Израел продължава да поставя рекорди с имунизационната си кампания срещу Covid-19. Само две седмици след началото на процеса по ваксиниране, над 1 милион души от населението на страната са получили първата доза от препарата на Pfizer / BioNTech.

Премиерът Бенямин Нетаняху и здравният министър Юли Еделщайн лично присъстваха при поставянето на ваксината на милионния пациент в град Ум ел Фам в област Хайфа.

66-годишният Джабарин Мухамад е човекът, който е получил имунизацията на специалната церемония.

"Внесохме милиони ваксини в държавата Израел. Изпреварваме целия свят и сега вече сме на първо място благодарение на нашите отлични здравни служби. Вървим напред с висока скорост към ваксинирането на цялото население", казва Нетаняху по повод постижението.

Той обръща специално внимание на това, че властите полагат усилия за имунизирането и на арабското население в страната, което представлява около 20% от жителите на Израел. Нетаняху организира няколко посещения в арабски селища, за да поощри местните хора да се включат в имунизационната кампания.

"Когато стигнем до критичната маса от ваксинирани хора, ще можем да отворим отново търговията, магазините и ресторантите. Ще можем да летим в чужбина, да правим сделки и да пътуваме до страните, с които постигнахме мир - мир, който отваря света и променя историята ни като общество и държава", казва още той.

Според статистическите данни към 1 януари 2021 г. Израел е ваксинирал 11,55% от населението си с първата доза на Pfizer / BioNTech. На второ място остава Бахрейн (3,49 на сто), следван от Великобритания (1,47 на сто) и САЩ (0,84 на сто).

Според местни медии, 1 милион ваксини от Moderna може да пристигнат още през следващата седмица в Израел, за да може кампанията да продължи.

Сгреши ли ЕС, като не поръча повече ваксини срещу Covid-19?

Чудото с ваксините в Израел: Как страната изпревари света в борбата с Covid-19Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Соноя Мидзуно влиза в най-голямата си роля досега

Едно от атрактивните лица, които ще гледаме в "Домът на дракона"

България ще купи само един танкер с LNG за октомври

 "За ноември и декември не намерихме слотове"

Русия е изгубила "половината от авиацията на Черноморския флот" след взривовете в Крим

Путин назначи нов командир на Черноморския флот след провалите

Линда Еванджелиста отново блести във Vogue, но белезите от травмата остават по тялото ѝ

"Имам разрези по цялото тяло. Имах конци. Носих компресиращи дрехи под брадичката си. Цялото ми тяло беше здраво стегнато в продължение на 8 седмици - нищо не помогна"

„Захарни заводи“ Горна Оряховица празнува 110-години от основаването си

Компанията е най-дълго функциониращият и голям производител на захар и захарни изделия в страната

Татуировки "White Power" и "Кръв и чест": Как DAZN отмени мач на български боксьор

Иван Николов трябваше да се бие срещу английския рапър KSI, но неонацистките надписи по тялото му доведоха до провал

Ивайло от Банишора и 28-метровата витрина на бъдещето

28,80 метровата витрина в Kaufland Банишора е сертифицирана от TÜV

Сменено е цялото ръководство на ДФ "Земеделие"

Бившият директор изкара на поста си само 5 месеца