Къде е полк. Невяна Митева? Не стана вицепрезидент, но работи със САЩ за жените в армията Снимка: © Посолство на САЩ в България. Полк. Невяна Митева (в средата) с жени под пагон от САЩ.

Ако се сте чудили какво прави кандидатката за вицепрезидент Невяна Митева - партньор на издигнатия през 2021 г. от ГЕРБ и загубил вота претендент за поста Анастас Герджиков - и продължава ли някак публичната й кариера - отговор дойде днес от снимка на Посолството на САЩ в България.

Полк. Митева е била сред българските представителки на Министерството на отбраната, които са се срещнали в София с военнослужещи жени от Националната гвардия на Тенеси. Дамите с пагон са обсъдили "инициативи като менторски програми за жени, семинари за лидерство и обучения за професионално развитие за жени, за да насърчи включването им в процесите за предотвратяване, посредничество, разрешаване на и възстановяване от конфликти или бедствия", съобщи американската дипломатическа мисия.

От 2019 г. САЩ работят със своите партньори в рамките на Стратегията за жените, мира и сигурността за изграждане на по-приобщаваща среда за дамите във въоръжените сили, припомнят оттам. Кадрите от събитието не са придлужени с имена на участничките.

Полк. Митева - след неуспешната кампания миналата есен, е все така председател на Сдружението на жените военнослужещи в България. Тя е и в комитета на НАТО по равнопоставеността. Носи титлата "първата жена офицер", която завършва специалността "Военновъздушни сили" във Военната академия "Г.С. Раковски", гласи биографията й.

В периода 2007 - 2009 г. отговаря за международните отношения в кабинета на началника на Генералния щаб на българската армия, а след това е главен експерт Двустранно сътрудничество и регионални инициативи в дирекция "Отбранителна политика" на военното ни министерство. Преди да се впусне във военна кариера, Невяна Митева е спортист - участва в Летните олимпийски игри в Сеул в отбора на България по плуване в спринтовите дисциплини за бътерфлай и женската щафета 4x100 m. Тимът взима шестото място.

Коя е Невяна Митева - жената в униформа, която ще се кандидатира за вицепрезидент на Анастас Герджиков


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024
Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024
Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024