Правителството одобри строежа на 2 нови блока в АЕЦ "Козлодуй" до 2033 г.

Правителството на Николай Денков обяви рестарт на проекта за построяване на два нови ядрени блока в АЕЦ "Козлодуй". Кабинетът взима днес решение за отпускане на 500 млн. лева на специалното дружество "АЕЦ Козлодуй Нови мощности", което трябва да реализира строителството, като планът е 7-и блок да е готов до 2033 г.

Започват и преговори с фирмите, които ще строят. Преди седмица българското държавно дружество, американската компания "Уестингхаус" и пет български строителни компании подписаха меморандум за сътрудничество по проекта за 7-и блок в АЕЦ.

Паралелно с реализацията му ще върви и подготовката за още един - осми реактор в централата в Козлодуй, стана ясно от думите на министър-председателя Николай Денков преди заседанието на правителството в сряда. Идеята е строежът да върви паралелно, за да се осигурят нуждите на енергийната система в бъдеще.

Общата мощност на двата нови енергоблока ще е 2300 мегавата, а избраната технология на реакторите е уникална в света - позволява мощността на реакторите да се променя два пъти в много кратък срок, което е изключително важно за стабилното управление на енергийната система, когато влязат в действие, добави Денков.

Става дума за американски реактори по технологията AP 1000. "Уестингхаус" подписа през април договор с проектната компания "АЕЦ Козлодуй Нови мощности" за предварителни инженерни дейности за изграждане на 7-и блок с такъв реактор. Технологията още не е стъпила в Европа - реактори от това поколение все още има само в САЩ и Китай, като България може да стане първата европейска страна, която да въведе американските реактори.

Преди по-малко от месец кабинетът с премиер Николай Денков взе решение и за прекратяване на проекта за строеж на втора атомна централа на площадката в "Белене" - спорна идея още от комунистическо време.

АЕЦ "Белене" вече не е стратегически обект. Държавата отново се отказа от строителството на централата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Stadler Polska се отказа oт поръчки за милиард за нови влакове на БДЖ

Полската компания се отказа от договор за нови електрически мотриси

18:07 - 24.07.2024
Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024