Известният художник и илюстратор Любен Зидаров почина на 99 г.

Художникът Любен Зидаров, известен с десетилетната си работа в сферата на живописта и илюстрациите на детски книги, е починал на 99-годишна възраст.

Това съобщиха от Съюза на българските художници.

"На 3 януари 2023, година преди да навърши 100, почина Любен Зидаров. Разделяме се с една от най-ярките личности в областта на българското изкуство през изминалото столетие. Любен Зидаров оставя забележително творчество в областта на илюстрацията и живописта, формирало вкуса на няколко поколения.

"Активен художник до последните си дни, той ни вдъхновяваше с нестихващия си порив да твори и експериментира, с оптимизма и финото си чувство за хумор. Ще го помним. Поклон пред светлата му памет", казват от СБХ.

Роден във Велико Търново на 23 декември 1923 г., той завършва живопис при проф. Илия Петров през 1948, но още като ученик рисува многобройни илюстрации и комикси за различни вестници и списания.

През 1950 – 1970 рисува за детските издания вестник „Септемврийче“ и списание „Славейче“, главен художник е на издателство „Народна младеж“ (1967 – 1970). Сред най-значимите му илюстрации са „Приказки на Шехеразада“, „Български народни приказки“, „Островът на съкровищата“ на Робърт Луис Стивънсън, „Подир сенките на облаците“ на Пейо Яворов, „Морското вълче“ на Майн Рид, „Том Сойер“ на Марк Твен, „Приказки“ на Ханс Кристиан Андерсен, „Приказки от цял свят“ на Николай Райнов.

През 2019 г. той направи илюстрациите и за юбилейната поредица от книги за Хари Потър на издателство "Егмонт", около която се оформи дебат за "естетиката" на рисунките.

През 2022 Любен Зидаров беше удостоен със званието доктор хонорис кауза на Художествената академия в София.

Негов син е изкуствоведът Филип Зидаров.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ИТН: Никоя политическа сила не може да поставя ултиматуми на другите

Тошко Йорданов призова за връщане на здравия разум в НС

09:53 - 19.06.2024
Важно днес

Йордан Цонев настоя "всички евроатлантически сили" да подкрепят правителство

Според ДПС "евроатлантическият избор на България е екзистенциален"

09:21 - 19.06.2024