Снимка: © Ладислав Цветков, bTV Новините

„С проф. Анастас Герджиков не се възприемаме като двойката на ГЕРБ, защото и двамата сме надпартийни, не сме ангажирани политически“ – така коментира номинацията си полк. Невяна Митева в първото си интервю, след като стана ясно, че тя ще е кандидат-вицепрезидент на ректора на Софийския университет.

Кандидатурата им беше издигната от инициативен комитет с председател Радомир Чолаков от ГЕРБ, а освен това в него има няколко ключови фигури от партията на Бойко Борисов - Йорданка Фандъкова, Димитър Николов, Красимир Вълчев. Въпреки това Герджиков също твърди, че "няма общо с ГЕРБ и ДПС", както и че не биха отказали подкрепа от нито една партия.

Лично Анастас Герджиков я е поканил за кандидат-вицепрезидент. Двамата се запознали преди 5 г., твърди Митева. 

Коя е Невяна Митева - жената в униформа, която ще се кандидатира за вицепрезидент на Анастас Герджиков

„Фактът, че такава достойна личност ми се обади, беше крачката, която ме подтикна да се замисля как мога изобщо да откажа на такъв човек. Познаваме се повече от 5 години. Той беше гост в едно наше мероприятие, когато запознавахме българската общественост по международни въпроси, касаещи жените военнослужещи - по резолюциите на ООН. Става въпрос за тези политики, които наричаме меки, но ги прилагаме при криза, конфликт, бежанска вълна – какво е отношението към жените и децата в тези ситуации“, обясни полк. Митева в интервю за bTV.

„Не взех решението веднага. Обсъдих го със семейството си. Без подкрепата им нямаше как да взема това решение. Когато имаш тази подкрепа, няма как да не си успешен“, заяви тя.

Митева е съпруга на ген.-майор Явор Матеев - 53-годишен военен парашутист, който от 2015 до 2019 г. е командир на 68-а бригада "Специални сили". През 2018 г. Цвета Караянчева му връчва почетния знак на българския парламент по повод 75 г. от създаването на силите за специални операции. През 2020 г. Бойко Борисов посети полигона на Специалните сили в Црънча в Деня на Българската армия 6 май и получи плакет в знак на благодарност от ген. Матеев. През декември 2020 г. Борисов отново се върна в Црънча, за да инспектира строителството на учебно-тренировъчен комплекс за спецсилите. 

Митева твърди, че е надпартийна и няма общо с ГЕРБ, а с председателя на Инициативния комитет, който издигна кандидатурата им с Герджиков – Радомир Чолаков – се познавала още преди той да стане депутат от партията.

„Познавам хора от различни партии, работила съм с различни партии“, каза тя, докато от bTV показаха нейна снимка с Цвета Караянчева, на която двете са със съпрузите си. „Не ме е срам от тази снимка. При нас имаше и хора от други партии. Аз затова приех, общувам с всички и няма да посочвам имена и да обиждам някого“, заяви тя.

„Заявихме, че ще водим разговори и диалог с всички партии“, каза Митева и добави, че не би си позволила да съветва лидери на партии като ДПС дали да ги подкрепят, или не.

Тя каза, че се е срещала с Бойко Борисов един път – на 9 октомври 2021 г. „Вчера бях на годишната конференция на Жени-ГЕРБ – тогава за първи път се видях с лидера на партията. Прати ми поздрави към проф. Герджиков. Не обсъдихме параметри, защото бях гост на събитието, след приключване на моето участие се разделихме“.

На въпрос наистина ли подкрепя всички партии въпреки упреците на обществото към сили като ГЕРБ и ДПС, тя отговори: „Да, те може да са направили грешки. Но аз възприемам нашата двойка като двойката на промяната“.

Попитана дали е ляв или десен човек, Митева отвърна: „Определям се като българка“. 

„Посоката ни на работа, ако бъдем избрани, ще е да внесем спокойствие, за да могат българите да разберат какво е обединение. Да съградим мостове, там където са рухнали, да няма разделителни линии“, смята тя.

Митева се познава професионално с президента Румен Радев, но не е работила пряко с него като част от българската армия.

„Той ме познава от работата ми в армията, знае, че съм активна в Сдружението на жените военнослужещи. Аз обещах да имаме жени на всички постове в армията. Имаме лек спор с Радев, защото още нямаме жени в изтребителната авиация, а смятам, че българката има място и там. Водили сме спор на четири очи за това с Румен Радев“, каза Митева.


Инфографика: Профилът на хората от инициативния комитет на Анастас ГерджиковАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти