Израел форсира спорната реформа на съда. Мосад и Шин Бет се готвят за хаос и безредици Снимка: © Getty Images

Масови протести, сблъсъци с полицията и водни оръдия по улиците на Йерусалим - нищо от това не успя да спрат мнозинството на Бенямин Нетаняху от приемането на законови промени, които ограничават правото на Върховния съд да контролира най-спорните решения на правителството.

Протестиращите се опитаха да блокира движнението към сградата на Кнесета, където депутатите обсъждаха предложенията на управляващата коалиция за съдебна реформа.

В същия ден Бенямин Нетаняху беше изписан от болница, след като претърпя операция за поставяне на пейсмейкър.

Всички депутати от коалицията гласуваха "За" промените, докато членовете на опозиционните партии напуснаха залата, докато течеше вотът.

Решението веднага беше обжалвано пред Върховния съд с мотива, че реформата променя основната структура на израелската демокрация.

Гласуваните текстове ограничават правото на съда да налага надзор за законност върху решенията на правителството и държавната администрация, какъвто досега е съществувал на базата на доктрината за "разумността".

  • Този принцип предполага за намеса на съда в решения, които биха могли да поставят под риск ключови граждански права или стандарти за справедливост в силно централизирана държавна система, която няма писана конституция.
  • През януари 2023 г. например Върховният съд решава, че министърът на вътрешните работи на Бенямин Нетаняху Арие Дери няма право да заема тази позиция, защото има по-ранна осъдителна присъда за корупция и данъчни престъпления - "неразумно назначение в най-крайната си форма", както се произнася Върховният съд.

Критиците на съда го обвиняват в прекомерна намеса в работата на демократично избраната изпълнителна власт.

  • "Съдиите искат да решават какво е разумно и какво не е - вместо хората, избрани от народа. Това ли е разумно? Кой е казал, че разумното в очите на съдиите, е логичното решение? Кой решава, че техните лични позиции са по-добри от тези на министрите?", пита правосъдният министър на Израел Ярив Левин по време на финалните дебати.

Това е само първата стъпка от плановете за реформа на Нетаняху, които вече 6 месеца се сблъскват с огромна съпротива както в парламента, така и извън него.

Промените в правомощията на Върховния съд провокираха най-големите демонстрации в историята на Израел.

Дори директорът на службата за вътрешна сигурност "Шин Бет" Ронен Бар се намеси в политическата криза - според местния Channel 12 Бар е провел среща с лидера на опозицията Яир Лапид и го е предупредил, че има сериозни притеснения заради потенциала за насилие и хаос в страната.

Директорът на "Мосад" Давид Барнеа също е провел среща със служителите на разузнавателната агенция заради кризата.

Президентът на Израел Исаак Херцог е направил опит в последния момент да посредничи за компромисно споразумение между управляващите и опозицията - те обаче са се провалили в понеделник.

"Израелските граждани жадуват за надежда и очакват отговорност и лидерство. Призовавам избраниците да действат смело и да си подадат ръка, за да постигнат разбирателство", казва Херцог в позиция часове преди гласуването.

Лидерът на опозицията Яир Лапид се е надявал до последно, че част от управляващото мнозинство ще се пропука, като намекна, че някои от депутатите на Нетаняху не желаят да подкрепят закона.

"Няма да назовавам имена, но вие знаете кои сте и знаете истината. Знаете, че тук се случва нещо ужасно. Знаете, че се случва катастрофа, която може да бъде предотвратена. Трагедия, която може да бъде спряна", казва още Лапид, като обвинява "едно екстремистко малцинство, което превзема враждебно израелското мнозинство".

Напрежението предизвика и рядко срещана позиция на американския президент Джо Байдън, който публикува декларация с призив към лидерите на Израел "да не действат прибързано, а да се фокусират върху привличането на подкрепа от хората и намирането на консенсус".

Над 10 000 резервисти от израелската армия също заплашиха, че ще откажат да изпълняват доброволната си служба, ако правителството не се спре със спорната реформа - предупреждение, което предизвика страхове за бойната готовност на въоръжените сили.

Лидерите на протеста вече се заканиха, че "ще се броят докрай" и че съпротивата им едва сега започва. Планирани са нови демонстрации срещу Кнесета, в които, според The Times of Israel, ще участват и бивши шефове на службите за сигурност, известни юристи и политици.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Синът на Явор Божанков рани друго дете с пистолет на празненство в Арбанаси

Децата помислили изоставеното оръжие за играчка

17:21 - 12.05.2024
Важно днес

Гърция бойкотира клетвата на президента на Северна Македония

Българският президент също не присъства на церемонията в Скопие

16:41 - 12.05.2024
Важно днес

Пожар във Варшава изпепели търговски център с 1400 магазина

Комплексът е бил затворен в неделя и няма пострадали

14:48 - 12.05.2024
Важно днес

Литва избира президент в сянката на войната в Украйна

Настоящият държавен глава се бори за втори петгодишен мандат

12:03 - 12.05.2024
Важно днес

СДВР твърди, че новата схема за движение в центъра на София не е узаконена

На 9 май министър Калин Стоянов каза, че проектът е съгласуван, но "преди години"

11:16 - 12.05.2024
Важно днес

Владимир Малинов: Умерен оптимист съм, че договорът с "Боташ" ще бъде предоговорен

Министърът на енергетиката обвини предишното ръководство на "Булгаргаз" в пасивност

10:03 - 12.05.2024
Важно днес

Евровизия 2024: Голямата победа е за Немо от Швейцария

Финалът в Малмьо премина на фона на напрежение и протести

08:56 - 12.05.2024