Израел нападна Ливан и започна "нова фаза на войната" срещу "Хизбула" Снимка: © Getty Images

Израел започна да нанася удари по Ливан в поредна ескалация на напрежението в Близкия изток. Израелските сили бомбардират с изтребители множество цели в южната част на Ливан като част от нова голяма офанзива.

Министърът на отбраната Йоав Галант заяви, че военните действия ще продължат с "тежки рискове" и обяви, че страната навлиза в "нова фаза" на войната срещу групировката "Хизбула".

"Това е нова фаза на войната. Има значителни възможности, но и тежки рискове. "Хизбула" усеща, че е преследвана и последователността на нашите военни операции ще продължи", каза той.

Действията идват след като малко по-рано лидерът на ислямистката групировка предупреди, че са преминати "червените линии". В телевизионно обръщение ръководителят на "Хизбула" Хасан Насрала обвини Израел за взривовете на пейджъри и други устройства през последните дни в Ливан.

Той заяви, че взривовете, при които са загинали най-малко 37 души, са преминали всички "червени линии". Насрала обеща, че "Хизбула" ще отговори на тези атаки със "справедливо наказание".

В четвъртък министърът на здравеопазването на Ливан съобщи, че броят на загиналите при второто нападение в предградията на Бейрут и долината Бекаа е нараснал до 25 души. Ранените са най-малко 608. При експлозиите предишния ден бяха убити още 12 души, включително две деца, а ранените бяха близо 2300.

Въпреки че израелските официални лица не са коментирали взривовете, се предполага, че зад действията стои израелската специална служба Мосад.

Случаят с едновременното взривяване на хиляди пейджъри дойде на фона на засилено напрежение по границата между Ливан и Израел. "Хизбула" и израелските сили влизат в почти всекидневни бойни стълкновения на фона на войната в Газа, която Израел води срещу палестинската групировка "Хамас".

Още по темата:

Когато Израел ликвидира враговете си по телефона

Нова вълна от експлозии в Ливан. Стотици са ранени (Обновена)

Как Израел проби сигурността на "Хизбула" през пейджърите им


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Законът на "Възраждане" за чуждестранните агенти се провали в парламентарна комисия

Законопроектът беше отхвърлен още на първо четене и събра подкрепа само от "Възраждане"

19:03 - 19.09.2024
Живот

Висша мода по халат: Риана, Изабел Юпер и новата мания по комфортни дрехи

Нова тенденция превръща халатите за баня в облекло от висшата мода

18:50 - 19.09.2024
Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Важно днес

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи

Средствата ще отидат за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната инфраструктура

16:44 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024