Служебното правителство най-после е одобрило окончателен вариант на Плана за възстаонвяване и устойчивост и той ще бъде изпратен на ЕК на 15 октомври. 

"Смятам, че защитихме за България тези 12,9 млрд. лв. въпреки тежкото наследство и безпрецедентната политическа ситуация", каза вицепремиерът Атанас Пеканов след заседанието на Министерски съвет. 

Пеканов посочи, че финансовият ресурс от ЕС ще активира допълнителни инвестиции от над 8 млрд. лв., които ще дадат ефект върху икономиката в следващите шест години наред със съпътстващите реформи. 

Заложени са и два сценария с индикативни дати за отказ от въглища - датите са 2038 г. и 2040 г., но фиксирането й ще зависи от решение на парламента и ЕК. Правителството ще защитава позицията за 2040 г., но не изключва и удължаване на преходния период. 

"Това е изключително усилие по координация на всички държавни структури. Планирането на такива проекти е колосален план, с него се затрудняват и най-развитите европейски страни", каза той, като изрази признание за работата на администрацията в министерствата. 

Планът съдържа 59 инвестиционни проекта и 46 реформи - вкл. здравеопазване, образование, върховенство на закона, правосъдие, енергетика. Пеканов твърди, че последните редакции на плана са допринесли за по-силен фокус върху декарбонизацията, подкрепата за бизнеса чрез въвеждане на финансови инструменти и засилен инвестиционен фокус в социалната сфера.

Новата реформа в енергетиката е идеята за създаване на Държавно предприятие за конверсия на въглищните региони, което да осигури "буфер" при трансформацията на този сектор на производството. 

Промяна има и в увеличения дял на грантовете за сметка на финансовите инструменти след критиките към служебния кабинет -- 840 млн. лв. ще се отделят за безвъзмездна подкрепа, а 360 млн. лв. са за финансови инструменти. 

Върнати са и 100 млн. лв. към ресурса по проект за външно осветление по искане на партиите и НСОРБ. 

"Трябва да следим за строгото изпълнение на зададените параметри и цели. Трябва да излезем от парадигмата на "усвояване" и да възприемем нова визия на подобряване на резултатите. Ако отговорно днес кажем, че можем да сме по-добри, вместо да кажем, че "няма как", това е пътят за България", каза Пеканов. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията