Извънредно положение в Мадрид заради Covid-19 Снимка: © Getty Images

Испанското правителство реши да обяви 15-дневно извънредно положение в региона на Мадрид в опит да постави под контрол рязкото увеличение на случаите на Covid-19 в столицата. Решението на кабинета на Педро Санчес дойде въпреки острата съпротива на регионалните власти, които се противопоставят на всички призиви за по-стриктни мерки през последните няколко седмици.

Правителството на региона Мадрид се оглавява от дясноцентристка коалиция около Народната партия и либералите "Сиудаданос", подкрепяни от крайната десница Vox. Централното правителство на Испания е съставено от левия съюз на Социалистическата партия и "Подемос".

Повечето от испанските региони се съгласиха да въведат нови мерки - вкл. ограничаване на движението между общини с повече от 100 000 души население освен по уважителни причини, налагане на вечерен час за заведенията, намаляване на капацитета за прием на клиенти в барове и ресторанти.

Covid-19 се връща в Европа, но този път е по-различен (инфографика)

Преди седмица 10 населени места в региона на Мадрид също бяха поставени под по-строги ограничителни мерки за движение - ход, който местното правителство оспори успешно пред Върховния съд. Магистратите посочиха, че централната власт няма право да ограничава свободата на движение на гражданите, ако не обяви извънредно положение подобно на ситуацията през март 2020.

Това е причината кабинетът на Санчес да въведе извънредния режим, но да го приложи само към региона на Мадрид.

Премиерът на Испания е направил опит да договори взаимоизгодно решение с ръководителя на региона Исабел Диас Аюсо, но тя е отказала да обсъжда въвеждането на нови ограничения за съгражданите й. Аюсо не подкрепя извънредното положение и смята, че ограниченията ще нанесат тежък удар върху икономиката на столицата.

Ако Санчес реши да удължи извънредното положение отвъд 15-дневния срок, ще трябва да получи разрешение от долната камара на испанския парламент. Правителството не разполага с мнозинство, което би означавало търсене на помощ от опозиционни политически сили. Въвеждането на извънредно положение против волята на регионалното правителство ще доведе до серия от допълнителни проблеми, пише "Ел Паис".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024