Израел удари пристанище в Йемен и рани десетки Снимка: © X/Hamdah Salhut

Най-малко трима души са загинали, а десетки други са били ранени при израелски въздушни удари по йеменско пристанище. Това съобщава CNN, като цитира изявление на йеменските хути.

Израелските сили за отбрана потвърдиха, че техни изтребители са нанесли удари по "военни цели на терористичния режим на хутите" в района на пристанището Ходейда, което хутите са използвали за доставки на ирански оръжия.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че атаката е пряк отговор за нападението с дрон срещу столицата в Тел Авив, при който загина 50-годишен израелец.

CNN пише, че това е първият случай, в който Израел нанася удари по Йемен. Управляваната от хутите телевизия "Ал Масира" съобщи, че атаката е била насочена срещу петролни съоръжения в пристанището на западното крайбрежие на страната. Загинали са най-малко трима души, а 87 са били ранени, повечето от които с "тежки изгаряния".

Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви, че страната му цели да изпрати послание към бунтовниците.

"Огънят, който в момента гори в Ходейда, се вижда в целия Близък изток и е ясно защо. Първият път, в който те нараниха израелски гражданин, ние ги ударихме. И ще го направим на всяко място, където това може да се случи", каза той.

Досега Израел не беше отговаряла на атаките срещу хутите, като оставяше инициативата на западните си съзюници, докато съсредоточава усилията си върху собствената си война в Газа и продължаващите сражения с ливанската войнствена групировка "Хизбула".

Саудитската медия "Al Arabiya" твърди, позовавайки се на неназовани източници, че ударите срещу йеменските хути, са били извършени в рамките на съвместна операция на Израел, САЩ и Великобритания. Според изданието в тях са участвали 12 израелски самолета, включително изтребители от модела F-35.

Четирима американски официални представители обаче посочват пред "New York Times", че Тел Авив е действал самостоятелно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024