Издирването на изчезналия пилот от ВВС продължава, но надеждите да бъде открит жив не са големи Снимка: © Getty Images

Операцията на изчезналия пилот на изтребител от българските Военновъздушни сили продължава, но шансовете той да бъде открит жив не са големи. Това обяви премиерът Стефан Янев в 15:00 ч. в сряда - около 14 часа, след като самолетът МиГ-29 е паднал в Черно море.

Инцидентът е станал край Шабла, по време на изпълнение на тренировъчна задача, а причините за него все още не са изяснени. Случил се е на 9 юни, около 00:45 ч. през нощта, когато МиГ-29 от състава на ВВС е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите. Не е ясно какво е било техническото състояние на самолета.

Изтребителят е паднал в открито море, а пилотът и машината МиГ-29 се издирват. Самолетът е бил управляван от майор Валентин Терзиев от 3-а авиационна база Граф Игнатиево, който заема длъжност началник на щаб на ескадрила.

Около 10 ч. във водата е била намерена спасителната жилетка на пилота, съобщи за NOVA министърът на отбраната Георги Панайотов. Той добави, че въпреки малките шансове мъжът да бъде открит жив, спасителната акция продължава.

„За съжаление, имайки предвид времето, което е изминало, температурата на водата, течението – независимо колко е здрав човек, надеждите за намирането на пилота не са големи“, обяви Стефан Янев. „Операцията обаче продължава – и утре, и в следващите дни – със специална техника и със специални водолазни групи, тъй като машината може да се намира на дълбочина от 70 метра. Предполагам, че до края на деня ще бъде взето решение как да продължим“, каза премиерът.

По думите му - са намерени няколко вещи от пилота, които ще бъдат изследвани, но не е открита черната кутия на изтребителя. Ясен е районът, в който е паднал той, но не и точното място. Няма информация дали пилотът е катапултирал, каза министърът на отбраната Георги Панайотов пред националното радио.

Премиерът Янев обясни, че пилотът е изпълнявал задача по светеща цел – самолет е минал преди него и я е пуснал, но мишената се е отворила и е тръгнала да пада с по-голяма вертикална скорост. Това е предизвикало маневра от страна на майор Терзиев, който е поразил целта и е съобщил за изпълнението на задачата. След това обаче връзката с него е изгубена.

Стефан Янев заяви, че техническото състояние на самолета и било добро. Преди това пилотът е имал друг полет с такава машина и със сходна задача. „Майор Терзиев е пилот първи клас, отличен, подготвен. Не е имал никакви забележки и неизпълнение на задачи до този момент“.

Веднага след инцидента е започнала операция по търсене и спасяване на управляващия самолета, която продължава към този момент. Военноморските сили провеждат операцията с кораби и вертолети в морето край Шабла. В нея участват два вертолета „Пантер“ от авиобаза „Чайка“, две корвети – „Решителни“ и „Бодри“, минен ловец „Цибър“, водолазен катер „Никола Фурнаджиев“ и катер на Главна дирекция „Гранична полиция“. Военнослужещите от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби извършват издирвателната операция в морски води на 11 км изток-югоизток от Шабла.

"Най-важното е, че всичко, с което разполагаме, е включено в провеждането на тази операция", каза Георги Панайотов пред bTV.

Тактическото учение е прекратено по негово разпореждане. Разследването ще бъде поето от военната прокуратура.

Министърът заяви, че от самолета няма сигнал след падането, нито пилотът е дал индикация, че има проблем непосредствено преди да изчезне от радарите. Изтребителят е бил сам във въздуха, нямало е други машини, които да изпълняват задачи в рамките на учението след полунощ.

„В района на инцидента има две фрегати, както и един миночистач, на борда на който има уред за измерване дълбочината и търсене на останки от машината. Тя все още не е локализирана. Дълбочината е около 70 метра“, каза Панайотов.

Падналият МиГ-29 е от машините, които са доставени в България през 1988-1989 г. 30-годшният им жизнен цикъл трябва да изтече около 2029-2030 г., добави Панайотов и каза, че машините се поддържат. „Рамковият договор за поддръжка на МиГ-29 изтича догодина и все още се изпълнява“, допълни той.

Самолетът е от авиобаза Граф Игнатиево.

Авиоекспертът Ангел Борисов съобщи пред bTV, че е вероятно заради нощното време пилотът да е загубил ориентация, а бившият военен министър Тодор Тагарев заяви, че може да става дума за технически проблем или грешка на управляващия машината. Георги Панайотов отказа да прави "спекулации" и обяви, че ще говори едва след приключване на разследването по изясняване на причините за инцидента.

Към Шабла отпътува и премиерът Стефан Янев - поради тази причина заседанието на Министерски съвет се отлага за четвъртък. В града пристигна и началникът на отбраната Емил Ефтимов.

Междувременно президентът Румен Радев определи пилота, участник в инцидента, като "прекрасен човек и много добър професионалист".

Учението „Шабла 2021“ с бойни стрелби започна същинската си част в четвъртък, 8 юни. То включва повече от 2000 военнослужещи от въоръжените сили на Република България и САЩ.

Същевременно се провеждат съвместни бойни стрелби на формирования за ПВО – ЗРВ и авиация с участието на сили и средства от Въоръжените сили на Република Сърбия.

Това не е първият инцидент с военни машини през последните години. През 2017 хеликоптер "Пантер" на ВМС пада във водите на Черно море по време на учение, при което загива един пилот. През 2018 военен хеликоптер Ми-17 пада край "Крумово", Пловдив.

Най-сериозният инцидент е през 2012 година, по време на учение, припомня БНР. Самолет МиГ-29 пада край Пловдив - военните успяват да катапултират.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Унгария най-после одобри членството на Швеция в НАТО

Кандидатурата на Стокхолм беше подадена още през 2022 г. в отговор на руската инвазия в Украйна

18:04 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални търси място за публично поклонение до края на седмицата

Все още се търси зала за сбогуване с опозиционния лидер

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Израел бомбардира нови части от Ливан, за да удари "терористични цели" на "Хизбула"

Съобщава се, че най-малко двама членове на "Хизбула" са убити

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Прокуратурата няма да оспорва най-леката мярка "подписка" на Христо Шопов

Причината - няма данни за опасност той да се укрие или да извърши престъпление

16:50 - 26.02.2024
Политика

Второ разследване за взривовете на "Северен поток" е прекратено. Какво откри проверката

Имало е "умишлен саботаж" на газопроводи, но не е ясно кой стои зад него

16:26 - 26.02.2024
Важно днес

Денков към Зеленски: Подкрепата за Украйна е защита от Русия за нас самите

Това е първата визита на български премиер в Киев след април 2022 г.

15:01 - 26.02.2024
Европейски дневници

Когато тракторите станат оръжия - Брюксел пак усети гнева на фермерите (Снимки)

Земеделски стопани палиха гуми и докараха трактори, докато министрите от ЕС заседават

14:34 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални: Убиха го, за да не бъде разменен и освободен

Според Мария Певчих до дни Навални е трябвало да бъде разменен за осъдения в Германия руски шпионин Вадим Красиков

13:57 - 26.02.2024
Важно днес

ДАНС освети двама руски шпиони, опитали да получат български паспорти

Руснаците са планирали да използват документите в разузнавателна дейност извън страната

13:46 - 26.02.2024