Кабинетът се отказа от схемата за узаконяване на незаконни магистрали и пътища

Правителството оттегли планираните промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), с които се предлага механизъм за "узаконяване" на незаконни мащабни строежи - като пътища и магистрали.

Съобщението дойде в деня, в който ремонтът на закона трябваше да се гласува от Народното събрание. ПП-ДБ излязоха със специално съобщение и пресконференция по темата, за да обяснят, че преди да започне да функционира реформираната комисия за борба с корупцията и съмнителните инфраструктурни проекти да бъдат проверени от нея, не може да се върви към узаконяване на построеното.

Става дума да градежи от времето на ГЕРБ, в това число участъци от недовършената вече десетилетия магистрала "Хемус".

Съпредседателят на ПП Кирил Петков и колегата му от ДБ Христо Иванов обясниха, че решението е "политическо". Партньорът им в управлението - ГЕРБ - в лицето на бившия регионален министър Николай Нанков, не е съгласен с тези действия.

От ПП-ДБ припомнят част от историята на незаконните строежи - става дума за държавни проекти, започнати без нужните по закон документи, с плащания към фирми изпълнители по неясни правила и други нарушения:

  • Последните години са строени различни обекти без строителна документация и без доказателства за техническа безопасност, като например: - магистрали, виадукти на магистрали "Тракия" и "Хемус", тунели, язовирни стени и др. обекти с национално значение;
  • Тези обекти се използват години наред от гражданите, без да се знае дали са безопасни и кой носи отговорност за тях.

„Част от управленската програма предвижда да създадем процес, в който тези обекти да бъдат изпитани, и онези от тях, които са годни и безопасни, да бъдат въведени в експлоатация, а за тези, които не са годни, да се вземат мерки и да се понесе отговорност“, казват от пресцентъра на ПП-ДБ.

За тази цел обаче са необходими административни процедури за изпитване и евентуално последващо въвеждане в експлоатация, както и институции, които да търсят отговорност.

Още през юни 2022 г. тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков заяви, че стотици милиони левове, отпуснати от правителството на Бойко Борисов за строеж на пътища - в случая за магистрала "Хемус", са били отклонени по сметки на дружества и лични сметки.

По думите му суми са използвани за покупка на луксозни жилищни сгради, строеж на вилни селища и други видове имоти, а част от парите са били преведени като дивиденти в лични сметки в Обединените арабски емирства.

А само няколко месеца по-рано тогавашният служебен министър на регионалното развитие Виолета Комитова обяви само в три от общо девет участъка на АМ "Хемус" има разрешения за строеж с приключили процедури по отчуждаване и одобрени инвестиционни проекти.

По участъците 4, 5 и 6 няма нито едно издадено разрешение за строеж, но въпреки това са изпълнявани незаконни строително-монтажни работим допълни още Комитова.

Законът за антикорупционната комисия беше приет през октомври 2023 г., а през декември, след като приключи работата по текстовете, беше входиран и Законът за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията ( ЗИД ЗУД).

Правилата за антикорупционната комисия трябваше да са готови през декември 2023, но към настоящия момент те все още не са внесени.

„Не можем да допуснем да се продължи с приемането на ЗУТ преди и без да се пристъпи към приемане и на правилата за КПК. Ето защо ЗИД ЗУТ бе оттеглен днес от МС“, обясняват от партията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024