпълнителен директор на FTX Сам Банкман-Фрид обяви в Туитър, че подава оставка.
  • Начело сега застава Джон Рей III, юрист и бивш ръководител на фалиралата енергийна компания Enron
  • Пазарите на криптовалути, които вече се бяха понижили с 20% през последната седмица, се сринаха след новината. Цената на биткойна спадна с 4%, а Etherum загуби 5% до 1230 долара.

Търговската фирма на Банкман-Фрид Alameda Research също е част от защитата от фалит, съобщиха от компанията. Според източници именно тя отчасти стои зад проблемите на FTX, като има съмнения, че е поддържала изкуствено цената на криптовалутата FTT и е използвал парите на клиентите на борсата, за да покрива загубите си от сделки.

Фалитът на FTX бележи зашеметяващ обрат в съдбата на компанията и нейния основател, който само допреди няколко дни беше смятан за една от най-мъдрите и влиятелни фигури в криптоиндустрията и във Вашингтон, където лобираше за оформянето на регламенти относно криптото.

Сега основаната от него компания е обект на разследване от страна на Комисията по ценните книжа и фондовите борси и федералните прокурори в Ню Йорк. Състоянието му, което някога се оценяваше на 24 млрд. долара, е намаляло до по-малко от един милиард, пише в. "Ню Йорк Таймс".

Проблемите му започнаха през уикенда, когато главният изпълнителен директор на Binance, Чанпенг Джао, предположи публично, че FTX може да е финансово нестабилна. Голям поток от клиенти се втурна да се опитва да изтегли своите криптопасиви от платформата и FTX не успя да отговори на търсенето.

Тогава Банкман-Фрид сключи сделка, за да позволи на Джао да купи компанията и на практика да я спаси. Но след като прегледа финансовите документи на компанията, Binance се оттегли от споразумението, оставяйки FTX с ограничени възможности.

В разговори с инвеститори и съобщения до служителите основателят на една от най-големите криптоборси се извини многократно, но подчерта, че работи усилено за набиранто на средства и разрешаване на ситуацията. В крайна сметка обаче дупката изглежда се е оказала твърде голяма, за да бъде запълнена, тъй като FTX дължи общо 8 млрд. долара.

  • Бързият срив на борсата за криптовалути и неуспешният опит тя да бъде продадена подсказва, че нито една компания в свободно развиващата се и слабо регулирана криптоиндустрия не е в безопасност.
  • Това повдига въпроси и за бъдещето на по-малки фирми като BlockFi и фалиралия криптозаемодател Voyager Digital, които бяха подписали спасителни пакети с FTX, след като зрелищният срив на TerraUSD през май тласна много компании към ръба на фалита.

Всичко това разпалва и опасения за бъдещето на криптоиндустрията, която е изправена пред нелеката задача да си възвърне благоразположението на инвеститорите на дребно. Фалитът на FTX е от значение за цялата сфера, тъй като ефектите от него най-вероятно ще се разпространят през следващите дни и седмици.

Колапсът на криптоборсата FTX е "неспасяем": Създателят ѝ губи 94% от богатството си


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024