Израел ликвидира ключов командир на "Ислямски джихад" и още развития от кризата в Близкия изток Снимка: © Getty Images

Израелската армия обяви, че е ликвидирала командира на войнстващата палестинска групировка „Ислямски джихад“ в бежанския лагер "Нур Шамс" на Западния бряг.

Смъртта на Мохамед Абдула все още не е официално потвърдена от организацията, която има за цел да създаде независима палестинска ислямска държава и да унищожи Израел чрез джихад.

В изявление на израелската армия се посочва, че Абдула е участвал в „многобройни нападения в региона“, а по време на военната операция срещу него е убит още един „терорист“ и са иззети пушки М-16.

Междувременно обстрелът на щаба на мисията на ООН „Унифил“ в Ливан в четвъртък провокира всеобхватни опасения за безопасността на войниците със сини каски (Мироопазващите сили на обединените нации - бел. ред) в региона.

По данни на ООН израелските войски са обстрелвали централата на "Унифил", като са ранили най-малко двама войници на организацията. Става дума за мъже от Индонезия.

От своя страна израелските военни обвиниха признатата от редица страни за терористична групировка "Хизбула", че злоупотребява с районите в близост до базите на мисията на сините каски за свои цели.

Индонезийският посланик на ООН Хари Прабово разкритикува обстрела и го определи като „неприемлив“.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел написа в платформата X, че всяко умишлено нападение срещу миротворци е сериозно нарушение на международното хуманитарно право.

Италианският министър на отбраната Гуидо Кросето заяви, че обстрелът може да представлява дори военно престъпление.

Въпреки повишената опасност към момента войниците със сини каски искат да останат в Южен Ливан, става ясно от изявление на организацията.

Мисията на ООН наблюдава граничната зона между Израел и Ливан от десетилетия. В нея участват над 10 000 войници от повече от 50 държави.

Очакваният израелски контраудар в Иран също предизвиква сериозно безпокойство в международната общност.

Преди дни Техеран извърши мощна въздушна атака срещу Израел, при която бяха изстреляни 180 балистични ракети. Тел Авив се закани да отмъсти.

По информация на американското издание "Axios" Израел и САЩ се сближават по въпроса какъв да бъде отговорът на израелското правителство.

САЩ подкрепят правото на Израел на самозащита, но настояват за ограничаване на реакцията, за да не се допусне разпространението на бойните действия в целия регион.

Движим се в правилната посока“, коментира източник на "Axios" след телефонния разговор между Джо Байдън и израелския министър-председател Бенямин Нетаняху.

Друг американски служител заявява, че след комуникацията между двамата лидери "американското правителство е по-малко нервно относно плановете на Израел".

Израел нападна Ливан Израел ликвидира агент на "Хизбула" в Сирия и още развития от кризата в Близкия изток

Очакваният контраудар обаче продължава да притеснява Техеран.

"Wall Street Journal" съобщава, като се позовава на свои източници, че Иран е заплашил да отвърне на всяка арабска държава, която подкрепи израелската атака.

Въпреки че иранските заплахи са неясни, те предизвикват опасения в богатите на петрол страни, че техните петролни съоръжения могат да бъдат засегнати. Военните съоръжения и сили на САЩ в региона също биха могли да бъдат изложени на риск.

Според "Wall Street Journal" Йордания, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Катар не желаят да подкрепят САЩ при евентуален израелски ответен удар срещу Иран.

Четирите държави, в които са разположени американски войски, са заявили пред правителството на САЩ, че тяхната военна инфраструктура или въздушно пространство не могат да бъдат използвани от САЩ или Израел за настъпателни операции срещу Иран.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кандидат-депутат на ДПС-Пеевски е сред обвинените по делото "Портних"

Светлана Табакова е директор във фирма на Данаил Папазов, който изгони Доган от сараит

19:59 - 17.10.2024
Важно днес

Проверка откри нови нередности в театрите в Пловдив, Варна и Плевен

Театри отчитали по две представления на ден, за да вземат по-голяма субсидия

18:05 - 17.10.2024
Технологии

Отключете своята уникалност в модата, здравето и спорта с HUAWEI WATCH GT 5

Компанията представи новата си серия смарт часовници

18:03 - 17.10.2024
Важно днес

Израел потвърди, че лидерът на "Хамас" е бил убит при удар в Газа (Обновена)

Трима терористи са убити при израелски удар в Газа

17:20 - 17.10.2024
Европейски дневници

Мъск пак се размина с наградата "Сахаров". ЕП обяви краткия списък с номинирани

Три номинации на активисти и организации ще се борят за отличието

16:30 - 17.10.2024
Живот

Следродилната депресия: дълбокият мрак, който може да бъде разсеян

Ако психичните заболявания имаха образ върху тялото, всичко щеше да е някак по- лесно

15:35 - 17.10.2024
Важно днес

Съдът в Пловдив остави в ареста погребален агент, обвинен в измама с фалшиви кремации

Амбарев е взел 1639 лв. за услугата да кремира телата на починали хора, но не го е направил

14:15 - 17.10.2024