Как гласува Източна Европа на 9 юни Снимка: © Европейски парламент

Европейският съюз може и да прави крачка вдясно, а на места и в крайнодясното, но там, където допреди повече от 30 години има Желязна завеса, вотът на 9 юни носи добро представяне на проевропейските и центристки партии. Това показват резултатите от евроизборите в страните от Източна Европа.

Полша

В най-голямата държава от бившия Източен блок и най-голямата страна от Източна Европа в ЕС сега - Полша, "Гражданската коалиция" на премиера Доналд Туск успя да си осигури победа над опозицията след кампания, в която водеща тема беше сигурността на страната.

Битката беше оспорвана буквално до последния момент, но според 100% преброени бюлетини "Гражданската коалиция" печели 37,06% от гласовете, а за консервативната "Право и справедливост" са гласували 36,16%. Така за първи път от 10 години бившите управляващи са на второ място на европейски избори.

"Управляващите в Германия нямат причина да се радват, а загубилите във Франция няма нужда да приемат нещата толкова драматично. Една от най-големите държави, Полша, показа, че тук триумфира демокрацията," обяви бившият председател на Европейската комисия Туск пред поддръжниците си след обявяването на първите резултати в страната.

Победата е особено важна за министър-председателя в контекста на войната, която Русия води в Украйна, на мигрантската криза на границата с Беларус, но и като се има предвид, че опозиционната националистическа партия "Право и справедливост", би отдалечила съвсем страната от общите европейски ценности.

"Показахме, че с нашия избор, с нашите усилия са свързани не само с вътрешната политика, те дават лъч надежда на цяла Европа," каза още Туск.

Словакия

В съседна Словакия известният с проруската си ориентация премиер Роберт Фицо отиде да гласува с патерици след покушението срещу него миналия месец.

Въпреки общите очаквания за победа на неговата партия "Посока SD" и обвиненията му, че "омразата на опозицията" стои зад нападението срещу него, формацията му претърпя загуба и Фицо призна това.

Няколко часа след като публикува снимката си от избирателната секция, той използва профила си във Facebook, за да отправи "поздравления към победителите, "Прогресивна Словакия" (ПС).

Данните в страната сочат, че ПС е спечелила 27,8% от гласовете и ще изпрати шестима представители в Европейския парламент.

За партията на Фицо бюлетина са подали 24,8% от имащите право на глас, което ѝ осигурява пет депутатски места.

Трета е крайнодясната партия "Република", която с 12,5% от гласовете ще има двама евродепутати.

Чехия

При най-високата избирателна активност, откакто страната е член на ЕС - 36,46%, в Чехия първата политическа сила е партията на бившия премиер Андрей Бабиш "Акция на недоволните граждани" - АНО.

Тя Тя ще има седем евродепутати, които ще се част от либералите от "Обнови Европа", след като спечели 26,1% от гласовете.

Кандидат на АНО получи и най-много преференциални гласове в страната - за Клара Досталова са гласували над 171 хиляди души.

На второ място се подрежда водещата формация в управляващата коалиция SPOLU ("Заедно").

Изненадващо, третото място е за коалицията "Клетва и Автомобилисти", които се обявяват срещу "Зелената сделка" и които тепърва трябва да решат към политическо семейство в ЕП ще се присъединят.

Унгария

Още по-висока избирателна активност, но и важна промяна на тези избори отбелязват в Унгария.

Дали заради това, че в страната се провеждаха и местни избори, но активността в неделя достига почти 60%.

И доведе до най-лошия резултат за управляващата партия "Фидес" и премиера Виктор Орбан от две десетилетия насам.

Въпреки че е първа политическа сила с близо 45% от гласовете, "Фидес" вече има сериозна конкуренция и от проевропейска формация.

От лидер без собствена партия, опозиционерът Петер Магяр да успя да организира най-големите протести срещу бившия си съюзник, да предложи листи с името на неактивна политическа формация и да спечели почти 30% в неделя.

Политическият анализатор Ласло Кери обяви в изборната нощ, че в "унгарския политически живот започва съвсем нов етап" с идването на Магяр.

Самият Магяр определи победа си като "началото на края" на ерата Орбан.

"Това е Ватерло на фабриката за надмощие на Орбан. Случи се политическо земетресение. Днешният ден е доказателство, че е възможно да се прави политика в името на доброто на унгарския народ," каза той.

Орбан продължава да твърди, че имало два вота и "ние спечелихме и двата" и дори се закани да накаже всички, които "предадат родината си в Брюксел".

Румъния

В Румъния управляващата коалиция на лявата Социалдемократическа партия и дясноцентристката Либерална партия се яви с общи листи и успя да спечели 52% от гласовете.

Втори са представителите на крайнодясната AUR (Алианс за обединение на румънците), за която са гласували 15% и която се определя като "патриотична, семейна и религиозна". В основата на идеологията ѝ е обединението на всички румънци по целия свят, включително обединяването на Румъния и Молдова.

По подобие на "Възраждане" в България, румънската формация набира особено широка популярност в социалните медии с позициите си против мерките на официалните власти по време на пандемията от Covid-19.

Хърватия

На четвъртите подред европейски избори, на които гласуват хърватите, избирателна активност едва надвиши 20%.

Може би причината са провелите се скоро парламентарни избори и предстоящата само след няколко месеца кампания за президентски такива.

Според анализатори обаче ниската избирателна активност изобщо не е толкова лоша новина, защото за разлика от предишните си представители в ЕП, сега страната ще има евродепутати, които ще бъдат част от големите европейски семейства.

"Този път гласовете не се разпръснаха към депутати, които останаха маргинали в Европейския парламент. Изключени са онези, които не принадлежаха към нито едно европейско семейство," казва политическият анализатор Давор Генеро.

Сега партията на премиера Андрей Пленкович, която успя да формира управляваща коалиция след изборите, увеличава броя на депутатите си с 50%, а по този начин и участието си в Европейската народна партия.

Опозиционната Социалдемократическа партия пък ще има по-малко места като часто от Партията на социалистите и демократите, но спадът не е драстичен.

Освен това страна запазва най-разпознаваемия си евродепутат Тонино Пицула, който участва активно във вземането на решения във външната политика и разширяването на ЕС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024