Къде изчезнаха висшите генерали на Русия? Слухове за ареста на Сергей Суровикин, който знаел за бунта Снимка: © Getty Images

Най-високопоставените генерали в Русия се загубиха безследно от публичното пространство и никой не ги е виждал след прекратения бунт на "Вагнер" срещу руското военно командване в събота. "Ройтерс" проследява твърденията и слуховете за тяхното местонахождение, като съобщава по непотвърдена информация, че поне един от тях е бил арестуван.

Началникът на Генералния щаб на въоръжените сили генерал Валерий Герасимов не се е появявал на публични места или по държавната телевизия, откакто лидерът на частната наемническа групировка Евгений Пригожин започна и прекрати т.нар. "поход на справедливостта". В плановете за въоръжения бунт Пригожин е възнамерявал да залови именно Герасимов и военния министър Сергей Шойгу, посочва изданието "Wall Street Journal", цитирайки свои източници.

67-годишният Герасимов командва руската война в Украйна и се смята, че притежава едно от трите т.нар. "ядрени куфарчета" на Русия. Той обаче не се е появял публично тази седмица, а името му не присъства и в нито едно от прессъобщенията на Министерството на отбраната от 9 юни насам.

Вдън земя изглежда е потънал и генерал Сергей Суровикин - заместник-командващ на руските сили в Украйна. В нов доклад на изданието "New York Times", базиран на информация от американското разузнаване, се казва, че Суровикин е знаел предварително за бунта и руските власти в момента разследват дали той всъщност не е съучастник в него.

Новият главнокомандващ руските сили в Украйна призна за "напрегната ситуация" в Херсон

В сряда вечерта имаше непотвърдени съобщения и в руски медии и блогове, че Суровикин е задържан в московския арест Лефортово. Журналистът Алексей Венедиктов твърди, че руският генерал не се е свързвал със семейството си от събота насам.

Кремъл омаловажи твърденията за това с думите, че очаква да се появат много спекулации и клюки следствие на бунта. Американски служители обаче посочват пред "Ройтерс", че Суровикин е подкрепял Пригожин. Но западното разузнаване не знае със сигурност дали той е помогнал по някакъв начин за метежа.

Независимото издание "Moscow Times", което е базирано в Нидерландия и се фокусира върху новините от Русия, съобщава, че руският генерал е бил арестуван. Някои други военни кореспонденти твърдят, че Суровикин и други висши офицери са разпитвани от службата за сигурност ФСБ, за да се провери тяхната лоялност.

Военният канал "Rybar" в Telegram, управляван от бивши пресаташе на руското военно министерство, пише, че в сферата на руската отбрана е в ход чистка. По негова информация, властите се опитват да открият военнослужещите, за които се смята, че са проявили "липса на решителност" при потушаването на бунта. Когато Пригожин започна своя метеж срещу руското ръководство някои части от въоръжени сили не го спряха по пътя към Москва.

"Въоръженият бунт на частната военна компания "Вагнер" се превърна в претекст за масова чистка в редиците на руските въоръжени сили", пише в канала на "Rybar".

Ако информацията бъде потвърдена, това може да засегне начина, по който Русия води войната си в Украйна и да предизвика сътресения в редиците на Москва точно в момента, когато тя се опитва да се справи със започналото украинско контранастъпление.

Някои руски и западни военни и политически анализатори смятат, че министърът на отбраната Сергей Шойгу всъщност сега може да е в по-голяма безопасност на поста си.

"Мисля, че той (Пригожин) всъщност е очаквал, че нещо ще бъде направено по отношение на Шойгу и Герасимов, че Путин ще се произнесе в негова полза", пише в Twitter Майкъл Кофман, руски военен специалист в мозъчния тръст "Карнеги".

"Вместо това неговият бунт може би им осигури продължаване на мандата, въпреки че е известно, че те са некомпетентни и широко ненавиждани във въоръжените сили на Руската федерация", допълва той.

Генерал Виктор Золотов - началник на Националната гвардия и бивша охрана на Путин, изглежда е друг облагодетелстван от цялата ситуация. След началото на бунта в събота той се появи публично, за да заяви, че той и хората му са готови да се "изправят срещу смъртта", за да защитят столицата Москва от "Вагнер".

"Някои в Кремъл вече търсят наследник на Путин, и ако търсят твърде дълго, друг ще го намери"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

3-годишно дете е с опасност за живота, след като е блъснато от автомобил

Катастрофата е предизвикана от 35-годишен шофьор

10:25 - 07.05.2024
Важно днес

Главчев дава на ДАНС решението за частна детска болница, което кабинетът му одобри и отмени

Документите, на база на които беше одобрен проектът, още не са публични

09:57 - 07.05.2024
Важно днес

Вълната от студентски протести срещу войната в Газа достигна университетите в Европа

Студенти от Амстердам, Виена, Копенхаген, Кеймбридж и Оксфорд протестират срещу войната в Газа

09:50 - 07.05.2024
галерия

Справиха ли се мъжете с темата на Met Gala 2024

Много Loewe, по-малко цветя и класически костюми от три части

09:35 - 07.05.2024
Важно днес

Путин влиза в петия си мандат и нареди учения с тактически ядрени оръжия

САЩ и повечето страни от ЕС бойкотират церемонията по формалното му встъпване в длъжност

08:55 - 07.05.2024
Важно днес

Израел установи контрол над границата на Газа при Рафах (Обновена)

Тел Авив смята, че в Рафах се намират значителен брой бойци на "Хамас", както и десетки заложници. 

06:58 - 07.05.2024