Кабинетът ще бори високите цени на горивата в работна група с "Лукойл" Снимка: © Булевард България

Служебният кабинет най-после реши да се заеме с високите цени на горивата, като свика за разговори представители на "Лукойл Нефтохим" и "Лукойл България" в петък.

Извън решението да се създаде "работна група" по въпроса обаче не бяха дадени никакви детайли - Росен Христов и колегата му Никола Стоянов не отговориха на журналистите за това как ще бъдат понижени цените и какви условия ще поставят на "Лукойл".

"Цените на горивата не само всеки ги усеща, като зарежда на бензиностанциите. За физическите лица има помощ, но за бизнеса няма. Но и горивата са компонент във всяка цена на стока, която потребяваме. Това е възможност да укротим малко инфлацията", каза служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

Христов обяви, че това е бил приоритет на кризисния щаб по енергетиката от самото му начало (преди три седмици) - какво е свършено досега от щаба, не стана ясно.

Единственото му заседание беше проведено на 22 август, на което работодателите и синдикатите в един глас поискаха да се подновят доставките на природен газ от "Газпром" и поставиха условие да бъдат компенсирани от държавата за всяка цена над 250 лв./мегаватчас.

Икономисти предупреждават отдавна, че голяма част от инфлацията в България се дължи на изкуствено завишаване на цените на бензина и дизела - въпреки че "Лукойл Нефтохим" работи с по-евтиния нефт Уралс, получи изключение от европейската забрана за купуване на петрол от Русия, контролира голяма част от данъчните складове за горива в България и не плащаше данък печалба от години.

Ваня Григорова КТ Подкрепа
"За пари ще говорим в следващите минути"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024