Израел ваксинира повече от 1 000 000 жители срещу Covid

Израел продължава да поставя рекорди с имунизационната си кампания срещу Covid-19. Само две седмици след началото на процеса по ваксиниране, над 1 милион души от населението на страната са получили първата доза от препарата на Pfizer / BioNTech.

Премиерът Бенямин Нетаняху и здравният министър Юли Еделщайн лично присъстваха при поставянето на ваксината на милионния пациент в град Ум ел Фам в област Хайфа.

66-годишният Джабарин Мухамад е човекът, който е получил имунизацията на специалната церемония.

"Внесохме милиони ваксини в държавата Израел. Изпреварваме целия свят и сега вече сме на първо място благодарение на нашите отлични здравни служби. Вървим напред с висока скорост към ваксинирането на цялото население", казва Нетаняху по повод постижението.

Той обръща специално внимание на това, че властите полагат усилия за имунизирането и на арабското население в страната, което представлява около 20% от жителите на Израел. Нетаняху организира няколко посещения в арабски селища, за да поощри местните хора да се включат в имунизационната кампания.

"Когато стигнем до критичната маса от ваксинирани хора, ще можем да отворим отново търговията, магазините и ресторантите. Ще можем да летим в чужбина, да правим сделки и да пътуваме до страните, с които постигнахме мир - мир, който отваря света и променя историята ни като общество и държава", казва още той.

Според статистическите данни към 1 януари 2021 г. Израел е ваксинирал 11,55% от населението си с първата доза на Pfizer / BioNTech. На второ място остава Бахрейн (3,49 на сто), следван от Великобритания (1,47 на сто) и САЩ (0,84 на сто).

Според местни медии, 1 милион ваксини от Moderna може да пристигнат още през следващата седмица в Израел, за да може кампанията да продължи.

Сгреши ли ЕС, като не поръча повече ваксини срещу Covid-19?

Чудото с ваксините в Израел: Как страната изпревари света в борбата с Covid-19



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024