Израел се съгласи на 4-дневно примирие - "Хамас" ще освободи 50 пленници

Израел и "Хамас" се споразумяха за временно прекратяване на огъня в замяна на връщането на 50 от заложниците - жени и деца, отвлечени от палестинската терористична групировка при атаката на 7 октомври.

Предложението на "Хамас" е одобрено от израелското правителство, като тече 24-часов срок, в който то може да се оспори от гражданите пред Върховния съд на Израел.

От страна на кабинета на Нетаняху е приет и ангажимент за освобождаване на около 150 палестински затворници - отново жени и млади хора под 19-годишна възраст.

  • "Хамас" е обещал да освободи и още 50 други пленници, ако дните на временното примирие бъдат удължени. В Газа са отвлечени 236 души, сред които невръстни деца и над 80-годишни хора.
  • В такъв случай Израел ще освободи и още една група от 150 затворници, от списък с общо 300 имена, съставен от Нетаняху, министъра на отбраната Йоав Галант и опозиционния лидер Бени Ганц.
  • През това време ще бъде допусната хуманитарна помощ и доставки на гориво във всички зони на Ивицата Газа.
  • Споразумението предвижда служитеи на Червения кръст да посетят оставащите в Газа пленници и да им предостави медицинска помощ.
  • По време на примирието Израел няма да атакува или арестува никого в Газа.

Тримата имат мандат и да определят точната дата, до която ще продължи временното примирие, с оглед на възможността "Хамас" да пусне и други заложници.

Паузата във военните действия ще продължи поне 4 дни, но няма да бъде по-дълга от общо 10 дни - по един ден за всеки 10 пуснати пленници.

Споразумението между Израел и "Хамас" се случи след посредничество на правителството на САЩ, Катар и Египет.

Премиерът на Катар Мохамед Ал Тани приветства договореното временно примирие с декларация, в която изразява надежда това да сложи край на войната и да доведе до сериозни преговори за пълноценен и справедлив мирен процес.

Президентът на Палестина Махмуд Абас също изрази подкрепа за споразумението.

Според ливански медии - примирието ще обхване не само Газа, но и северната граница на Израел с Ливан, където действа групировката "Хизбула".

Бенямин Нетаняху обаче заявява, че войната няма да свърши след прекратяването на огъня. Офанзивата в Газа продължава вече 47 дни. Израел е решен да освободи всички пленници и да разбие "Хамас" заради зверската атака от 7 октомври, при която бяха убити 1400 израелци.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024