"За една пичовска България" и други инфлуенсърски желания в ефир

Ако смятате, че Есил Дюран, Алекс от "Ергенът", Папи Ханс и Epic Bath Guy (човекът с хавлия и слънчеви очила) на едно място е особено остроумно меме на интернет зевзек, помислете отново.

В деня на "епично" важните за България избори (ако се заиграем с артистичния псевдоним на човека с хавлията), bTV реши да отдели малко ефирно време и на известни личности и инфлуенсъри, които да вдигнат притеснително ниската избирателна активност по обяд. Всички те са "известни с ясните си позиции по ключови теми", представи ги водещият на извънредното студио Росен Цветков.

Резултатът: епично блудкава супа от клишета и празнословия със силен демотивиращ ефект.

Още в началото на разговора стана ясно, че двама от четиримата не са гласували. Алекс от "Ергенът" ще го направи след предаването, но попфолк певицата Есил Дюран не е решила за кого и използва още малко времето за размисъл, защото "много интересни избори имаме този път - колкото и да са еднакви с предишните, имаме известни разлики."

"Ще използвам времето до края на деня, за да взема най-точния избор", обеща чалга певицата.

В рамките на няколко минути зрителите успяха да чуят всички възможни политически клишета от типа, че политиците само обещават, че в кампанията се повтаря едно и също, че не се мисли за "народа", че няма кауза и т.н..

Според Epic Bath Guy всяка година се казва едно и също и то е като "спирането на цигарите, защото са вредни". Според него така било и с изборите - трябвало да се гласува, но никой не казва защо. (Ако нищо не разбрахте от това сравнение, не сте сами.)

В края на предаването всеки от тях трябваше да даде послание към избиратели.

Поп-фолк певицата Есил Дюран вдигна надпис, който гласеше "Гласувай днес, за да имаш право да мрънкаш утре", посланието на Константин Трендафилов беше "Не казвай "нямам какво да избера"", а човекът с хавлията написа "Гласувай, за да имаш право да се оплакваш".

Призвът на Алекс от "Ергенът" на секундата стана меме в Туитър - "Излезте и го дайте". В интерес на истината преди тази част имаше и друга, посветена на предците ни: "Гласът олицетворява свободата, за която предците ни не спряха борбата. Излез и го дай, гласувай!“.

"За това са се борили нашите предци и нашите герои" и най-важното е "да бъдем единни" и "да се чува гласът на народа", каза участничката в риалити форматът на bTV.

"Думите нямат смисъл, днес слушам политическите лидери, те говорят едно и също и аз мога да отида и да ги заместя", допълни картината Есил Дюран, което предизвика неволния смях на водещия. Попфолк певицата днес прави телевизионен хедтрик, участвайки и в трите национални медии, като между първото участие по БНТ и това в bTV е успяла да смени тоалета, отбелязаха зрители.

Понеже днес десетки, да не кажем стотици пъти. от ефира на медиите се чува думата "народ" в новата си книга "Политиката отвътре" Иван Костов много точно описва "народа" като устойчиво клише, разработено още от времето на комунизма. "Атомизирана и аморфна маса от хора с отиващ си патриархален мироглед, затворени в своите семейства, маса, лесно податлива на пропаганда на режима", пише Костов.

Народът е маската, която прикрива липсващото общество и общности.

Жената от "Ергенът" например подчерта още веднъж, че най-важното е "от какво има нужда народът и кои са важните неща: икономиката, малкият и средният бизнес, майките и пенсионерите".

Есил Дюран се застъпи за друга теза:

"Да си гласуваме, за да си изберем живот, детето ми обича да гледа новини и искам да гледа по-добри новини", каза тя и добави, че е "много вдъхновена и обнадеждена, защото България вече е енергийно независима" и мисли, че страната ни ще стане "супер място за живеене".

Това съвпадна с желанието на Трендафилов да живеем в една "нормална, пичовска България", в която "като си на 70 да не ставаш автоматично социално слаб".

Най-важният коментар обаче дойде от Радослав Кузманов: човека с халата, известен още като "Epic Bath Guy":

"Искам да таргетирам главно всички хора масово ... хората трябва да спрат със злобата и да спрат с всички клиширани, но истински проблеми ..., но от началото да тръгне всичко, защото българите са добри хора".

Малко след призивите на известните личности, в ефира на bTV се появи и Кубрат Пулев, който заяви, че е "много важно българинът да започне да се харесва". Безспорно адекватен съвет от коуч, правещ двудневен семинар за себепознание срещу 3 000 лв.

Най-добрият ни боксьор в тежка категория каза още, че за него лично е "много важно да се направи екип от професионалисти, които наистина да им бъде поставено заданието отгоре правилно, за да могат да работят правилно".

"И който не спазва правилата, трябва да бъде веднага изваден, изменен и нещата ще потръгнат", добави той.

Скоро след това в ефира на телевизията се появи и Панайот Панайотов, който, в отговор на фенка, заяви, че "единствено би застанал зад президента Румен Радев и вицепрезидента Илиана Йотова".

Коментарите от известни личности продължават.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024