Извънредно положение за Covid-19 до 13 април
  • Парламентът прие въвеждането на извънредно положение от 13 март до 13 април 2020 г. във връзка с епидемията от новия коронавирус.
  • Извънредното положение важи за територията на цялата страна.
  • Премиерът Бойко Борисов обяви, че може да се стигне до актуализация на Бюджет 2020 заради необходимостта от финансово осигуряване на медицинския персонал в болниците.
  • Търговски обекти - освен магазини за хранителни стоки, аптеки и дрогерии - ще бъдат затворени до 29 март.
  • За същия срок спират и учебните занятия в училища, университети, институти; затварят и детските градини.
  • Всички масови мероприятия, свързани със спортни, културни и др. събития, се отменят до 29 март.

19:30 ч. - Борисов иска изключения от забраните за търговски центрове

Заповедта на Кирил Ананиев за забрана на посещения в търговски обекти и центрове вероятно ще бъде преработена. В първоначалния си вид, тя предвиждаше затварянето на всички "увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите".

Само няколко часа след публикуването на заповедта обаче, премиерът Бойко Борисов даде знак, че ще има куп изключения от правилото, извън магазините за хранителни стоки и аптеки.

16:55 ч. - МОН започва програми за електронно обучение

Министърът на образованието Красимир Вълчев обяви, че МОН подготвя провеждането на видео уроци и уебинари, с които учениците да компенсират изоставането на учебния материал заради продължителните ваканции.

"Най-важното е сега да направим необходимото за здравето на децата и опазването на разпространението на епидемията. МОН ще отчете необходимия материал по подготовката на изпитите. Време за оценяване и екскурзии ще има и след това. Това, което направихме последните дни, е да подготвим системата за обучение в електронна среда. Голяма част от училищата имаха такава готовност", казва Вълчев.

Издателствата ще предоставят всички електронни учебници за безплатно ползване, казва още той. МОН планира да организира и "телевизионни уроци" през БНТ2 и БНТ4. Очаква се те да започнат от следващата седмица. През следващите дни ще се работи и да се предложат варианти за учениците, които нямат достъп до интернет, казва още министърът на образованието.

16:30 ч. - Правната комисия гласува нови наказания за нарушение на карантината

До 5 години лишаване от свобода и глоба от 10 000 - 50 000 лева ще бъде наказанието за лица, които нарушават карантинните предписания по време на епидемията за коронавирус.

Това е предложението за промяна в Наказателния кодекс, което е прието единодушно от Комисията по правни въпроси в Народното събрание в петък. Досега наказанието беше до 3 години затвор и глоба от 1000 до 10 000 лв.

15:30 ч. - Здравният министър Кирил Ананиев обяви нови мерки за опазване на общественото здраве:

- Учебните занятия в училища, университети и други институции се прекратяват до 29 март, спира се и работата на детските градини и ясли.

- Посещенията в барове, търговски обекти и центрове и заведения за обществено хранене се преустановяват. Единствено магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите ще продължат да работят.

- Преустановяват се масовите мероприятия - спортни, културни, научни.

Още за мерките - прочетете тук.

14:30 ч. - МВнР повиши риска за пътувания до Испания, Франция, Германия и др.

Министерството на външните работи препоръча на българските граждани да пътуват извън страната само при крайна необходимост. 12 държави са с повишен риск за пътуване, според оценката на МВнР.

Иран - ниво на риск 5 - Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната.

Република Корея - ниво 4 - Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна освен при крайна необходимост.

Испания - ниво на риск 4 - Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна освен при крайна необходимост.

Франция - ниво на риск 3 - Препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост. Важи за регионите Гранд Ест, Ил дьо Франс, О дьо Франс, Оверн-Рона-Алпи, Бургундия-Франш-Конте, Прованс-Алпи-Лазурен бряг, остров Корсика.

Германия - ниво на риск 3 - Препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост. Важи за провинциите Бавария, Баден Вюртемберг и Северен Рейн-Вестфалия, където са регистрирани най-голям брой случаи на коронавирус;

Япония - ниво на риск 3 - Препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост. Важи в префектурите Хокайдо, Аичи, Осака, Токио, Канагава, Хього, Чиба, където са регистрирани най-голям брой случаи на коронавирус.

Швейцария - ниво на риск 2 - Повишено внимание - осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната.

Норвегия - ниво на риск 2 - Повишено внимание - осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната.

Дания - ниво на риск 2 - Повишено внимание - осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната.

Швеция - ниво на риск 2 - Повишено внимание - осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната.

Нидерландия - ниво на риск 2 - Повишено внимание - осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната.

САЩ - ниво на риск 2 - Повишено внимание - осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната.

Остават повишени нивата на риск при пътуване до Китай - ниво 5, Италия - ниво 4.

13:19 ч. - Детските градини в София продължават да работят, нощният градски транспорт - не

Детските градини в София ще продължат да работят както досега, обяви кметът Йорданка Фандъкова, независимо от обявяването на извънредно положение у нас до 13 април.

"Ще има засилен контрол на входа с изискване за пълна дисциплина от страна на родителите и връщане на деца с признаци на някакво вирусно заболяване".

Спира се посещаемостта на зелени и ски училища.

Нощният градски транспорт в София спира като мярка срещу разпространението на COVID-19, обяви Фандъкова. Преди няколко дни започна дезинфекция на превозните средства в обществения транспорт в столицата, а от вчера шофьорите не продават билети.

12:46 ч. - Училищата в Столична община затварят за една седмица

Училищата на територията на Столична община затварят за срок от една седмица, считано от понеделник. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова във връзка с предприетите мерки срещу разпространението на COVID-19 в София, съобщи агенция „Фокус“.

Фандъкова посочи, че е провела разговори с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, с който са обсъдили вариантите за онлайн обучение.

„От понеделник ще може децата и учителите да работят от вкъщи онлайн. Помолих директора на столичното регионално управление да направи справка. Като цяло учениците в София, над 90% и повече, разполагат с техническа възможност: таблети, компютри и телефони, с които могат да се включват, надявам се и учителите“, обясни Фандъкова.

По-рано днес Министерството на образованието обяви, че учениците са освободени от присъствие в училище на местата, където няма обявена грипна ваканция, и всичко ще става по преценка на родителите.

Всички периодични и временни пазари също ще бъдат затворени. „Сега ще затворим и пазарите в Малашевци, Подуяне, на Националния стадион „Васил Левски“ – всички места, на които се струпват много хора“, каза кметът.

Фандъкова обяви, че общината е готова да подпомогне Втора градска болница: "Имаме пълната готовност общината да подкрепи финансово болницата, така че тя да може да функционира спокойно и да гарантираме защитата на лекарите чрез защитни облекла".

11:40 ч. - Какви права не може да се ограничават по време на извънредно положение:

Според Конституцията, чл. 57, (3):

При обявяване на война, на военно или друго извънредно положение със закон може да бъде временно ограничено упражняването на отделни права на гражданите с изключение на правата, предвидени в чл. 28, 29, 31, ал. 1, 2 и 3, чл. 32, ал. 1 и чл. 37.

Това означава, че не може да се ограничават:

- правото на живот (чл. 28)

- правото на човека да не бъде подлаган на мъчения, жестоко, безчовечно или унищожаващо отношение, както и на насилствена асимилация; правото на човека да не бъде подлаган на медицински, научни или други опити без доброволно писмено съгласие (чл. 29)

- правото на бърз и справедлив процес; правото на човека да не бъде принуждаван да се признава за виновен, нито да бъде осъден само въз основа на неговото самопризнание; презумпцията за невиновност [чл. 31, (1), (2), (3)],

- правото на неприкосновеност на личния живот, правото на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния живот и срещу посегателство върху честта, достойнството и доброто име на човека [чл. 32, (1)]

- свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи (свободата на съвестта и вероизповеданието не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други граждани) (чл. 37).

11:40 ч. - БФС спря футбола у нас

Във връзка с приетото от Народното събрание днес извънредно положение на територията на Република България заради епидемията от коронавирус, ръководството на Българския футболен съюз взе решение да преустанови първенствата в професионалния ни футбол (Първа и Втора лига) до 13 април 2020 г.

Специално сформирана работна група ще изготви варианти за актуализиране на програмата на Първа и Втора лига в зависимост от развитието на обстановката и решенията на държавните власти.

Българският футболен съюз препоръчва на футболните клубове да спазват всички мерки за ограничаване на разпространението на заразата, ако вземат решение да продължат тренировъчния си процес.

11:24 ч. - Бойко Борисов: Всички партии да преценят как да "разпределим мазнинката" при актуализация на бюджета

Горд съм, че в тежък момент показваме, че можем да решаваме в интерес на народа си.

Не предложихме икономически мерки, защото очаквах това решение на парламента и защото не е честно да се вземат решения спрямо следващото правителство да се похарчат пари от това мнозинство.

Предлагам всяка политическа сила да предложи свои представители и експерти, които да обсъждат финансовите мерки за подкрепа на икономиката.

В една по-спокойна и делова обстановка да знаем с какви пари разполагаме и какво можем да похарчим. Да знаем как да разпределим тази "мазнинка" на държавата при актуализирането на бюджета. Това е конструктивно решение за всички.

11:23 ч. - Цвета Караянчева закрива разискванията, парламентът гласува:

Резултатът: 201 гласа "За". Нито един "против", нито един "въздържал се".

11:21 ч. - Даниела Дариткова: Извънредните мерки са необходими

Тук наистина политическите пристрастия трябва да се оставят настрана. Трябва да успокоим гражданите, че повод за паника няма. Искаме само да ги призовем за отговорно поведение и да ги уверим, че правата им ще бъдат спазени. Призовавам единодушно да подкрепим предложението за извънредно положение и да останем в готовност за приемане на законодателните промени за справяне с предизвикателството на новия коронавирус.

11:14 ч. - Павел Шопов с критика срещу Франсис Фукуяма... (и разплискване на бутилка с вода)

Независимият депутат, член на "Атака", превърна дебата за извънредното положение в критика срещу либералния политически модел: "Не се държим оптимистично, а не трябва да е така. Дотук се спряваме и считам, че се справяме добре в сравнение със съседи и други народи. Трябва да погледнем къде сме в този свят и да се попитаме по каква причина сме в тази ситуация. Колко не е бил прав Фукуяма. Ако днес светът е в това положение, са виновни много идеологеми, от които той страда десетилетия. Красиви бяха приказките за свободно движение на стоки, хора и капитали. Вижда се, че човечеството бива наказано или поне предупредено. В момента сме част от този свят, но сме позабравили неща, които се наричат "консервативни". При тази криза трябва да си направим изводи и да видим как ще се справят различните обществени модели с това изпитание.

Българският народ е оцелял след 5-вековно турско робство, ще преодолее и този проблем".

Изказването на Шопов завърши с неумишлено разливане на малка бутилка вода върху трибуната на парламента.

11:11 ч. - Кристина Таскова: "Воля" подкрепя извънредното положение

Още на 19 февруари поставихме този въпрос, защото той вече беше в дома на всеки български гражданин. Цялата парламентарна група е готова да работи извънредно, ако се налага това. Но няма да скрием разочарованието си от пренебрегването на темата, когато вирусът беше на разстояние "един пътник от Китай" от нас.

Всички мерки, което ние искахме - карантина, осигуряване на предпазни средства за медицинските лица - тогава бяха подценени. Ситуацията е тежка, днес вече сме в пандемия. Само отговорно отношение от всички български граждани ще помогне да преминем през тази криза и би спасило икономиката от сериозни сътресения. Най-накрая старите политици стигнаха до изводите, които искахме по-рано да поставим.

Вирусът и пандемията нямат цвят.

11:07 ч. - Валери Симеонов - "Обединени патриоти" единодушно подкрепя предложеното въвеждане на извънредно положение

Това е крайно необходимо не толкова заради разпространението на коронавируса в България, но като превантивна мярка, която да пресече и да нанесе удар върху разпространението на вируса точно в най-опасната му част - скоростта.

Винаги сме поставяли на първо място здравето и съществуването на български народ. Бяхме първата политическа сила, която изпревари въведените мерки и предложихме въвеждането на термокамери по ГКПП-та в момент, в който имаше насмешки и коментари.

"Обединени патриоти" винаги ще бъдат лоялен партньор във всички мерки, свързани с коронавируса. Ще настояваме и за по-крути мерки, свързани с ограничаването на обществени мероприятия, посещаемостта на училища и висши учебни заведения, и други места със струпване на по-големи групи от хора.

Призовавам българските граждани да не се поддават на паника. Все още няма основания за паника, но трябва да се вземат мерки за ограничаване на този вирус, който, уверен съм, ще отмине.

11:02 ч. - Мустафа Карадайъ: ДПС подкрепя извънредното положение

Когато става дума за защита на хората, от първостепенно значение е да се предприемат всички мерки за здравето и живота на населението.

Трябва да се приемат конкретни мерки, при зачитане на основните конституционни права и свободи. Предложението на правителството е навременно и правилно. На председателския съвет и тук в залата чухме от ген. Мутафчийски и от премиера информация за фактическата обстановка и за необходимите мерки - включително гаранции за конституционните права на гражданите.

Въвеждането на извънредно положение има гаранционен характер. Легитимната конституционна цел на такъв режим е да защити и съхрани конституционния ред, а не да го преобразува в нов, или да използва извънредна ситуация за конюнктурни промени в конституционния ред.

Към всички граждани: приемането на това решение означава, че Народното събрание остава действаща законодателна власт, която има контролни правомощия по отношение на правителството.

Недопустимо е ограничаване или отнемане на основни права и свободи на гражданите. Гаранция за това са международните актове, приети от България, и практиката на Съда в Страсбург.

Само със закон може да се ограничава временно упражняването на отделни права на гражданите, с изключение на основните права.

Искам да декларирам, че ДПС ще подкрепи всички необходими мерки в тази връзка и ще съдейства за тяхното реализиране.

10:56 ч. - Корнелия Нинова: БСП ще гласува за решението на Министерски съвет

България е изправена пред криза и ситуацията изисква разум, хладнокръвие и отговорност. Най-важно днес е здравето на българските граждани.

Ние ще подкрепим всички мерки, които гарантират увеличаване на разрастването на болестта. На председателския съвет предложихме допълнения към решението и премиерът ги прие. Тези предложения са:

- едномесечен срок на извънредното положение, а не безсрочно.

- правомощията на Министерски съвет са по чл. 57 на конституцията - не може да се нарушават основни човешки права по време на извънредното положение.

(залата се развълнува, когато Корнелия Нинова започна да кашля пред микрофона на трибуната. "Водичка, г-жо Нинова?", предложи председателят на парламента Цвета Караянчева)

Искаме да благодарим на медицинските специалисти за това, че рискуват здравето си в тази криза. Знаем, че сме им длъжници от години. Искам да ги насърчим и да направим всичко възможно, за да работят спокойно и да се чувстват осигурени.

Обръщам се към частните болници, които още не са се включили в този процес - здравето не е печалба, не може да се дистанцирате от драмата, която се развива в страната. Очакваме правителството да предприеме всички мерки, така че частните болници също да се включат.

Народното събрание трябва да промени онези закони, които ограничават институциите в тази ситуация. Очакваме правителството да внесе актуализация на бюджета. Раздаването на пари на парче през постановления на МС не е приемливо. Притеснява ни действието на правителството на парче.

Знаете, че след като положим усилия за епидемията, ще дойде следващото предизвикателство - икономическите последици. Други правителства предприеха сериозни пакети от икономически и социални мерки. Отлагане на плащания по ипотеки, помощи и ваучери. Българското правителство още няма готовност с такъв пакет мерки, затова предложихме заедно със здравния пакет да се мисли и за икономически такъв, който да омекоти удара след това.

10:46 ч. - Премиерът Бойко Борисов аргументира предложението за извънредно положение

Борисов благодари на всички лекари, сестри, санитари и ръководители на болници за усилията, които полагат в последните дни. "И те са хора като всички нас, и те се страхуват".

С актуализация на бюджета или през НЗОК ще бъдат стимулирани медицинските специалисти "на първа линия".

Борисов ще поиска спешен разговор с председателя на ЕК заради затварянето на границите между Словения, Хърватия, Унгария. Това блокира стопанския живот, блокира български шофьори и пътуващи семейства.

Ако спадът на потреблението се запази, в края на годината събираемостта на бюджета може да е с по-малко от 3 млрд. лева.

Спешните мерки, които се взимат, носят големи поражения за икономиката. Всичко е скачено едно за друго. Нито една държава не е приложила повече мерки, отколкото нас. Мисля, че ще дадем добър знак, че в критични ситуации можем да се обединяваме. Заедно сме побеждавали в битки. Искаме това извънредно положение за един месец. То ни е нужно главно заради недисциплинирани хора, които нарушават карантината.

"Хората, които нарушиха забраната и умишлено отидоха да се веселят, заразиха 14 души".

Имаме достатъчно апарати към днешна дата, включително от новите линейки - можем да ги използваме в болничните стаи и да вършат работа. Никъде, в нито една държава нищо по-различно и повече от нас не са направили.

Следобед ще имаме издадена заповед за изнасяне на работните места, които могат да се изпълняват от вкъщи.

