Израел е поразил повече от 300 цели, свързани с „Хамас“ в Газа Снимка: © Getty

Израелските сухопътни сили са атакували бойци на радикалната палестинска групировка "Хамас" и инфраструктура в северната част на Газа, след като премиерът Бенямин Нетаняху категорично изключи възможността за прекратяване на огъня.

„Войниците убиха терористи и насочиха въздушните сили към удари по цели и терористична инфраструктура“, се казва в съобщение на израелската армия, цитирано от британския „Гардиън“ .

Въздушните удари на израелската армия са поразили около 300 цели, включително „военни комплекси в подземни тунели, принадлежащи на терористичната организация „Хамас“, се казва още в съобщението.

В последните четири дни Израел разшири и сухопътните операции в Газа.

Говорител на израелската армия обясни, че наземната офанзива е фокусирана върху северната част на ивицата Газа, както и към самия град Газа, който се смята за ключов за „Хамас“.

Офанзивата на Израел в населения предимно с палестинци район на Газа започна, след като на 7 октомври бойци на признатата от САЩ и ЕС за терористична организация „Хамас“ нахлуха в Израел и избиха 1400 души, а други 240, според последните данни, бяха отвлечени.

Според Израел, радикалната палестинска групировка ползва цивилното население в Газа като щит.

Заради нарастващите опасения от тежка хуманитарна криза в района, САЩ, които декларират пълна подкрепа за Израел, призоваха за увеличаване на доставките с помощи за Газа.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че няма да прекрати военните действа и ще продължи напред, докато на унищожи „Хамас“.

Според военни експерти, цитирани от „Гардиън“, израелските сили се движат бавно в наземната си офанзива, за да могат да преговарят с бойците от „Хамас“ за освобождаване на заложниците, които според последните данни са 240 души.

Шани Лук Идентифицираха тялото на 22-годишната Шани Лук, която е сред жертвите на "Хамас"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Европейските посланици пиха мазно кафе с Пеевски

В навечерието на изборите европейските дипломати се срещнаха с елита на ДПС

14:48 - 11.05.2024
Важно днес

Бойко Рашков е завел иск за 50 000 лв. срещу Тошко Йорданов и Станислав Балабанов

Повод са техни изявления, свързани с временната парламентарна комисия „за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях“.

13:04 - 11.05.2024
Важно днес

800 протестиращи се опитаха да щурмуват фабрика на Tesla в Германия

Стотици протестиращи, които се противопоставят на разширяването на завода на Tesla в Грюнхайде, влязоха в сериозни сблъсъци с полицията.

10:57 - 11.05.2024
Важно днес

Как Си Дзинпин прилага стратегията "Разделяй и владей" в Европа

Китайският президент приключи обиколката си в Европа

10:07 - 11.05.2024