Служебното правителство най-после е одобрило окончателен вариант на Плана за възстаонвяване и устойчивост и той ще бъде изпратен на ЕК на 15 октомври. 

"Смятам, че защитихме за България тези 12,9 млрд. лв. въпреки тежкото наследство и безпрецедентната политическа ситуация", каза вицепремиерът Атанас Пеканов след заседанието на Министерски съвет. 

Пеканов посочи, че финансовият ресурс от ЕС ще активира допълнителни инвестиции от над 8 млрд. лв., които ще дадат ефект върху икономиката в следващите шест години наред със съпътстващите реформи. 

Заложени са и два сценария с индикативни дати за отказ от въглища - датите са 2038 г. и 2040 г., но фиксирането й ще зависи от решение на парламента и ЕК. Правителството ще защитава позицията за 2040 г., но не изключва и удължаване на преходния период. 

"Това е изключително усилие по координация на всички държавни структури. Планирането на такива проекти е колосален план, с него се затрудняват и най-развитите европейски страни", каза той, като изрази признание за работата на администрацията в министерствата. 

Планът съдържа 59 инвестиционни проекта и 46 реформи - вкл. здравеопазване, образование, върховенство на закона, правосъдие, енергетика. Пеканов твърди, че последните редакции на плана са допринесли за по-силен фокус върху декарбонизацията, подкрепата за бизнеса чрез въвеждане на финансови инструменти и засилен инвестиционен фокус в социалната сфера.

Новата реформа в енергетиката е идеята за създаване на Държавно предприятие за конверсия на въглищните региони, което да осигури "буфер" при трансформацията на този сектор на производството. 

Промяна има и в увеличения дял на грантовете за сметка на финансовите инструменти след критиките към служебния кабинет -- 840 млн. лв. ще се отделят за безвъзмездна подкрепа, а 360 млн. лв. са за финансови инструменти. 

Върнати са и 100 млн. лв. към ресурса по проект за външно осветление по искане на партиите и НСОРБ. 

"Трябва да следим за строгото изпълнение на зададените параметри и цели. Трябва да излезем от парадигмата на "усвояване" и да възприемем нова визия на подобряване на резултатите. Ако отговорно днес кажем, че можем да сме по-добри, вместо да кажем, че "няма как", това е пътят за България", каза Пеканов. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности