Израел отправя ново предупреждение за Газа, докато се подготвя за "следващите етапи на войната" Снимка: © Getty Images

Израелски сили са нанесли превантивен удар по подземно съоръжение на "Хамас", разположено под джамия в Западния бряг. Действията идват малко след като премиерът Бенямин Нетаняху свика кабинета си, за да обсъди очакваната сухопътна инвазия в ивицата Газа, а страната отправи ново предупреждение към хората там да бягат на юг.

В момента военните се готвят да засилят атаките си в северната част на анклава, като рано в неделя имаше съобщения за обстрели в южната част на Газа. Говорителят на израелските сили Даниел Хагари заяви, че страната ще "задълбочи" и "увеличи" ударите си по Газа като подготовка за следващия етап на войната.

"Ще задълбочим атаките си, за да сведем до минимум опасностите за нашите сили в следващите етапи на войната. От днес ще увеличим атаките", заяви Хагари.

Палестински медии съобщават, че най-малко 11 души са загинали при израелски удар в южния град Хан Юнис в ивицата и че Израел нанася удари по южния град Рафах. Твърденията обаче няма как да бъдат независимо проверени към този момент.

Изминаха две седмици, откакто терористичната групировка "Хамас" започна нападението си срещу Израел, при което загинаха над 1400 души - предимно цивилни. Министерството на здравеопазването на Газа заяви в събота, че при ответните израелски атаки живота си за загубили най-малко 4385 палестинци, а над 1 млн. от населението на ивицата е разселено.

В момента Израел е събрал танкове и войски в близост до оградената граница около Газа за планирана сухопътна инвазия, целяща ликвидирането на терористите от "Хамас".

"Ще влезем в ивицата Газа ... за да унищожим оперативните работници на Хамас и инфраструктурата на Хамас. Ще си спомняме случилото се и тези, които загинаха в събота преди две седмици", заяви началникът на щаба генерал-лейтенант Херци Халеви.

Късно в събота САЩ заявиха, че ще изпратят още системи за противовъздушна отбрана в Близкия изток, включително допълнителни батальони на зенитно-ракетната система Patriot, както и ще издадат заповеди за "готовност за разполагане" на още войски в региона.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024
Важно днес

"Не искаме да сме мегафон на правителството". Италианската обществена телевизия обяви стачка след медиен скандал

Журналистите се оплакват от опити за политически натиск

10:37 - 04.05.2024