Израел продължава да поставя рекорди с имунизационната си кампания срещу Covid-19. Само две седмици след началото на процеса по ваксиниране, над 1 милион души от населението на страната са получили първата доза от препарата на Pfizer / BioNTech. 

Премиерът Бенямин Нетаняху и здравният министър Юли Еделщайн лично присъстваха при поставянето на ваксината на милионния пациент в град Ум ел Фам в област Хайфа. 

66-годишният Джабарин Мухамад е човекът, който е получил имунизацията на специалната церемония. 

"Внесохме милиони ваксини в държавата Израел. Изпреварваме целия свят и сега вече сме на първо място благодарение на нашите отлични здравни служби. Вървим напред с висока скорост към ваксинирането на цялото население", казва Нетаняху по повод постижението. 

Той обръща специално внимание на това, че властите полагат усилия за имунизирането и на арабското население в страната, което представлява около 20% от жителите на Израел. Нетаняху организира няколко посещения в арабски селища, за да поощри местните хора да се включат в имунизационната кампания. 

"Когато стигнем до критичната маса от ваксинирани хора, ще можем да отворим отново търговията, магазините и ресторантите. Ще можем да летим в чужбина, да правим сделки и да пътуваме до страните, с които постигнахме мир - мир, който отваря света и променя историята ни като общество и държава", казва още той. 

Според статистическите данни към 1 януари 2021 г. Израел е ваксинирал 11,55% от населението си с първата доза на Pfizer / BioNTech. На второ място остава Бахрейн (3,49 на сто), следван от Великобритания (1,47 на сто) и САЩ (0,84 на сто). 

Според местни медии, 1 милион ваксини от Moderna може да пристигнат още през следващата седмица в Израел, за да може кампанията да продължи. 

Сгреши ли ЕС, като не поръча повече ваксини срещу Covid-19?

Чудото с ваксините в Израел: Как страната изпревари света в борбата с Covid-19


 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"