Нова вълна от експлозии в Ливан. Стотици са ранени (Обновена) Снимка: © Getty Images

Най-малко 20 души са загинали, а стотици други са ранени при нова серия от експлозии в Ливан.

Ръчни радиостанции, използвани от терористичната групировка „Хизбула“, са се взривили в късния следобед в сряда в южната част на страната, както и в южните предградия на столицата Бейрут.

По първоначална информация взривилите се устройства са мобилни телефони и радиостанции, но и лаптопи, пейджъри, уоки-токита и радиоприемници. На практика всички уреди, които имат литиево-йонен акумулатор, са засегнати, включително и скенери за отпечатъци на пръстите.

Според източници на "Ройтерс" ръчните радиостанции са закупени от "Хизбула" преди пет месеца - по същото време като пейджърите, които експлодираха във вторник.

Най-малко един от взривовете е станал близо до погребение, организирано от подкрепяната от Иран „Хизбула“ в памет на загиналите предишния ден.

Междувременно "Хизбула" призова жителите на Ливан да премахнат всички електронни уреди наблизо.

Масово взривяване на пейджъри във вторник се превърна в един от най-тежките пробиви в сигурността на "Хибзула" в Ливан и Сирия, а групировката веднага уличи Израел заради атаката. Тел Авив нито поема, нито отрича отговорност за атаката.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди, че взривовете на комуникационни устройства, насочени срещу шиитската групировка "Хизбула", показват, че „има сериозен риск от драматична ескалация в Ливан и трябва да се направи всичко възможно, за да се избегне тази ескалация“.

Очевидно е, че логиката да се взривяват всички тези устройства е да се осъществи превантивен удар преди голяма военна операция", заяви той, цитиран от "Ройтерс".

Когато Израел ликвидира враговете си по телефона

Как Израел проби сигурността на "Хизбула" през пейджърите им


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024
Култура

"Синелибри 2024": Ървин Уелш, "Добър ден, тъга" и още от програмата на кинофестивала

Билетите за всички филми от "Синелибри" вече са в продажба

14:54 - 19.09.2024
Бизнес

Съдът на ЕС оспори практиката за "най-добра цена" на Booking, която ограничава хотелиерите

Решението може да има по-широки последици за туристическия бранш

14:04 - 19.09.2024
Здраве

ИКЕА ни дава всички поводи да се наспим с новата си кампания, посветена на съня

Добрият сън е събитието, което не бива да се пропуска, независимо какво ни се предлага навън.

13:17 - 19.09.2024
Кариерен (ре)старт

А1 подкрепя младите таланти с интерес в сферата на технологиите

Започна академичната година на първия A1 Tech Talents клас в специалност „Телекомуникационни технологии“ в партньорство с Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП).

11:55 - 19.09.2024