Искам да покажем заради хората един месец единство в изпълнението на тези мерки. Ако не издействаме чист коридор за транспорта, ще влезем в още по-тежка ситуация.

Здравната комисия ще получи предложенията ни за затваряне на редица заведения за по 2 седмици.

Надявам се цялата строгост на закона да се прилага върху хората, които умишлено нарушават забраните.

10:45 ч. - Правителството предлага следния текст на решение за обявяване на извънредно положение:

- Извънредното положение се налага върху цялата територия на Република България до 13 април 2020 г.

- Министерски съвет трябва да предприеме всички мерки за овладяване на епидемията

10:30 ч. Началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски представя отчет за състоянието на страната в епидемията:

23 положителни случая, само за вчерашния ден те са 16. Един е смъртният случай в "Пирогов". Тествани са 1400 души.

В света са регистрирани 136 000 случая. 4900 са загиналите, 70 000 са оздравелите. Всички страни с изключение на Китай отбелязват всекидневно увеличение на броя на заболелите. В държавите от ЕС особено тревога будят последните дни на епидемията, особено в Испания, Франция и Германия, казва ген. Мутафчийски. Страните от ЕС не са пощадени от пандемията, както СЗО вече я определи.

Сблъскваме се с някои проблеми, които в светлината на ескалирането на ситуацията трябва да споделим:

- вече не се появяват единични случаи, а се появяват масови прояви на коронавирус

- имаме 3 гнезда на инфекция, които нямат връзка едно с друго - в Плевен, Габрово и София. В София повечето случаи нямат почти нищо общо помежду си. Говорим за по-сериозна ситуация.

- отдавна се отправяха вербални послания за спазване на социално самоизолиране. Бяха дадени редица разпореждания и беше уреден въпросът с ползване на болнични. Въпреки това отчитаме случаи на грубо нарушаване на карантината.

- тежкото положение на двойката от "Пирогов" е плод на едно-единствено тържество в село край Лом, при което хората са били с ясно съзнание, че един от гостите е ходил в чужбина. Въпреки това тържеството е проведено.

- В Израел, Гърция и Русия вече се въвеждат криминални наказания за нарушаване на карантината. Явно трябва да има промени в регулирането на този процес.

- Лечебните заведения работят по строго определени длъжностни характеристики, които изключват възможността лекари да поемат работа по други специалности. Трябва да има правни възможности за промяна в статута на болниците и реда на дейностите, както и за овъзмездяването на медицинския персонал.

- България има повече болнични легла на глава от населението от всички държави в ЕС, с изключение на Германия. Това обаче не е успокояващо, защото не достигат апарати за обдишване. Намирането и доставките се случват бавно - страната е поръчала 200 вентилаторни апарата, но те ще се получат едва през май.

- Практиката във всички държави показва, че сме на прага на експоненциално избухване на случаите. Дали ще е другата или по-другата седмица, не може да се каже, но то предстои.

- Нужно е да имаме възможност с всички сили и средства да се забави развитието на тази инфекция, тя да се ограничи. Кривата на заболяванията да е малко по-полегата. Няма да ни подмине това нещо, но при по-бавно протичане на тази епидемия, това ще намали натиска върху здравната система. Имаме 740 инфекциозни легла, можем да ги удвоим, но средно погледнато на населението, това няма да става в цялата държава. Ще става в огнищата, в които се изискват извънредни мерки.

- В света няма мерки, които да са абсолютно ефективни, но единствената мярка, която предлага и СЗО, е социалното дистанциране. Това е ограничаване на правата, а ние свикнахме да не ни се ограничават правата. Трудно приемат нашите съграждани някой да ги ограничава. Затова трябва да има законодателно разписани правила.

- В тази ситуация половинчати мерки няма да дадат резултат. Правителството се нуждае от по-широки правомощия за решаването на проблеми, които се появяват в динамика. Не е някаква екзотика това, че правим изявления посред нощ. Ситуацията се променя всеки час. Това ни очаква, дами и господа.

10:27 ч. Народното събрание започва дебатите за обявяването на извънредно положение заради епидемията от новия коронавирус.

Искането беше внесено от кабинета на Бойко Борисов по препоръка на Националния оперативен щаб.

В четвъртък правителството реши да предложи затваряне на училища, детски градини, спортни зали и определени заведения.

Boulevard Bulgaria ще проследи гласуването на живо.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024