Кабинетът "Янев" най-после прие Плана за възстановяване

Служебното правителство най-после е одобрило окончателен вариант на Плана за възстаонвяване и устойчивост и той ще бъде изпратен на ЕК на 15 октомври.

"Смятам, че защитихме за България тези 12,9 млрд. лв. въпреки тежкото наследство и безпрецедентната политическа ситуация", каза вицепремиерът Атанас Пеканов след заседанието на Министерски съвет.

Пеканов посочи, че финансовият ресурс от ЕС ще активира допълнителни инвестиции от над 8 млрд. лв., които ще дадат ефект върху икономиката в следващите шест години наред със съпътстващите реформи.

Заложени са и два сценария с индикативни дати за отказ от въглища - датите са 2038 г. и 2040 г., но фиксирането й ще зависи от решение на парламента и ЕК. Правителството ще защитава позицията за 2040 г., но не изключва и удължаване на преходния период.

"Това е изключително усилие по координация на всички държавни структури. Планирането на такива проекти е колосален план, с него се затрудняват и най-развитите европейски страни", каза той, като изрази признание за работата на администрацията в министерствата.

Планът съдържа 59 инвестиционни проекта и 46 реформи - вкл. здравеопазване, образование, върховенство на закона, правосъдие, енергетика. Пеканов твърди, че последните редакции на плана са допринесли за по-силен фокус върху декарбонизацията, подкрепата за бизнеса чрез въвеждане на финансови инструменти и засилен инвестиционен фокус в социалната сфера.

Новата реформа в енергетиката е идеята за създаване на Държавно предприятие за конверсия на въглищните региони, което да осигури "буфер" при трансформацията на този сектор на производството.

Промяна има и в увеличения дял на грантовете за сметка на финансовите инструменти след критиките към служебния кабинет -- 840 млн. лв. ще се отделят за безвъзмездна подкрепа, а 360 млн. лв. са за финансови инструменти.

Върнати са и 100 млн. лв. към ресурса по проект за външно осветление по искане на партиите и НСОРБ.

"Трябва да следим за строгото изпълнение на зададените параметри и цели. Трябва да излезем от парадигмата на "усвояване" и да възприемем нова визия на подобряване на резултатите. Ако отговорно днес кажем, че можем да сме по-добри, вместо да кажем, че "няма как", това е пътят за България", каза Пеканов.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рубли и копейки провалиха PR-кампания на канцлера на Австрия

"Патриотично" послание на Карл Нехамер се оказа илюстрирано с руска валута

17:41 - 27.09.2023

Васил Гюров и Мартин Заимов повеждат алтернативна листа за СОС

Кандидатите ще ползват регистрацията на "Обединени земеделци"

16:58 - 27.09.2023

ДАНС ще проверява как Руската църква е прехвърлена на посолството

Ще се проверява и защо е спрян достъпът на вярващите до храма

16:28 - 27.09.2023

Първият трейлър на филма за Гунди: Истинската история на легендарния футболист

Павел Иванов и Александра Свиленова влизат в главните роли на новия филм

15:53 - 27.09.2023

БНТ влезе в конфликт с авторите на сериалите "Денят на бащата" и "Войната на буквите"

Сценаристите обвиняват Кошлуков, че блокира световното им разпространение

15:31 - 27.09.2023

Държавата окончателно се отказа от проекта за батерии за 1,5 млрд. лв.

Общо 18 проекта губят финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост

14:42 - 27.09.2023